Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да престанем да се толико бринем?

Како да престанем да се толико бринем?

Млади питају. . .

Како да престанем да се толико бринем?

„Будућност може бити нешто најстресније за младе. Бринеш за себе. Да ли да одеш од куће? Да ли да наставиш са школовањем? Да ли да започнеш пуновремену службу? Да ли да ступиш у брак? Толико тога треба да одлучиш! Да ти се подигне коса на глави“ (Шејн, 20 година).

ДА ЛИ пуно бринеш? Многи млади брину, и то из разних разлога. У једном билтену објављеном за родитеље, стајало је следеће: „Једна недавна студија у свету која се бавила тинејџерима између 15. и 18. године из 41 земље открила је да су данашњи тинејџери највише забринути за то да ли ће добити добар посао.“ Затим следи брига за здравље родитеља. Такође високо на листи био је и страх тинејџера да не изгубе неког кога воле.

Једно истраживање америчког Министарства за образовање открило је да је велика брига многих младих у Сједињеним Државама „притисак да имају добре оцене“. То исто истраживање је открило да се немали број младих осећа попут Шејн (цитираног на почетку). Једна омладинка, Ешли, каже: „Брине ме будућност.“

Други млади брину за своју физичку безбедност. Према једном истраживању из 1996, скоро 50 посто младих у Сједињеним Државама имало је осећај да је у њиховој школи све више насиља. Преко осам милиона тинејџера (37 посто) рекло је да знају некога на кога је пуцано!

Међутим, нису све бриге тако туробне. Многи млади су највише забринути за ствари везане за њихов друштвени живот. Један часопис на Интернету који је упућен родитељима каже: „Тинејџери брину да ли ће имати момка или девојку, али чешће брину што уопште немају пријатеља.“ Једна тинејџерка по имену Меган, жали се: „Како ли је то кад изгледаш и делујеш кул? Требају ми другарице.“ Слично каже и један 15-годишњи хришћанин по имену Натанаел: „Млади у школи брину око стила. Брину о томе како ходају, говоре и изгледају пред другима. Плаше се да не испадну глупи.“

Проблеми — саставни део живота

Било би лепо кад бисмо могли да водимо безбрижан живот. Међутим, Библија каже: „Краткога је века и пун је чемера човек од жене рођен“ (Јов 14:1). Дакле, проблеми — и бриге које их прате — саставни су део живота. Али ако дозволиш да бриге и зебње доминирају твојим размишљањем, можеш много наудити себи. Библија упозорава: „Брига у срцу обара човека“ (Пословице 12:25).

Један начин да избегнеш непотребну бригу јесте да пазиш како се понашаш. Шеснаестогодишња Ана каже: „Многе моје другарице из разреда брину о томе да не затрудне или да не добију неку полно преносиву болест.“ Али такве бриге можеш избећи ако се придржаваш библијских начела о моралу (Галатима 6:7). Међутим, неће сви твоји проблеми бити тако очигледни или лако решиви. Како да више не бринеш толико?

„Мудро брини“

Многи дозволе да их брига избаци из колосека. Али један чланак који се појавио у једном часопису за тинејџере указао је да особа може ’мудро бринути‘ тако што ће бригу претворити у конструктивну акцију! У Библији има пуно начела која ти помажу да то урадиш. Осмотри Пословице 21:5: „Обиљу воде мисли [„планови“, NW] вреднога човека.“ Рецимо да желиш да позовеш неке другове и другарице из скупштине на скуп. Добро планирање те може поштедети многих брига. Питај се: ’Кога ћу стварно да позовем? Када желим да дођу? Када желим да оду? Колико ми стварно треба хране и пића? Које су неке забавне ствари које би се свакоме допале?‘ Што више размишљаш о детаљима, то је већа вероватноћа да ће твој скуп добро протећи.

Међутим, можеш себи створити бригу ако дозволиш да се ствари пуно искомпликују. Исус Христ је једној жени која се превише намучила око тога како ће угостити свог госта, дао овај савет: „Мало тога је потребно, или само једно“ (Лука 10:42). Зато, питај се: ’Шта је стварно важно да би овај скуп добро испао?‘ Ако не компликујеш ствари, то ти може помоћи да избегнеш непотребне бриге.

Још један разлог за бригу може бити твоја безбедност у школи. Можда не можеш пуно тога учинити да би променио ситуацију која тамо влада. Али можеш предузети практичне кораке да би се заштитио. „Мудри види зло и уклања се“, кажу Пословице 22:3. Ако једноставно избегаваш опасна места — не само нека забачена места већ и она која нису ни под каквим надзором и где се обично окупља непослушна омладина — постоји мања вероватноћа да ћеш упасти у невољу.

