Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нордијско скијање — да ли је за вас?

Нордијско скијање — да ли је за вас?

Нордијско скијање — да ли је за вас?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ КАНАДЕ

„ЛАНГЛОЈФЕР ЛЕБЕН ЛЕНГЕР“ — „Нордијски скијаши живе дуже.“ Ова популарна немачка изрека истиче вредност коју многи виде у зимском спорту званом нордијско скијање. Заиста, у многим земљама где снега има у изобиљу, зимски предели су често ишарани мрежом трагова од скија. У неким земљама су удаљености између градова и села често исписане, и многе стазе имају вештачко осветљење тако да их скијаши користе када иду на посао и враћају се кући.

Пре 1960-их, нордијским скијањем бавило се релативно мало људи, али последњих година постало је популарно на многим местима широм света. Неки процењују да само у Северној Америци у том спорту годишње ужива четири милиона људи! У чему је тајна његове привлачности и дражи? У ниској цени и очигледној једноставности. У поређењу с његовим познатијим рођацима — алпским скијањем, то јест спустом — неки аспекти нордијског скијања су једноставнији. Скијашу који се бави спустом потребна је посебна, скупа опрема, као и одећа. Он мора да отпутује до брда или планина посебно одржаваних за скијање где се може суочити и с куповином скупих карата за успињачу и дугим редовима за њу. Спуст такође захтева нешто тренинга што већина почетника себи не може приуштити. С друге стране, у нордијском скијању може уживати буквално свако, колико год година да има. Једино што је потребно јесте неколико центиметара свежег снега, мало вежбе, релативно јефтине скије, скијашке ципеле и скијашки штапови.

Нордијско скијање може бити узбудљиво искуство! Скијаш може ићи дословно куда год пожели — преко пољана и ливада, преко замрзнутих језера и ледом окованих потока, кроз тихе шуме и снегом покривене долине. Нордијско скијање може пружити прилику за медитирање и размишљање, што нама може дати шансу да се поверимо свом Створитељу и да му захвалимо за чуда живота. Зима ставља јединствен печат на стварство Јехове Бога. Светлуцави снежни прекривач даје пејзажу спокојан изглед. Земља изгледа свеже и чисто, као да ишчекује да буде откривена. Скијање кроз шуму, поред дрвећа покривеног ледом, умирује срце и ум. Бука нашег механичког света замире и ускоро се чује само шуштање скија.

Ако у томе учествује породица или група пријатеља, тада нордијско скијање постаје друштвени излет који спаја и уједињује. Данас у многим земљама на северу Европе неке породице путују возом по 20, 30 километара и онда заједно скијају кући.

Корени

Неки можда мисле да нордијско скијање постоји тек однедавно, али далеко од тога да је оно ново. Године 1927, у пећинама норвешког острва Рјудија пронађене су резбарије у камену старе хиљадама година. Једна резбарија приказује ловца који очигледно носи маску зеца. Изгледа да он скија на пару врло дугих скија. У скорије време, у тресетишту Скандинавије, радници су открили стотине древних скија у одличном стању. За ране нордијске народе скијање је било главни вид путовања током дугих, снежних зима. То је до те мере био саставни део њиховог начина живота да су чак обожавали и поштовали бога и богињу скијања! Данас многи градови и села у Норвешкој и Шведској у својим називима носе трагове ових древних паганских веровања. Па и сам назив Скандинавија можда указује на богињу скијаша, Скаде.

Док је скијање вековима било неопходан део нордијског живота, популаризовање нордијског скијања као међународног спорта морало је да чека све до 19. века. Норвежани су у то време обликовали и сузили традиционалне скије, чиме су их побољшали. Такође, развили су систем каиша за пету и прсте, каиша који су претече данашњих система за везивање. На Телемарку, планинској регији на југу централне Норвешке, ускоро су започели са серијом такмичења. Верује се да је тамо одржана прва забележена скијашка трка којој је измерено време, с победником који је стазу од пет километара прешао за око 30 минута. Убрзо после тога, у земљама на северу Европе постала су популарна такмичења у нордијском скијању, али га је један други догађај представио остатку света.

