Пређи на садржај

Пређи на садржај

Трауматски стрес ће нестати!

Трауматски стрес ће нестати!

Трауматски стрес ће нестати!

МОЖДА сте ратни ветеран и муче вас ноћне море и призори из прошлости те изгледа као да се за вас рат још није завршио. Можда сте жртва неког бездушног насиља као што је силовање и осећате као да је део вас умро у том ужасном догађају. Или вам је вољена особа погинула у некој природној катастрофи или несрећи, и живети без ње је крајње болно.

Да ли се питате да ли таква осећања могу да прођу? С потпуним поуздањем можемо рећи: ’Да, могу!‘ У међувремену, сви који пате од неке трауме могу да пронађу утеху у Божјој Речи, Библији.

Помоћ да издржимо трауму

Пре око две хиљаде година, апостол Павле је доживео страшна искуства која су била опасна по живот. Његови описи неких од тих догађаја сачувани су у Библији. „Не желимо да будете у незнању“, написао је Павле, „у погледу невоље која нас је задесила у области Азије, да смо били под крајње великим притиском изнад наших снага, тако да више уопште нисмо били сигурни ни за свој живот. У ствари, у себи смо осећали да смо примили смртну пресуду“ (2. Коринћанима 1:8, 9).

Иако не знамо шта се тачно догодило овом приликом, сигурно је то било трауматично искуство (2. Коринћанима 11:23-27). Како се Павле изборио?

Размишљајући о свом тешком искушењу у Азији, он је написао: „Нека је благословљен Бог и Отац нашег Господа Исуса Христа, Отац нежних милосрђа и Бог сваке утехе, који нас теши у свакој нашој невољи, да бисмо ми могли да тешимо оне који су у каквој год невољи, утехом којом нас саме теши Бог“ (2. Коринћанима 1:3, 4).

Да, помоћ за оне који су преживели неку трауму може се добити од ’Оца нежних милосрђа и Бога сваке утехе‘. Како можете добити такву утеху?

Начини како да примите помоћ

Као прво — затражите помоћ. Уколико осећате да сте емоционално парализовани, упамтите да су се и други тако осећали. Често ће они који су превазишли таква осећања радо прискочити у помоћ. Попут апостола Павла, они често сматрају да утеху коју су током своје кушње примили од Бога треба да поделе с онима „који су у каквој год невољи“. Немојте се устручавати да приђете неком Јеховином сведоку — неком у чијем вам је друштву пријатно — и да затражите да вам помогне да добијете помоћ од Јехове, ’Бога сваке утехе‘.

Устрајте у молитви. Уколико вам је због осећања гнева тешко да се молите, замолите неку духовно оспособљену особу да се моли с вама (Јаков 5:14-16). Када разговарате с Јеховом Богом, не заборавите да „све своје бриге бацате на њега, јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7). Писмо увек изнова наглашава да се Бог лично занима за сваког свог слугу понаособ.

Писац 94. Псалма је вероватно доживео неку велику трауму будући да је писао: „Кад ми Јехова не би у помоћи био, брзо би се душа моја у предео ћутања преселила! Када рекох: ’Спотиче се нога моја!‘ прихвати [„подржа“, NW] ме, Јехова, милост твоја. Кад се у срцу моме умноже бриге [„узнемирујуће мисли“, NW], утехе твоје ублажују душу моју“ (Псалам 94:17-19).

Неки који пате од трауматског стреса нарочито се муче са ’узнемирујућим мислима‘ које понекад могу прећи у огроман талас панике или срџбе. Међутим, молитва од срца може да вас ’подржи‘ док не прођу та осећања. Размишљајте о Јехови као о родитељу који вас воли, а о себи као о малом детету које он с пуно љубави штити. Сетите се и Божјег обећања да ће ’Божји мир који превазилази сваку мисао чувати ваша срца и ваше мисаоне снаге посредством Христа Исуса‘ (Филипљанима 4:7).

Излечење — било физичко, душевно или духовно — јесте постепен процес. Зато би било нереално очекивати да ће молитва одмах повратити мир онима који су озбиљно повређени неким трауматичним искуствима. Међутим, устрајност у молитви је од пресудне важности. Она ће жртви омогућити да не буде скрхана осећањима посттрауматског стреса и да не падне у очај.

