Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божја употреба силе — да ли је оправдана?

Божја употреба силе — да ли је оправдана?

Гледиште Библије

Божја употреба силе — да ли је оправдана?

СМРТОНОСНА употреба силе било је стално обележје људске историје. Према једној процени, око 170 000 000 људи у 20. веку убијено је од стране њиховог политичког режима. Као што Библија тачно показује, људи су често владали над другим људима да их несрећним учине (Проповедник 8:9).

Имајући у виду људску злоупотребу силе, неки могу довести у питање Божју употребу силе с циљем да уништи своје непријатеље. Зар Јевреји нису, под директним наређењима од Бога, напали и поубијали хананске становнике Обећане земље? (Поновљени закони 20:16, 17). И зар сам Бог не каже да ће разбити и уништити све владавине које му се противе? (Данило 2:44). Неке искрене особе су се питале да ли је Божја употреба силе увек оправдана.

Злоупотреба силе

Битно је разумети да је способност примене силе важан елемент владања. Влада која не може наметнути своје одлуке у ствари је немоћна. На пример, колико би људи, упркос извештајима о злоупотреби силе од стране полиције, било спремно да се одрекне заштите коју она пружа? И која би особа на основу здравог разума говорила против потребе за неким правним системом са ефикасним средствима његове примене?

Мохандас Ганди, који је био познат по томе што се гнушао насиља, једном је изјавио: „Претпоставимо да неки човек побесни и да разјарен, с мачем у руци, иде около и убија свакога ко му се нађе на путу, и да се нико не усуди да га ухвати живог. Свако ко убије тог лудака задобиће захвалност друштва и сматраће се добрим човеком.“ Да, чак је и Ганди видео потребу за силом под извесним околностима.

Очигледно је да је способност да се примени сила неопходан елемент било ког стабилног друштва. У суштини, када људи критикују употребу силе, они у ствари критикују злоупотребу силе (Проповедник 4:1-3).

’Сви су путеви његови правда‘

Историја не пружа никакав доказ да је Бог икада злоупотребио своју моћ. Он не влада тако што неограничено примењује силу. Он жели да га обожавамо из љубави (1. Јованова 4:18, 19). У ствари, Бог не употребљава силу ако постоји праведан начин да се то избегне (Јеремија 18:7, 8; 26:3, 13; Језекиљ 18:32; 33:11). И када изабере да употреби силу, он увек даје обиље упозорења тако да свако ко жели може да предузме кораке да се промени (Амос 3:7; Матеј 24:14). Да ли су то поступци неког самовољног, немилосрдног Бога?

Божја употреба силе нема ништа заједничко с неоправданом злоупотребом силе од стране људи. ’Сви су путеви његови правда‘, каже Мојсије о Јехови, ’Бог је веран, без неправде‘ (5. Мојсијева 32:4ДК). За разлику од владавина људских тлачитеља, Божја владавина није заснована на томе ко је јачи. Сваки пут када је употребио силу то је било у складу с његовом савршеном љубављу, мудрошћу и правдом (Псалам 111:2, 3, 7; Матеј 23:37).

На пример, Бог је уништио зле у потопу после много година упозоравања. Свако је могао искористити заштиту арке и преживети. Само осморо њих је то учинило (1. Петрова 3:19, 20; 2. Петрова 2:5). У време Исуса Навина, Израел је извршио Божју осуду над поквареним Хананцима, осуду која је објављена више од 400 година раније! (Постање 15:13-21). За све то време, Хананци нису могли да остану у незнању што се тиче моћних доказа да су Израелци били Божји изабрани народ (Исус Навин 2:9-21; 9:24-27). Па ипак, ниједан ханански народ осим Гаваоњана није тражио милост, нити је искористио прилику да моли за мир. Уместо тога, Хананци су изабрали да отврдну своја срца против Бога (Исус Навин 11:19, 20).

Бог има ауторитет

Када покушавамо да разумемо Божју употребу силе, морамо кренути од основне истине о нашем положају пред Богом. „Ми смо глина и ти си нас градио“, понизно је признао пророк Исаија (Исаија 64:8). Јасно је да Бог као Створитељ свемира може користити силу како год пожели. Када признајемо Божји ауторитет, можемо се изразити као Соломон: „Реч [је] краљева моћна, и ко је ту који ће му рећи: Шта радиш?“ (Проповедник 8:4; Римљанима 9:20, 21).

Због положаја који Бог заузима као свемоћни Створитељ, он има право да да̂ и да одузме живот на земљи. Наравно, људима недостаје увид у ствари на основу чега би с правом довели у питање Божју употребу силе. Човек мора научити да своје размишљање прилагоди Божјем. Јехова је питао: „Нису ли... ваши путеви неправи?“ (Језекиљ 18:29; Исаија 45:9).

Јеховин осећај за правду и његова љубав према људима покренуће га да са земље уклони оне који злоупотребљавају моћ и грубо газе по правима других. Тај чин испољавања силе на Земљи ће успоставити идеалне услове за све људе који воле мир и који га желе (Псалам 37:10, 11; Наум 1:9). Тако ће се Божја владавина показати исправном и заувек ће бити оправдана (Откривење 22:12-15).