Пређи на садржај

Пређи на садржај

Афрички град где се срећу исток и запад

Афрички град где се срећу исток и запад

Афрички град где се срећу исток и запад

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈУЖНЕ АФРИКЕ

НА КАКВЕ ћете само живописне призоре наићи док шетате улицама Дурбана! Видећете да су многи прихватили западњачки стил одевања, нарочито млади. Али запазићете и старије Зулу даме у пристојним дугим хаљинама и живобојним марамама на главама. Ту су и Индијке, које носе сари или панџапске хаљине и панталоне. Док се приближавате обали, вероватно ћете видети и неке Зулу мушкарце у одећи с пуно детаља како вуку рикше. Заиста је Дурбан јединствен афрички град где се срећу исток и запад. Каква је прошлост овог очаравајућег града?

Јужноафрички град Дурбан је насељен мање од два века. Четрдесетак европских колониста се населило овде 1842. У то време је моћно краљевство Зулуа под ратничким краљем Шаком, имало седиште северно од Дурбана. Две деценије касније, Британија је анексирала Дурбан и унутрашњост око Дурбана. Ови нови колонизатори и Зулу народ су током 19. века водили неколико ратова.

У међувремену су енглески насељеници установили да на том приобалном подручју добро успева шећерна трска. Довели су раднике из Индије, још једне тадашње британске колоније, да раде на плантажама шећерне трске. Зато је између 1860. и 1911. у Дурбан стигло преко 150 000 Индијаца. Тако данас градско подручје Дурбана има преко три милиона становника с три различита краја света — домаће Зулу, Азијате из Индије и особе британског и западноевропског порекла.

Град има и друга занимљива обележја. Као што се може видети на пропратној фотографији, он има природну луку која је од Индијског океана заштићена дугачким појасом копна званим Блаф. Та атрактивна међа је висока преко 90 метара и прекривена растињем. Свакодневно кроз ту природно заштићену луку пролазе велики бродови. Књига Discovery Guide to Southern Africa објашњава да Дурбан има „највећу и најпрометнију луку у Африци, а девету у свету“. Посетиоце привлаче лепе плаже и топла вода. Ту су и идеална места за сурфовање и купачи могу бити безбедни јер се мреже против ајкула добро одржавају.

Они који воле Библију гледају на овај град с додатним занимањем. Истраживачи Библије, како су се Јеховини сведоци тада звали, основали су тамо подружницу 1910. године. Затим је у априлу 1914. у Дурбану одржан први конгрес Истраживача Библије у Африци. Било је присутно педесетак особа, укључујући и делегате из удаљених делова Јужне Африке. На том историјском конгресу, крштено је 16 нових обожавалаца. Приличан број присутних су били помазани хришћани који су се показали вернима до смрти, а међу њима је био и Вилијам В. Џонстон, који је први руководио подружницом у Африци.

Јеховини сведоци су од 1914. организовали и многе друге конгресе у Дурбану. Децембра 2000, око 14 848 особа присуствовало је на два конгреса „Извршиоци Божје Речи“ одржана у том граду, где је крштено 278 особа. Осмотрите пример једне од многих индијских породица из публике. Пре десет година, отац по имену Алан дошао је у контакт с библијском истином преко своје ћерке Сомашини. Он се опорављао од алкохолизма и трагао је за сврхом живота. Сомашини, која је тада имала само три године, донела је свом оцу књигу коју је добила у комшилуку. Њега је одмах привукао наслов књиге Прави мир и сигурност — како их пронаћи? Допало му се оно што је прочитао и повезао се с Јеховиним сведоцима. То што је сазнао из Библије навело га је да озакони брак. Ускоро се и његова супруга Рани заинтересовала и почела да посећује састанке Јеховиних сведока. У то време су живели код Раниних родитеља који су припадали једној од цркава хришћанског света. Родитељи су се бунили против нове религије младог брачног пара и поставили су им ултиматум: „Или ћете оставити Сведоке или ћете летети из куће!“

Алан и Рани су решили да оду из куће иако је било тешко наћи смештај. Неки пријатељи Јеховини сведоци помогли су им да пронађу одговарајуће место за живот. Алан и Рани су се крстили као Јеховини сведоци 1992. године. Наставили су да напредују и Алан сада служи као старешина у хришћанској скупштини.

У градском подручју Дурбана има преко 50 скупштина Јеховиних сведока. Већина је састављена од особа Зулу порекла. Међутим, неке скупштине, нарочито оне у близини центра града, састављене су и од Зулу и од Индијаца и од особа европског порекла. Уколико посетите неки од њихових састанака видећете много више од сусрета истока и запада. Можда ће на састанку председавати неки елегантно одевени Сведок пореклом Африканац или Сведок пореклом Индијац или Сведок европског порекла. Али једно је сигурно: у публици ћете видети живи доказ да Библија има моћ да уједињује људе свих нација у једно срдачно и трајно пријатељство.

[Слика на 26. страни]

Скупштински састанци уједињују људе свих раса

[Слика на 26. страни]

Алан и Рани с децом

[Слика на 26. страни]

Скупштина града Дурбана

[Извор слике на 25. страни]

Photos: Courtesy Gonsul Pillay