Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Тајван амнестира „затворене због савести“

„[Тајвански] председник Чен Шуај-бијан извинио се 21 жртви... међу којима је и 19 особа ’затворених због савести‘ које су одбиле војну обавезу“, извештава The China Post. „Извињење, које је ступило на снагу на Међународни дан за људска права [10. децембра 2000], ослободиће оптужбе 19 Јеховиних сведока, осуђених што су из верских разлога одбили да служе обавезни војни рок.“ Од њих 19, већ је 14 условно пуштено на слободу. Ово посебно извињење било је прво такве врсте у десет година. „Моја религија ми је пружала подршку током тог тешког искуства и наставићу да живим према својим веровањима“, рекао је Ђанг Вен-минг, један од петорице Сведока пуштених из затвора. Адвокат Ниџел Ли, чија је адвокатска канцеларија радила на случају ових Сведока, додао је: „Био сам дубоко дирнут Сведоцима и њиховом мисијом тражења мира... Њихов избор мира показује велику хуману вредност. Због тога треба да им искажемо посебно поштовање.“

„Пренасељеност“ је заблуда?

„Колико год то изгледало зачуђујуће, целокупно становништво света би се могло сместити у америчкој држави Тексас“, каже се у часопису Vitality. Према овом чланку, Уједињене нације процењују да у свету тренутно има око шест милијарди људи, а Тексас има површину од отприлике 680 000 квадратних километара. Дакле, на сваку особу би дошло више од 113 квадратних метара животног простора. „То значи да би петочлана породица заузимала више од 565 квадратних метара животног простора. То је чак и за Тексас права палата“, каже Vitality. „У исто време би остатак света био потпуно празан, и стајао би на располагању за све човекове пољопривредне, производне, образовне и рекреативне активности!“

Вишеструко користан мексички кактус — благослов за дијабетичаре?

Многи на мексички кактус гледају као на само још једну пустињску биљку која расте у дивљини. Међутим, како је речено у мексичком листу The News, овај вишеструко користан мексички кактус може бити од посебног интереса за дијабетичаре. Зашто? Научници у Центру за научна и технолошка истраживања открили су да дијабетичари могу јести храну која је припремљена с брашном од сушеног мексичког кактуса а да им се не повећа ниво шећера у крви. Изгледа да јачањем јетре и панкреаса кактус повећава осетљивост тела на инсулин.

Загађење ваздуха изнад Индијског океана

У великим областима северног Индијског океана долази до неочекивано високог нивоа загађења ваздуха, извештава се у билтену MorgenWelt Nachrichten. Истраживачи из шест земаља установили су да монсунски ветрови носе током зиме ка Индијском океану чађ, пепео, честице органског порекла, минералну прашину, нитрате и сулфате с југа и југоистока Азије. Од јануара до марта 1999, један слој измаглице, који је био висок скоро три километра, прекрио је област од скоро 10 милиона квадратних километара, што је веће од површине Канаде. „Према научницима, све виши нивои полутаната у Азији доводе до великог опадања квалитета ваздуха, што утиче како на регион, тако и на цео свет“, каже се у овом билтену.

Чоколада — добра по здравље?

У јапанским новинама Nihon Keizai Shimbun каже се да је, према некима, чоколада добра за ваше здравље. Зашто? Зато што се у чоколади налази полифенол, који помаже у спречавању артериосклерозе и рака. Осим тога, каже се да је чоколада ефикасна у балансирању имунитета и да помаже телу да се опорави од стреса. Професор Хиошиге Итакура с Хришћанског института Ибараки каже: „Најкориснија је квалитетна чоколада с пуно какаоа и врло мало шећера и масти.“ Међутим, овај професор је такође нагласио колико је важно да се једе „поврће и протеини који имају различите врсте полифенола“ који је потребан организму.

Животни век

Иако се футуристи надају да ће животни век порасти на 100 година, тешко га је повећати преко 80. Према канадском листу The Globe and Mail, стручњаци кажу да „не може доћи ни до каквог квантног скока у животном веку уколико биомедицински стручњаци не открију начин како да измене процес старења и учине га доступним широкој јавности по ниској цени. Све дотле, без обзира на то колико побољшања да учинимо у свом начину живота, колико витамина да узмемо и колико хормона да примимо, тај број се неће значајно променити“. Према Светској здравственој организацији, Канада се с обзиром на животни век прошле године налазила на 12. месту од 191 земље. Граница до које човек не постаје болестан била је 70 година код мушкараца и 74 године код жена. Како се наводи у извештају, у Јапану за који се сматра да има најздравију нацију, човек може очекивати да ће скоро 75 година живети без болести.

Гробље џиновских острига

Новине El Comercio извештавају да је у Акостамбу (Перу) на 3 750 метара надморске висине, пронађено преко 500 окамењених џиновских острига чији је обим и до 3,5 метара и тежина и до 300 килограма. Палеонтолог Артуро Вилдозола је открио ово лежиште острига на само неколико метара од аутопута који повезује градове Пампас и Колкабамба. Изгледа да остриге раније нису привукле ничију пажњу, иако су годинама стајале разбацане по земљи. Ово откриће џиновских острига подупире претпоставку да је планински ланац Анда некада био прекривен океаном.

Мирис „нових кола“

Хемикалије које потичу од ентеријера у зградама могу довести до здравствених тегоба на које се у Јапану понекад указује као на „синдром болесне куће“. Али висока концентрација токсичних хемикалија испушта се такође и из материјала у новим колима, извештавају новине The Daily Yomiuri. Тестирајући једно ново возило, истраживачи са Института здравствене заштите префектуре Осака открили су да је концентрација штетних супстанци 34 пута већа од оне коју је Министарство здравља одредило за куће. Чак и након годину дана употребе возила, ниво хемикалија који се задржао још увек је био изнад границе која је одређена за тај период. Ивао Учивама с Националног института здравствене заштите примећује следеће: „Када неко мора да се дуже задржи у аутомобилу, било би добро да буде пажљив.“ Како? Он каже: „Ако се пусти спољашњи ваздух, ауто се може брже проветрити него кућа.“

Тинејџерска трудноћа у Сједињеним Државама

„У развијеном свету Сједињене Државе предводе по броју тинејџерских трудноћа“, каже се у часопису U.S.News & World Report. Процењује се да у Сједињеним Државама сваке године затрудни милион тинејџерки и да ће 25 посто њих имати друго дете за мање од две године после првог. Ове бројке из 1997. показују да је највећи проценат порођаја тинејџерки био у Мисисипију (20 посто), док је најмањи био у Масачусетсу (7,2 посто). Све у свему, највеће стопе тинејџерске трудноће појавиле су се у такозваном библијском појасу, који се налази у јужном делу Сједињених Држава.

Кућно насиље над старима

„Расправе око имања постају уобичајен узрок за кућно насиље над старима“, извештава се у новинама O Estado de S. Paulo. Једна студија о пријавама поднетим полицији у Сао Паулу (Бразил) између 1991. и 1998. показује да су у 47 посто случајева били укључени рођаци — деца, унуци, њихови супружници и други. „Физичко и психичко насиље обично настаје у покушају да се старији присиле на то да препишу имање односно разделе своје ствари између рођака још за живота“, рекао је тужилац Жоао Естевао да Силва. Бездушно остављање у државним болницама или старачким домовима такође је понекад мотивисано финансијском коришћу. „Због сиромаштва, старији постају терет, а то доводи до напетости у породици“, објаснио је Силва.