Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мама и њених десет кћери

Мама и њених десет кћери

Мама и њених десет кћери

ИСПРИЧАЛА ЕСТЕР ЛОЗАНО

И МАМА и тата су се родили у Битлису у Турској, и родитељи су им били Јермени. Почетком прошлог века, када се догодио велики масакр Јермена, наш тата је из Турске отишао у Сједињене Државе. Имао је око 25 година. Мама Софија, отишла је нешто касније када је имала 12 година.

Изгледа да су се и мајчини и очеви родитељи сложили да нашу мајку пошаљу у Сједињене Државе да би се удала за нашег оца, Арама Вартанијана. Када је стигла у Фресно, у Калифорнији, Софија је била премлада за удају, тако да је живела са својом будућом свекрвом док није постала пунолетна.

Прво дете наших родитеља био је дечак коме су дали име Антраниг, а он га је касније променио у Барни. Родио се 6. августа 1914. Следећих десеторо деце биле су све девојчице. Наш отац је постао Истраживач Библије, како су Јеховини сведоци тада били познати, када је 1924. Шилд Тутџин одржао један говор јерменској заједници. Након тога, цела наша породица је заједно посећивала хришћанске састанке.

Године 1931. преселили смо се у Оукланд, у Калифорнији, и придружили се тамошњој скупштини. Барни је у Напи, исто у Калифорнији, верно служио Јехови све до своје смрти 1941. Била сам трећа девојчица која се родила после Барнија, а своје предање Јехови симболизовала сам 1935. Након што је око 75 година посећивала састанке, наша сестра Агнес се тек недавно крстила! Све смо биле присутне и биле смо веома срећне што се крстила и последња од нас десет сестара.

Нажалост, мајка није била тамо. Умрла је само годину дана пре тога, а имала је 100 година и 2 дана. Калифорнијске новине Hayward News од 14. маја 1996. известиле су о њеној смрти. У новинама је писало да је „добровољно служила друштву тако што је као Јеховин сведок 54 године поучавала... Библији заинтересоване људе“. Чланак је цитирао и нашу сестру Елизабет која је рекла: „Њен дом је увек био отворен и за столом је увек било места за још неког... Увек би говорила, ’уђи на мало каубојске кафе‘ и били бисте врло срећни ако би се десило да дођете кад је правила своју чувену баклаву.“

Наша најстарија сестра Гледис има 85 година, а најмлађа 66. Све смо активни Сведоци. Нас три смо по завршетку Библијске школе Гилеад Watchtower-а служиле као мисионари. Елизабет која сада живи у Њупорт Бичу у Калифорнији, била је у 13. разреду и пет година је служила у Каљаоу у Перуу. Рут је похађала 35. разред. Она и њен супруг, Алвин Стауфер, пет година су као мисионари служили у Аустралији. Ја сам била у четвртом разреду Гилеада и 1947. била сам додељена у Мексико где сам се 1955. удала за Родолфа Лозана. a Обоје још отада служимо у Мексику.

Нас десет сестара смо веома захвалне због тога што смо колико-толико здраве. То нам омогућава да наставимо да служимо Јехови свим својим умом, срцем и снагом докле год то буде његова воља — и сада и заувек у његовом новом свету.

[Фуснота]

a Његово искуство се може пронаћи у издању Куле стражаре од 1. јануара 2001.

[Слика на 20. страни]

Агнес приликом свог крштења, 1997.

[Слика на странама 20, 21]

Елизабет, на дан када је дипломирала у Гилеаду, 1949.

[Слика на 21. страни]

Естер (десно) у подружници у Мексику, 1950.

[Слика на 21. страни]

Рут и Алвин Стауфер као међународне слуге у подружници у Мексику, 1987.