Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помоћ је и вама доступна

Помоћ је и вама доступна

Помоћ је и вама доступна

’ЧЕТРДЕСЕТ ДЕВЕТ пилула за спавање у чаши. Да ли их попити или не?‘, питао се један двадесетосмогодишњи Швајцарац. Жена и деца су га напустили и пао је у тешку депресију. Међутим, кад их је прогутао, рекао је себи: ’Не. Не желим да умрем!‘ На сву срећу, остао је жив да нам исприча овај догађај. Самоубилачки нагони не доведу увек до смрти.

Алекс Крозби из Центра за контролу болести и превентиву САД рекао је о покушајима самоубиства код тинејџера: „Уколико га можете одложити на барем неколико сати, можете га и спречити. Уколико интервенишете, можете спречити приличан број самоубистава. Ви можете спасти животе.“

Док је радио у Центру за спасавање и пружање хитне помоћи при Јапанском медицинском колеџу, професор Хисаши Куросава помогао је стотинама суицидних особа да поврате вољу за животом. Да, одређеном интервенцијом могу се спасти животи. Каква је помоћ потребна?

Суочавање с прикривеним проблемима

Као што је наведено у претходном чланку, истраживачи кажу да је 90 посто оних који су починили самоубиство имало психијатријске поремећаје или је злоупотребљавало супстанције које стварају зависност. Отуда Ив К. Мошћицки, с Америчког националног института за ментално здравље, каже: „Највише наде за спречавање самоубиства код свих старосних група лежи у сузбијању менталних и зависничких поремећаја.“

Нажалост, многи који пате од ових поремећаја нису баш спремни да затраже помоћ. Зашто? „Зато што у друштву постоје велике предрасуде“, коментарише Јошитомо Такахаши с Токијског градског института за психијатрију. Он додаје да због тога чак и људи који су донекле свесни да им није добро оклевају да одмах затраже лечење.

Међутим, неки не допуштају да их спречи осећај срама. Хироши Огава, један познати ТВ-спикер из Јапана који је 17 година водио властити шоу, јавно је признао да пати од депресије и да је чак био на ивици самоубиства. „Депресија је нешто као обична прехлада ума“, рекао је Огава. Свакога може снаћи, објаснио је, али је и опоравак могућ.

Разговарајте с неким

„Када је неко сам са својим проблемом, онда му тај проблем обично изгледа несразмерно велик и нерешив“, каже Бела Буда, раније цитирани мађарски здравствени стручњак. Ово запажање истиче мудрост древне библијске пословице: „Самовољан [„Онај ко се изолује“, NW] тражи што је њему драго, и љути се на све што је год разумно“ (Пословице 18:1).

Послушајте ове мудре речи. Не допустите себи да се сами батргате по мору поразних личних проблема. Потражите некога коме можете веровати и коме се можете поверити. ’Али‘, могли бисте рећи, ’немам коме да се поверим.‘ Према стручњаку за ментално здравље др Наоки Сатоу, многи се тако осећају. Сато је запазио да пацијенти избегавају да се другом поверавају зато што не желе да открију своје слабости.

Где особа може наћи ухо које слуша? У многим местима се може затражити помоћ од неког центра за спречавање самоубиства или позвати СОС-телефонски број или пронаћи неког доброг доктора који се бави емоционалним проблемима. Међутим, неки стручњаци такође признају још један извор помоћи — религију. Како она може помоћи?

Проналажење потребне помоћи

Марин, један инвалид из Бугарске, имао је јаку жељу да се убије. Једног дана је дошао до часописа Кула стражара који се бави религијским темама и који објављују Јеховини сведоци. Одговорио је на позив из овог часописа да га лично посете Јеховини сведоци. Марин објашњава до чега је то довело: „Од њих сам научио да је живот дар од нашег небеског Оца и да немамо право да повређујемо себе или да вољно себи одузмемо живот. Тако сам променио своју претходну жељу да починим самоубиство и поново сам заволео живот!“ Марин је такође примио љубазну помоћ од хришћанске скупштине. Иако је још увек инвалид, он каже: „Дани су ми сада радосни и спокојни, испуњени лепим стварима — за које чак немам довољно времена! Све то дугујем Јехови и његовим Сведоцима.“

Јеховини сведоци су помогли и младом Швајцарцу поменутом на почетку. Данас он говори о „доброти хришћанске породице“ која га је примила у свој дом. Затим додаје: „Касније су ме чланови скупштине [Јеховиних сведока] редом дан за даном позивали на оброке. Оно што ми је помогло није била само гостољубивост већ и то што сам с неким могао да попричам.“

Овај човек је био веома охрабрен својим студијем Библије, нарочито када је сазнао колику љубав истинити Бог Јехова осећа према човечанству (Јован 3:16). Заиста, Јехова Бог има спремно ухо да те слуша када му ’изливаш срце‘ (Псалам 62:9). „Очи Јехове гледају по свој земљи“, не да би тражиле мане код људи, већ „да би показао силу своју према онима којима је срце цело према њему“ (2. Летописа 16:9). Јехова нас теши: „Не бој ми се, јер сам ја са тобом, не плаши се, јер сам ја твој Бог, и ја тебе крепим и спасавам и својом те подржавам победном десницом“ (Исаија 41:10).

