Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта да учиним да ми читање Библије буде пријатније?

Шта да учиним да ми читање Библије буде пријатније?

Млади питају. . .

Шта да учиним да ми читање Библије буде пријатније?

„Библију је понекад тешко разумети и то може бити обесхрабрујуће“ (17-годишња Анализа).

„Мени је Библија досадна“ (22-годишња Кимберли).

МНОГИ не воле да читају. Због тога једна велика књига као Библија може деловати поразно чак и на страствене читаче. „Библија је за мене била једна дебела књига с много непознатих речи које је тешко разумети“, каже 17-годишња Тами. „Читање Библије захтева много концентрације и истрајности.“

Поред тога, домаћи задаци, кућни послови и рекреација могу ти прогутати много времена и енергије. И то ти може отежати да се концентришеш и уживаш у читању Библије. Алисија је Јеховин сведок која поврх свега осталог, одваја време да се припреми за хришћанске састанке, да их посећује и да своја веровања дели с другима. Она признаје: „Читање Библије може бити тешко зато што се чини да постоји бескрајан низ ствари које треба обавити.“

Па ипак, Алисија, Тами и многи други млади успели су да превазиђу потешкоће. Они сада редовно читају Библију и у томе проналазе задовољство. И с тобом може бити исто! Размотри три ствари које можеш учинити да ти читање Библије буде пријатније.

Одвој време за читање Библије

„Мислим да млади кажу да је читање Библије досадно зато што је нису довољно читали“, каже 18-годишња Кели. Баш као што уживаш у неком спорту или игри коју често играш, уживаћеш и у читању Библије ако је читаш редовно.

Али шта ако имаш јако мало слободног времена? Апостол Павле саветује: „Добро пазите да не ходите као немудри, него као мудри, искупљујући себи повољно време, јер су дани зли“ (Ефешанима 5:15, 16). Можеш ’искупљивати време‘ тако што ћеш мање времена трошити на небитне активности као што је гледање ТВ-а. Термин који је Павле употребио за „време“ може значити време које је одређено за специфичну намену. Које време можеш одредити за читање Библије?

Многи Библију читају ујутру, након разматрања библијског стиха и коментара из брошурице Свакодневно разматрање Писма.  a Други више воле да је читају увече пре одласка на спавање. Изабери погодно време које ти одговара и прилагоди свој распоред колико је потребно. Алисија запажа: „Флексибилност је стварно кључ који ми помаже да се држим редовног распореда за читање.“

Неки млади хришћани планирају да Библију читају сваки дан 10 до 15 минута. Радећи тако, успели су да целу Библију прочитају за годину или две! Чак и ако ти то изгледа недостижно, нека ти циљ буде да сваког дана прочиташ један део Библије. Ако се одлучно држиш свог времена одређеног за читање Библије, твоја љубав према Божјој Речи ће расти (Псалам 119:97; 1. Петрова 2:2).

Моли за мудрост

Додуше, чак је и онима који редовно читају Библију тешко да разумеју неке делове Божје Речи. Аутор Библије, Јехова Бог, жели да разумеш његову Реч. Књига Дела апостолских нам говори о једном путнику из Етиопије који није могао потпуно да разуме пророчанство из 53. поглавља Исаије. Човек је био спреман да затражи помоћ и Јеховин анђео је послао мисионара Филипа да му објасни то пророчанство (Дела апостолска 8:26-39).

Дакле, ефикасно читање Библије уопште не започиње читањем, већ молитвом. Неки имају обичај да се, пре него што отворе Библију, помоле Јехови за мудрост да би разумели и узели к срцу поуке из читања (2. Тимотеју 2:7; Јаков 1:5). Божји дух те чак може подсетити на библијске стихове који ће ти помоћи да одговориш на питања или да се суочиш са искушењима.

Један млади хришћанин се присећа: „Отац је напустио породицу када сам имао 12 година. Једне ноћи сам се молио у кревету, преклињући Јехову да се отац врати. Онда сам узео Библију и прочитао Псалам 10:14: ’Теби се [Јехова] убоги предаје, [„дечак без оца“, NW] ти си помоћ сирочади.‘ Застао сам на тренутак. Осетио сам да ми Јехова говори и да ми ставља до знања да је он мој помоћник, мој Отац. Да ли бих могао имати бољег оца него што је он?“

Можеш ли стећи навику да се молиш сваки пут када седнеш да читаш Библију? Адријан предлаже: „Моли се пре читања — а и после — тако да то стварно постане двосмерна конверзација с Јеховом.“ Срдачна молитва ће продубити твоју решеност да се држиш свог распореда за читање Библије и ојачаће твој однос с Богом (Јаков 4:8).