Године 1888, норвешки истраживач Фритјоф Нансен предводио је на скијама једну експедицију по Гренланду. Након тога, о свом искуству написао је књигу која је 1891. преведена на енглески, француски и немачки. Тај извештај, који је описао његово исцрпљујуће путовање по пустим пределима Арктика, заокупио је машту његових викторијанских читалаца. Распламсао је романтичне представе о освајању нетакнуте дивљине.

Шездесетих година на велико се почело са организовањем породичних ски-тура. Скијашки центри који су се специјализовали за нордијско скијање почели су брзо да ничу. Произвођачи су запазили све то и појавила се нова, савремена опрема. Чак је и мода нашла своје место у свему томе, учинивши да нордијско скијање постане шик. Јавност је захтевала места за скијање што је довело до тога да су многе општине направиле стазе на било каквој земљи која је била слободна, укључујући и терене за голф и градске паркове.

Физичке користи

Сматра се да је нордијско скијање од популарних спортова најбезбедније. Иако пад може проузроковати мања уганућа, озбиљне повреде су ретке и обично се догоде само када се нордијски скијаш усуди да пође на стрм терен или неки забачени предео.

Због тога што су покрети у нордијском скијању мекани и ритмични, долази до врло мало оштећења услед преоптерећења или истезања зглобова и мишића. Спортски доктори ће онима који су се повредили приликом трчања или вожње бицикла често преписати нордијско скијање као терапију. То је једна од ретких активности у којој су активиране готово све главне мишићне групе тела, тако да скијаш добија потпун тренинг. То много користи срцу и плућима, и активни скијаши обично имају нижи крвни притисак и успоренији пулс у односу на неактивне људе. Зато се нордијски скијаши сматрају једнима од атлета с најбољом формом на свету.

Комбинација малог ризика од повреде и углађених, динамичних покрета чини нордијско скијање идеалном вежбом за старије. У неким земљама на северу Европе веома је уобичајено видети старије људе како иду на скијање.

Скијање ослобађа велику количину телесне топлоте, тако да је могуће осећати се сасвим пријатно у релативно хладним условима. Уобичајено је да се скијаши и по најхладнијим данима такмиче у танким комбинезонима за трку, често без рукавица. Међутим, аматери морају адекватно водити рачуна да заштите екстремитете од хладноће. Искусни ентузијасти који уживају у природи обично се облаче слојевито, и то тако што почињу с доњим слојем од вуне или синтетике, а завршавају са спољашњим слојем који не пропушта ни воду ни ветар. То им омогућава да регулишу телесну топлоту и личну удобност. Према потреби, они само уклоне или додају слојеве. Мудри родитељи треба да буду сигурни да су њихови малишани добро обучени, јер се дечја мала тела хладе много брже него тела одраслих. Пошто им се тело веома брзо охлади, она врло лако могу добити промрзлине.

Улепшајте своје зимско искуство

„Ако можете да ходате, можете и да скијате“, јесте уобичајен слоган међу нордијским скијашима, зато што су покрети у овом спорту тако тесно повезани с ходањем. Премда је ова изјава до извесне мере тачна, већини од нас би било од велике користи да сат или два проведемо с неким способним учитељем. Скијашки центри нуде појединачне или групне часове и почетник за кратко време може научити основе нордијског скијања — прелажење преко равних површина, скијање узбрдо, успешно спуштање низбрдо и, наравно, заустављање! Када им се једном покажу те основне вештине, већина људи је спремна да се ухвати у коштац с тереном.

Фритјоф Нансен је 1890. у вези с нордијским скијањем рекао да „ништа не може тако очврснути мишиће и тело учинити тако снажним и еластичним“. Можда ћете и ви уживати у овом спорту. Ваше зимско искуство због њега може постати узбудљиво.

[Слике на странама 24, 25]

Нордијско скијање је релативно јефтино и у њему могу уживати људи свих узраста

[Слика на 26. страни]

Древне скандинавске скије пронађене у Восу у Норвешкој

[Извор]

Foto: © Universitetets kulturhistoriske museer, Eirik Irgens Johnsen

[Слика на 26. страни]

Резбарија у камену на којој је древни скијаш

[Извор]

Foto: Inge Ove Tysnes / Syv søstre forlag