Читајте Божју Реч и медитирајте о њој. Уколико вам је тешко да се концентришете, замолите да вам неко други чита утешне библијске извештаје. Можете изабрати неке стихове који откривају дубину Јеховине нежне бриге према онима који су му верни, без обзира колико били депресивни или очајни.

Џејн, поменута у претходним чланцима, извлачи утеху из многих библијских стихова који се налазе у Псалмима. Међу њима су: Псалам 3:2–9; 6:7-9; 9:10, 11; 11:1-7; 18:6, 7; 23:1-6; 27:7-9; 30:12, 13; 31:13, 20-23; 32:7, 8; 34:19, 20, NW; 36:8-11; 55:6-10, 23; 56:9-12; 63:7-9; 84:9-11; 130:1-6. Немојте да читате превише библијских стихова одједном. Уместо тога издвојте време да дубоко размишљате о њима и да се молите.

Садашња тескоба без преседана

Нажалост, не треба да нас изненади што је данас тако пуно случајева силовања, убистава, ратова и беспотребног насиља. Зашто? Зато што је Исус Христ окарактерисао наше време као оно у ком ће се „безакоње умножити“. Он је додао: „Охладнеће љубав већине“ (Матеј 24:7, 12).

Недавних година је трауматски стрес постао и сувише уобичајен — често баш због оних догађаја које је Исус прорекао. Исус је прорекао да ће у времену краја овог света бити међународних ратова, природних катастрофа, све већег безакоња и непостојања љубави, као што је забележено у Библији, у 24. поглављу Матеја, 13. поглављу Марка и 21. поглављу Луке. Међутим, ни ослобођење није далеко, што је Исус такође запазио.

Кад је описао рапидно повећање трауматских искустава у свету и почетак ’велике невоље‘, запазите шта је Исус рекао да људи треба да раде: „Усправите се и подигните своје главе, јер се приближава ваше избављење“ (Лука 21:28). Да, док се услови у свету погоршавају, можемо бити сигурни да ће велика невоља над овим тескобним системом ствари достићи врхунац у окончању све злоће и увођењу једног праведног новог система (1. Јованова 2:17; Откривење 21:3, 4).

Не треба да се изненадимо што ће наше ослобођење наступити тек кад злоћа и насиље дођу до свог зенита. Исти образац је био у прошлости кад је Бог извршио своју пресуду над светом Нојевих дана и над опаким становницима Содома и Гоморе. Ова извршења Божјих пресуда у прошлости показују шта ће се десити у будућности (2. Петрова 2:5, 6).

Нестанак трауматског стреса

Уколико патите од поремећаја посттрауматског стреса, можда се питате да ли ће вас болна сећања икада оставити на миру. Са сигурношћу можемо рећи: ’Да, хоће!‘ Јехова Бог у Исаији 65:17 изјављује: ’Ја ћу нова небеса и нову земљу створити, а што је пре било, то се неће помињати, нити ће на ум долазити‘ (курзив наш). Премда може изгледати као да психички ожиљци после трауме никада неће зарасти, овај стих нам засигурава да ће једног дана њихова моћ да нам уносе немир потпуно нестати.

Данас, више од годину дана после покушаја силовања, Џејн служи као пионир (пуновремени јеванђелизатор) Јеховиних сведока. „Тек кад је суђење мом нападачу било завршено и он проглашеним кривим — више од осам месеци после напада — почела сам да осећам да сам опет она стара“, рекла је недавно. „Прошле године у ово доба нисам могла ни да замислим да ћу имати мир и срећу коју сада осећам. Захваљујем Јехови за дивну наду у вечни живот и за могућност да ту наду делим с другима“ (Псалам 27:14).

Уколико се борите с очајањем и паралишућим осећајем отупелости због посттрауматског стреса, ова нада може подржати и вас.

[Слика на 8. страни]

Посећивање хришћанских састанака помаже вам да се борите

[Слике на странама 8, 9]

Читање Божје Речи и молитва могу вас подржати

[Слика на 10. страни]

Ускоро ће све трауме бити ствар прошлости