Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад страх савлада

Кад страх савлада

Кад страх савлада

„Имам нож! Умукни, или ћу те убити!“

БИЛО је пријатно летње поподне и 17-годишња Џејн, a која је Јеховин сведок, возила је ролшуе у једном парку у Вирџинији (САД). Одједном је парк изгледао пуст и она је решила да оде. Док је седела близу свог породичног каравана и скидала ролшуе, пришао јој је један непознати човек. Језивим речима цитираним на почетку зграбио је Џејн, покушао да је угура у караван и да је силује. Вриштала је из свег гласа, али то није спречило напад.

„Осећала сам се ужасно беспомоћно“, присећа се касније Џејн. „Као мрав против џина. Али сам и даље вриштала и отимала се. На крају сам се обратила Богу: ’Јехова, молим те не дозволи да ми се ово деси!‘“ То је изгледа преплашило нападача који ју је онда одједном пустио и побегао.

Док је човек који је покушао да је силује улазио у своја кола, Џејн се закључала у караван, дрхтећи од страха. Зграбила је мобилни телефон и натерала себе да се смири. Позвала је полицију и дала им тачан опис кола нападача и број регистарских таблица, тако да је он за неколико минута ухапшен.

Срећан завршетак?

Да, али не одмах. Џејнина мука је тек почела. Иако су полиција и штампа похвалиле њену оштроумност и трезвено реаговање на напад, Џејн је након почетног шока била све само не трезвена. „После неколико недеља почела сам изнутра да се распадам“, каже она. „Моје тело је било у сталном стању панике што ми није давало да спавам. После неколико недеља нисам могла да проучавам нити да усмерим пажњу на било шта. Такође сам имала и нападе панике. Један друг из школе који мало подсећа на мог нападача потапшао ме је по рамену да ме пита колико је сати и ја сам се скаменила.“

Она каже: „Била сам тако очајна. Изгубила сам контакт са својим пријатељима и усамљеност је само појачала моју депресију. Кривила сам себе што је дошло до напада и туговала сам што више нисам срећна особа која има поверења у друге, као што сам некад била. Имала сам осећај као да је та особа умрла.“

Џејн је имала неке типичне симптоме посттрауматског стреса. Шта је посттрауматски стрес и шта можемо учинити да бисмо помогли онима који пате од његових разорних симптома? Одговори се налазе у следећем чланку.

[Фуснота]

a Име је промењено.