Учини га живим

Библија је за Кимберли, која је цитирана на почетку, била досадна. Истина, Библија је веома стара књига — написана много пре појаве компјутера, телевизије или авиона — и библијски ликови су умрли пре неколико хиљада година. Па ипак, апостол Павле пише: „Божја реч је жива и има моћ“ (Јеврејима 4:12). На који начин једна тако древна књига има моћ?

У данима преписивача Јездре, хиљаде мушкараца, жена и ’свих који могаху разумети‘ били су окупљени у Јерусалиму да слушају читање Мојсијевог закона. Закон је већ у то време био стар више од 1 000 година! Па ипак, Јездра и његови помоћници „читаху разне делове књиге закона Божјега, и разлагаху смисао њихов да би се разумело оно што беху читали“. Какав је био резултат тога што су ови људи објашњавали Писмо и уносили живост у читање? „Сав народ отиде да једе и да пије и да и другима шаље, и да се проведе у највећем весељу. Јер разумеше речи које им се тумачаше“ (Немија 8:1-12, курзив наш).

Како у свом читању Библије можеш ’разлагати смисао‘? Кети, којој читање представља изазов, чита гласно како би усредсредила своју пажњу. Ники покушава да се стави у ситуацију о којој говори извештај. „Замишљам како бих се ја осећала у тој ситуацији“, каже она. „Одувек ми је омиљена прича био извештај о Рути и Нојемини. То могу да читам увек изнова. Када сам се преселила у други град, црпела сам утеху из ове приче зато што сам могла да замислим како се Рута осећала када је отишла у непознато место где никога није познавала. Видела сам како се поуздала у Јехову и то ми је стварно помогло да учиним исто“ (Рута, поглавља 1-4).

Да би Библија ’имала моћ‘, потребно је размишљати. Сваки пут када читаш, издвој време да размишљаш о стиховима које си прочитао и о томе како ћеш употребити оно што си научио. Да би обогатио своје читање можеш узети помоћна средства за проучавање Библије која су објавили Јеховини сведоци. b

Истрај!

Држати се распореда за читање Библије није лако. Чак ће и најбољи програм за читање Библије с времена на време морати да се подешава. Како можеш истрајати на остварењу свог циља да Библију читаш сваки дан?

Пријатељи и породица ти могу помоћи. Петнаестогодишња Амбер каже: „Делим собу с мојом сестром. Понекад сам увече толико уморна да само желим да спавам, али сестра ме подсећа да треба да читам. Тако никад не заборавим да читам!“ Ако ти је неки стих или одломак интересантан, разговарај о томе с другима. То ће повећати твоје цењење за Божју Реч и чак код других може стимулисати интерес за читање Библије (Римљанима 1:11, 12). Ако један или више дана запоставиш читање Библије, немој одустати! Настави тамо где си стао и буди одлучнији него икад да се држиш свог распореда.

Никада немој заборавити многе користи које произлазе из свакодневног читања Библије. Ако слушаш оно што Јехова говори преко своје Речи, можеш се радовати блиском односу с њим. Запазићеш његове мисли и осећања (Пословице 2:1-5). Ове драгоцене истине од нашег небеског Оца показаће се као заштита. „Како ли ће младић пут свој чист да држи?“ питао је псалмиста. „Пазећи на њ по речима твојим“ (Псалам 119:9). Онда, почни — и држи се — рутине у читању Библије. Можда откријеш да то може бити много пријатније него што си мислио!

[Фусноте]

a Објавили Јеховини сведоци.

b Издање Куле стражаре од 1. октобра 2000, на 16. и 17. страни наводи бројне практичне предлоге који ти могу помоћи да дубље копаш по Библији.

[Слике на 24. страни]

Молитва и истраживање обогатиће ти читање Библије и помоћи ће ти да разумеш значење Писма

[Слика на 25. страни]

Писмо ти може постати живо ако замислиш да се налазиш у ситуацији о којој читаш