Тај Швајцарац је о Божјем обећаном новом свету рекао следеће: „То умногоме олакшава терет моје фрустрације.“ Та нада, која је описана као „сидро душе“ обухвата обећање вечног живота у Рају на земљи (Јеврејима 6:19; Псалам 37:10, 11, 29).

Ваш живот је важан другима

Истина, може се десити да се нађете у ситуацијама које вас наведу да мислите како сте потпуно сами и да ваша смрт неће никоме ништа значити. Међутим, не заборавите једну ствар — постоји велика разлика између осећати се усамљено и бити усамљен. Пророк Илија из библијских времена једног тренутка је запао у потиштеност. Рекао је Јехови: „Пророке твоје мачем побише; а ја остах сам.“ Да, Илија је осећао да је потпуно сам — и то не без разлога. Велики број других пророка је био побијен. Претила му је смрт и бежао је да сачува живу главу. Али да ли је стварно био сам? Не. Јехова му је саопштио да има још око 7 000 лојалних људи који су попут њега верно настојали да служе истинитом Богу у тим мрачним временима (1. Краљевима 19:1-18). А како стоје ствари с вама? Можда и нисте толико сами колико то мислите!

Постоје људи којима је стало до вас. Можда мислите на своје родитеље, брачног друга, своју децу и своје пријатеље. Али то није све. У скупштини Јеховиних сведока можете наћи зреле хришћане који су заинтересовани за вас, који ће вас саслушати и који ће се молити с вама и за вас (Јаков 5:14, 15). Али чак и ако би вас изневерили сви несавршени људи, постоји Неко ко вас никада неће напустити. Краљ Давид из древног доба је рекао: „[„Ако“, NW] ме и отац и мати моја оставише, али ће ме Јехова прихватити“ (Псалам 27:10). Да, Јехова се „брине за вас“ (1. Петрова 5:7). Никада немојте заборавити да сте драгоцени у Јеховиним очима.

Живот је дар од Бога. Истина, понекад он може изгледати више као бреме него као дар. Међутим, можете ли замислити како бисте се осећали да неком поклоните неки вредан поклон који он баци и пре него што га употреби? Ми несавршени људи тек смо почели да користимо дар живота. У ствари, Библија показује да у Божјим очима наш живот сада и није ’прави живот‘ (1. Тимотеју 6:19). Да, живот који нас чека у блиској будућности биће далеко испуњенији, смисаонији и срећнији. Како то?

Библија каже: „[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:3, 4). Покушајте да замислите какав ће ваш живот бити кад се ове речи испуне. Немојте журити. Гледајте да створите целокупну, живописну слику у вашим мислима. Та слика није неко пуко фантазирање. Док дубоко размишљате о томе како се Јехова опходио са својим народом у прошлости, тако ће расти и ваше поверење у њега и онда вам та слика може бити још стварнија (Псалам 136:1-26).

Можда ће бити потребно време док у потпуности не повратите жељу за животом. Наставите да се молите ’Богу сваке утехе, који нас теши у свакој нашој невољи‘ (2. Коринћанима 1:3, 4; Римљанима 12:12; 1. Солуњанима 5:17). Јехова ће вам дати потребну снагу. Он ће вас поучити да је живот вредан живљења (Исаија 40:29).

[Оквир⁄Слика на 9. страни]

Како можете помоћи неком ко изгледа да је склон самоубиству?

Шта да урадите ако вам се неко повери да жели да изврши самоубиство? „Будите добар слушач“, саветује Центар за контролу болести и превентиву САД (ЦКБ). Дозволите му да изрази шта осећа. У многим случајевима самоубилачки настројена особа повлачи се у себе и не комуницира. Схватите колико је стваран њен бол односно осећање беспомоћности које подноси. Уколико нежно поменете неколико конкретних промена које сте приметили у њеном понашању, можда ћете је навести да се отвори и да вам се повери.

Саживите се с њом док је слушате. „Важно је да нагласите да је њен живот важан како вама тако и другима“, каже ЦКБ. Реците јој како би њена смрт погубно деловала и на вас и на друге. Помозите јој да увиди да њен Створитељ брине за њу (1. Петрова 5:7).

Стручњаци такође препоручују да уклоните све што би особа могла употребити за самоубиство — посебно ватрено оружје. Уколико изгледа да је стање озбиљно, можете особу охрабрити да затражи лекарску помоћ. У екстремним ситуацијама можда ћете морати сами да позовете неку врсту хитне медицинске помоћи.

