Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мигољави „хирурзи“ са апетитом

Мигољави „хирурзи“ са апетитом

Мигољави „хирурзи“ са апетитом

Иако за неке и сама помисао на то може бити одбојна, вешт и чист „хирург“ пацијента поново подиже на ноге — а тај хирург је обични црв. Један извештај из часописа The Journal of the American Medical Association (JAMA) каже да су лекари у Уједињеном Краљевству спровели један пробни тест на 12 пацијената који су имали чиреве по ногама. Шест их је лечено уобичајеном терапијом помоћу хидрогелома, а шест стављањем црва. a

„Свих шест пацијената који су били подвргнути терапији с ларвама [црвима] имали су чисте ране после само три дана“, каже JAMA. Од оних који су лечени на уобичајен начин, „само двоје је имало чисте ране после месец дана лечења, док је за четворо преосталих била потребна даљња медицинска нега“. Британски медицински часопис The Lancet каже да терапија црвима „може драстично смањити време лечења у односу на уобичајене терапије“ и да „кошта мало више од половине цене лечења хидрогелом“.

Када се примењује терапија црвима — рецимо на рану у којој је ткиво изумрло — JAMA каже да лекари у рану стављају младе, стерилне ларве. (Наравно, лекари користе само оне врсте ларви које не нападају здраво ткиво.) Рана се затим покрива танком најлонском мрежицом и упијајућом газом која задржава мртво ткиво које је постало течно. Када се наједу, црви се уклањају и бацају, а стављају се нови док се рана потпуно не очисти. После тога, крв која тече кроз преостало здраво ткиво поспешује раст новог меса.

„Никада нисмо имали ниједног пацијента који није хтео црве“, каже васкуларни хирург Мајкл Вокер. „Нису пацијенти гадљиви, већ особље.“ Поред Уједињеног Краљевства, неки медицински центри у Сједињеним Државама и Канади такође примењују терапију ларвама. У ствари, један хирург који је цитиран у часопису The Lancet, рекао је да „у САД има много више пацијената који траже терапију црвима него што има лекара који би били вољни да је примене“.

Терапија црвима је откривена случајно. „Лекари на бојним пољима“, каже Science World, „видели су да су ране војника које су биле пуне црва зарастале боље од оних у којима није било црва. Убрзо је рођена терапија црвима.“ И сада се примењује у стотинама болница у Сједињеним Државама и Европи.

[Фуснота]

a Овај поступак није исто што и коришћење пијавица да би се извукла крв. Видите Кулу стражару од 1. октобра 1982, страна 29.

[Слика на 22. страни]

Велики број црва приказан на једном прсту (природна величина)

[Извор]

Picture copyright SMTL, http://www.smtl.co.uk/

[Слике на 22. страни]

Пре

После

[Извор]

Photos by R. Sherman, University of California, Irvine