Пређи на садржај

Пређи на садржај

Безбедна храна за све

Безбедна храна за све

Безбедна храна за све

ПРАВИ је ужитак јести квалитетну храну. Али као што видимо, такву храну није увек лако пронаћи. Што је још горе, за милионе људи брига око тога да ли је храна довољно безбедна односно здрава представља луксуз. Они су заокупљени тиме да пронађу довољно хране како би преживели. Да ли је могуће да је Бог желео да буде тако?

Размислите о томе. Када је Бог поставио човека и жену на земљу, да ли су они имали икаквог разлога да брину око хране? Не, ни у ком погледу! Извештај из библијске књиге Постање каже: „Јехова Бог, учини те из земље никоше свакојака дрвета лепа за гледање и добра за јело“ (Постање 2:9). Адам и Ева су имали разноврсне укусне хране у изобиљу које би заувек било довољно. Бог који их је створио тачно је знао која им је храна потребна и шта ће им причињавати радости. Истина, ми данас нисмо у Еденском врту. Међутим, да ли је Бог променио своју првобитну намеру с човечанством и земљом?

Имамо добре разлоге да верујемо како ће ускоро сви на земљи имати на претек здраве и квалитетне хране! Ово веровање може нам много помоћи да задржимо уравнотежено гледиште о питању безбедности намирница данас. Уколико је та нада сигурна и поуздана, она нам може помоћи да не развијемо фанатична или екстремна гледишта.

Зашто можемо бити тако сигурни да ће живот ускоро бити другачији? Марљиви истраживачи Божје Речи знају да ми сада живимо у ’последњим данима‘ овог система ствари. Садашњи систем је вођен људском мудрошћу која је на многим подручјима живота неизвесна и која се ослања на људско трагање за решењима. Када су у питању технике прераде хране, постоји прилична несигурност да ли су оне безбедне или опасне. Таква несигурност потхрањује страх, неслогу и нејединство (2. Тимотеју 3:1-5).

Створитељ човечанства је обећао да ће садашњи систем заменити једним потпуно новим системом. Тада ће се испунити његова првобитна намера да цела земља буде рај попут Еденског врта насељен срећном и здравом људском породицом. Тада ће Земља бити пуна савршене Божје мудрости која има уједињујућу моћ (Исаија 11:9). Више неће преовладавати непоуздана људска мудрост. Нови систем који ће Бог створити уклониће сваку сумњу у погледу безбедности наше хране. Зар није логично закључити да би Бог који је створио људе такође разумео и наше потребе за храном?

Савршена храна од Створитеља

Библија садржи живописна пророчанства о животним условима под тим предстојећим системом ствари. Пророк Исаија је написао: „Даће [Бог] тад семену кишу које посејеш на њиви, и добар ће и обилан бити хлеб који ће ти земља дати. И тада ће и стада твоја на пространим пашама пасти. Волови и магарци који ти земљу раде јешће чисту зоб, овејану вејалицом и решетом.“

Исаијино пророчанство даље наводи: „Јехова над војскама на овој гори гозбу спрема свима народима земље, гозбу од сочних јела, гозбу од старих вина, од сочних јела и сржи, од старих чистих вина“ (Исаија 25:6; 30:23, 24).

Да ли вам ово добро звучи? Исаијино пророчанство засигурава нам да ће сви који ће живети у том новом Божјем систему имати више него довољно физичке хране. Да ли ће она бити безбедна за једење? Несумњиво. Једно друго пророчанство нам даје засигурање да ће Божји народ ’код своје лозе седети и под својом смоквом, и нико их неће бунити‘ (Михеј 4:4). Ту апсолутну слободу обезбедиће Божје Месијанско Краљевство које ће у блиској будућности преузети власт над целом земљом (Исаија 9:6, 7).

Никада више неће бити сумњи у погледу тога да ли је храна безбедна или не. Управо супротно, уживаћемо док једни другима кажемо: „пријатно“ или „гутен апетит“ или „бон апетит“.

[Истакнути текст на 12. страни]

Ускоро ће сви на земљи уживати у здравој и квалитетној храни које ће бити на претек

[Слика на 10. страни]

Бог обећава безбедну, квалитетну храну за све