[Оквир на 11. страни]

’Хоће ли ми Бог опростити што се овако осећам?‘

Многима је дружење с Јеховиним сведоцима помогло да превазиђу самоубилачке мисли. Међутим, данас нико није имун на стресне догађаје у животу или на депресију. Хришћани који су размишљали о самоубиству често се боре с дубоким осећањима кривице због таквих мисли. Кривица само може повећати бреме. Како се онда особа може борити с таквим осећањима?

Вредно је запазити да су неки верни мушкарци и жене из библијских времена износили веома негативна осећања о животу. Жена патријарха Исака, Ребека, била је једном толико потресена због једног породичног проблема да је рекла: „Смучио ми се живот“ (Постање 27:46NW). Јов који је патио због губитка своје деце, свог здравља, свог богатства и свог друштвеног статуса, рекао је: „Додијо је живот души мојој“ (Јов 10:1). Мојсије је једном завапио к Богу: „Уби ме, молим те“ (Бројеви 11:15). Божји пророк Илија је једном рекао: „Доста је! А сад Јехова, прими душу моју“ (1. Краљевима 19:4). А пророк Јона је пуно пута рекао: „Боље ми је умрети него живети“ (Јона 4:8).

Да ли је Јехова прекорио ове особе што су се тако осећале? Не. Чак је дао да се њихове изјаве сачувају у Библији. Међутим, важно је запазити да нико од ових верних особа није дозволио да га његова осећања доведу до самоубиства. Јехова их је ценио; желео је да живе. Чињеница је да је Бог заинтересован чак и за животе злих људи. Он их подстиче да промене свој живот и да ’живе‘ (Језекиљ 33:11). Колико тек онда жели да живе они који су заинтересовани да стекну његову наклоност!

Бог је обезбедио откупну жртву свог Сина, хришћанску скупштину, Библију и молитву која је права предност. Та веза с Богом — молитва — никада нема сигнал да је заузето. Бог може и хоће да чује све који му приступају с понизним, искреним срцем. „Приступајмо, стога, са слободом говора престолу незаслужене доброте, да бисмо добили милосрђе и незаслужену доброту нашли у помоћи у право време“ (Јеврејима 4:16).

[Оквир на 12. страни]

Да ли је неко ваш извршио самоубиство?

Кад неко почини самоубиство, чланови породице и блиски пријатељи пате од великог унутрашњег немира. Многи себе окривљују за трагедију. Они кажу нешто попут: ’Да сам тог дана само мало више времена провео с њим‘, ’Да сам тада држао језик за зубима‘, ’Да сам учинио нешто више да помогнем.‘ А све ове изјаве подразумевају следеће — ’да сам само учинио то или то, мој вољени би још увек био овде.‘ Међутим, да ли је разумно преузимати на себе кривицу за нечије самоубиство?

Не заборавите да је врло лако препознати знакове суицидних осећања тек кад се све већ деси. Пре тога је сасвим другачије. Библија каже: „Срце свачије зна јад душе своје; и у весеље његово не мијеша се други.“ (Приче Соломунове 14:10ДК). Каткад је једноставно немогуће разабрати шта друга особа мисли или осећа. Многе самоубилачки настројене особе не могу адекватно изнети своја најдубља осећања другима, чак ни најблискијим члановима породице.

Књига Giving Sorrow Words каже следеће о знаковима који указују да је особа можда самоубилачки настројена: „Чињеница је да обично није лако утврдити знакове.“ Иста књига наводи да чак и да сте препознали неке индиције, то само по себи не би било гаранција да бисте спречили самоубиство. Уместо да се мучите, пронађите утеху у речима мудрог краља Соломона: „Живи знају да ће умрети, али мртви ништа не знају“ (Проповедник 9:5). Вољена особа коју сте изгубили не мучи се ни у каквом ужареном паклу. Окончала се и њена душевна и емоционална патња која ју је довела до самоубиства. Она не пати; једноставно почива.

Сада би можда било најбоље да се усредсредите на живе, укључујући и себе. Соломон је даље рекао: „Све што рука твоја твојом снагом може учинити, учини“, док си још жив (Проповедник 9:10). Буди сигуран да изгледи у будући живот оних који су починили самоубиство лежи у Јеховиним рукама, рукама ’Оца нежних милосрђа и Бога сваке утехе‘ (2. Коринћанима 1:3). a

[Фуснота]

a Уравнотежено гледиште о будућим изгледима за оне који су починили самоубиство пронаћи ћете у чланку „Гледиште Библије: Самоубиства — ускрсење?“ у издању Пробудите се! од 8. септембра 1990. (енгл.)

[Слике на 8. страни]

Разговарајте с неким

[Слика на 10. страни]

Ваш живот је важан за друге