И школски задаци могу бити разлог за бригу. Можда имаш више важних домаћих задатака, па си забринут да ли ћеш их све завршити на време. Корисно је начело из Филипљанима 1:10: „Уверите [се] шта су важније ствари.“ Да, научи да постављаш приоритете! Размисли о томе који је задатак најхитнији и уради прво њега. Потом пређи на следећи. Мало по мало, и осетићеш да владаш ситуацијом.

Потражи савет

Када је Арон био млад, толико је бринуо да ли ће положити завршне испите да је имао болове у грудима. Он се присећа: „Разговарао сам с родитељима и они су ме упутили лекару. Он је одмах видео да то нема никакве везе са срцем и објаснио ми је како брига може утицати на здравље. Касније су ми родитељи помогли да схватим да сам дао све од себе да бих се припремио за испите и да сада треба мало више да бринем о себи. Престао сам да се бринем, више нисам имао болове у грудима и добро сам прошао на испитима.“

Ако осећаш да те брига преоптерећује, немој трпети у себи. Пословице 12:25 које су раније делимично цитиране, у целини овако гласе: „Брига у срцу обара човека, али добра реч га развесели.“ ’Добру реч‘ охрабрења можеш добити само ако разговараш о ономе што је твоја „брига“!

Најпре би могао размотрити ствари са својим родитељима; они ти могу дати добре предлоге. Још један извор подршке јесу духовно зреле особе у твојој хришћанској скупштини. Петнаестогодишња Џанел прича: „Бринула сам због поласка у средњу школу јер сам се плашила свега — дроге, секса, насиља — све док нисам разговарала с једним скупштинским старешином. Он ми је дао многе практичне предлоге. Одмах сам се боље осећала јер сам схватила да могу изаћи на крај с том ситуацијом.“

Не одлажи ствари

Понекад има нешто што морамо урадити, али одлажемо јер нам се не свиђа. На пример, 19-годишњи Шевон је имао несугласицу с једним братом. Знао је да треба да разговара о томе, али је одлагао. Он признаје: „Што сам више одлагао, то ме је све више мучило.“ Затим се Шевон сетио Исусових речи из Матеја 5:23, 24, које подстичу хришћане да одмах решавају такве проблеме. „Кад сам то коначно урадио“, присећа се Шевон, „било ми је лакше.“

Да ли и ти нешто одлажеш — неки нелагодан задатак или неко непријатно суочавање? Онда гледај да то брзо решиш и имаћеш једну бригу мање.

Озбиљне ситуације

Не решавају се све ситуације баш тако лако. Погледај једног младића по имену Абдур. Његова мајка болује од рака и он мора да издржава и њу и свог млађег брата. Сасвим је природно што Абдур брине о стању своје мајке. Али он каже: „Водим се Исусовим речима: ’Ко од вас може тиме што се брине да дода свом животном веку један лакат?‘ Уместо да се тотално исцрпим, настојим да размислим о ситуацији и да одредим шта ће донети најбоље резултате“ (Матеј 6:27).

Није лако остати смирен у време неке кризе. Неки због узнемирености запоставе себе, те не једу. Међутим, књига Helping Your Teenager Deal With Stress упозорава да уколико себе лишаваш основне исхране, „имаћеш мање снаге да издржиш разорно деловање стреса и чак ћеш бити подложнији тежим болестима“. Зато брини о себи у физичком погледу. Довољно се одмарај и храни.

Највеће олакшање можеш наћи тако што ћеш следити овај библијски савет: „Судбину своју [„Бреме своје“, ДК] на Јехову стави, и он ће те подржати, и неће никад дати да праведник посрне“ (Псалам 55:23). Шејн који је цитиран на почетку, био је забринут за своју будућност. „Почео сам више да се усредсређујем на Божју Реч и Божју намеру“, присећа се он. Ускоро је схватио да ће имати срећну будућност уколико свој живот употреби да би служио Богу (Откривење 4:11). „Престао сам да бринем за себе“, каже Шејн. „Постоји нешто важније на шта треба мислити.“

Зато када превише бринеш, потражи конструктивне начине да се суочиш са својим проблемом. Потражи савет неке зреле особе. И изнад свега, изнеси своје бриге Јехови ’јер се он брине за тебе‘ (1. Петрова 5:7). Уз његову помоћ можда више нећеш толико бринути.

[Слика на 13. страни]

Разговарај с родитељима о својим бригама

[Слика на 14. страни]

Што пре решиш проблеме, пре ћеш престати да бринеш