Пређи на садржај

Пређи на садржај

Фенг Шуи — да ли је за хришћане?

Фенг Шуи — да ли је за хришћане?

Гледиште Библије

Фенг Шуи — да ли је за хришћане?

У АЗИЈИ се у складу с њим бирају места за гробове. Зграде се праве и уређују у складу с њим. Имања се продају и купују на темељу њега. На кинеском је познат као фенг шуи, то јест један вид геомантије или гатања. Иако је вековима популаран у Азији, фенг шуи се недавних година проширио и на западне земље. Неке архитекте га користе у пројектовању небодера, пословног простора и кућа. Неке домаћице га користе приликом уређивања свог дома. Промовишу га и научавају десетине књига и Web-сајтова на Интернету.

Откуда ова све већа популарност? Према речима једног поборника фенг шуија, он може „побољшати живот, здравље, бракове или партнерство, повећати богатство и донети душевни мир“. Иако све ово звучи привлачно, ипак шта је то и како хришћани треба да гледају на њега?

Шта је фенг шуи?

Кинеске речи фенг шуи дословно значе „ветар-вода“. Корени фенг шуија сежу хиљадама година у прошлост до времена када су настале многе источњачке филозофије. Међу њима је било веровање у такозвану равнотежу јина и јанга (таме и светла, врућег и хладног, негативног и позитивног). Концепту о јину и јангу прикључена је и идеја о чију који дословно значи „ваздух“ или „дах“. Јин, јанг и чи, заједно с такозваних пет елемената — дрветом, земљом, водом, ватром и металом сачињавају саставни део теорије о фенг шуију. Заговорници фенг шуија верују да снажне линије енергије пролазе кроз читаву околину. Циљ је тачно одредити места где се енергије, или чи земље и неба доводе у равнотежу. То се постиже тако што се мења околина или се праве измене у самој згради на одређеном месту. Успостављање те равнотеже наводно доноси велику срећу онима који ту раде или живе.

Обично мајстори фенг шуија користе геомантијске компасе. a То је мали магнетски компас постављен у средину оног што је у основи астролошка карта. Компас се састоји од концентричних кругова који су издељени линијама. Геомантијски компас садржи податке о стварима као што су сазвежђа, годишња доба и периоди соларних кругова. Када се анализира неко место или зграда, с компаса се износе многи подаци. Мајстор фенг шуија запажа где се игла на компасу пресеца с тачкама на спољашњим линијама и круговима и на основу тога утврђује шта је потребно да би се место „излечило“.

Да би се неко место довело у равнотежу, у обзир се узима оближња топографија, водени токови, канализационе цеви па чак и положај прозора и врата на згради. Примера ради, у Канади је једна власница радње окачила огледало на задња врата своје продавнице да би „исправила“ положај врата. Геомантичар би слично томе могао да саветује да се помере биљке или намештај, промене слике, ставе мобили, такозвани скупљачи ветра, или угради акваријум како би се зграда или соба довеле у равнотежу.

Хришћанско гледиште

Значајно је што већина библиотека каталогизира књиге о фенг шуију заједно с делима о астрологији и гатању. У ствари, Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary описује геомантију као „прорицање на основу цифара или линија или географских обележја“ (курзив наш). Зато је општеприхваћено да су фенг шуи и остали видови геомантије облици гатања. Они обухватају прорицање и спиритистичке поступке што за човечанство није ништа ново.

Када су Израелци отишли из Египта и најзад ушли у земљу Ханан у 15. веку пре н. е., прорицање сваке врсте било је распрострањено у обе земље. Бог је преко Мојсија рекао оно што је записано у Поновљеним законима 18:14: „Ти народи, које ћеш ти истерати, слушају гатаре и врачаре; али теби то не допушта Јехова, Бог твој.“ Многи облици прорицања у Египту и Ханану су потицали из древног Вавилона. Када је Јехова помешао језик људи у Вавилону, они су се расули по многим местима и са собом понели и обичаје везане за вавилонско прорицање и спиритизам (Постање 11:1-9).

Јехова Бог је строго и увек изнова следећим речима упозоравао Израел да се не упушта у гатање других народа: ’Нека се не нађе у тебе нико ко је врачар, ни који гата по звездама. Јер је гад пред Јеховом ко год тако чини, и за такве гадости Јехова, Бог твој тера те народе испред тебе‘ (Поновљени закони 18:9-12; Левитска 19:26, 31). Они који гатају биће сигурно уништени (Излазак 22:18; Левитска 20:27).

Зашто је гатање било тако строго забрањено? Дела апостолска 16:16-19 говоре о жени која је имала „демона гатарског“. Да, гатање је уско повезано с демонизмом. Практиковање било ког облика гатања може особу довести у контакт са Сатаном и његовим демонима! То може водити до духовне пропасти (2. Коринћанима 4:4).

Неки популарни стилови уређивања простора, било да су источњачки или западњачки, можда су првобитно били под утицајем лажних религиозних обичаја као што је и фенг шуи. Међутим, често су ти стилови у потпуности изгубили своје религиозно значење. Па ипак, било би чисто кршење Божјег закона ако се фенг шуи користи да би се прорицала будућност или донела срећа или добро здравље. То би било кршење јасне Божје заповести да не дотичемо ништа што је „нечисто“ (2. Коринћанима 6:14-18).

[Фуснота]

a У западним земљама практичари фенг шуија покушавају да му дају научни изглед, тако да неки користе чак и компјутере у анализирању географских места.

[Слика на 23. страни]

Геомантијски компас

[Извор]

Стране 2 и 23: Hong Kong Tourism Board