Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како је похваљен рад у Москви

Како је похваљен рад у Москви

Како је похваљен рад у Москви

ГОДИНЕ 1998. једна грађанска парница којом се захтевала забрана активности Јеховиних сведока, била је изнесена пред општински суд московске општине Головински. То вам може звучати иронично, јер су локални званичници општине Головински недавно похвалили Сведоке.

Зашто су московски званичници похвалили Сведоке када су у исто време неки људи покушали да их забране у том граду? Одговоре ће дати кратак преглед активности тамошњих Сведока.

Сведоци у Москви

Средином 1950-их, Москва је била једна од неколико престоница у свету где није живео ниједан Јеховин сведок. Зашто? Зато што су Сведоци из Москве, као и хиљаде других из Совјетског Савеза, били депортовани. Где? Већина их је била одведена у радне логоре у Сибиру.

Како су године пролазиле, неколико Московљана је почело да проучава Библију помоћу публикација Сведока, које су у то време биле забрањене у Русији. Средином 1970-их, неколико њих који су до тада постали Сведоци, окупљали су се у Москви у стану Мурата Шакирова да би проучавали Библију. Током 1980-их, чланови ове мале групе успели су да многе друге заинтересују за проучавање Библије.

Када је марта 1991. активност Јеховиних сведока озакоњена у Совјетском Савезу, велика скупштина Сведока у Москви почела је слободно да функционише. Хиљаде људи је желело да сазна зашто су Сведоци били прогоњени. Такође су желели да знају шта у ствари Библија научава. Стога, када је августа 1991. у Кијеву (Украјина) одржан конгрес, више од 2 000 људи из Москве путовало је око 900 километара како би били тамо. Многи од њих били су међу 1 843 особе које су се тамо крстиле.

Када је 1993. на московском стадиону Локомотива одржан велики међународни конгрес Јеховиних сведока, присуствовало је 23 743 особе из више од 30 земаља. До краја те године број скупштина на подручју Москве повећао се на 21. Данас, око осам година касније, на том истом подручју има 104 скупштине.

Током јуна и јула ове године, на четири обласна конгреса Јеховиних сведока у Москви присуствовало је 18 292 особе, а 546 се крстило. Изванредан пораст броја оних који се придружују Сведоцима у проучавању Библије проузроковао је да вође Руске православне цркве покушају да утичу на московске званичнике како би они забранили њихову активност.

Почетком 1998, пред суд у Головинском био је изнесен случај којим се тражило да се Сведоци забране. На крају, 23. фебруара 2001, судија је пресудио да Сведоци нису криви за оптужбе које су подигнуте против њих. Међутим, када су тужиоци изнели случај пред виши московски суд, он је био враћен првостепеном суду на поновно разматрање.

Па ипак, зашто су градски званичници московске општине Головински похвалили Сведоке упркос покушајима неких људи да се они забране?

Умешано је ново место састајања

Децембра 1998, Сведоци су купили једну велику двоспратницу близу парка Михалковски. Та зграда је некада била дом културе. Пре неког времена, Сведоци су почели да реновирају ову велику зграду. У њој има пет Дворана Краљевства, то јест места за састајање, за 22 скупштине Јеховиних сведока.

Дана 15. априла ове године, једна службеница општине Головински захтевала је да Сведоци 21. априла очисте парк Михалковски. У Русији је уобичајено да грађани и заједнице учествују у заједничком пролећном чишћењу паркова и путева. Сведоци су се 17. априла окупили да испланирају како ће радити. На састанку је било утврђено да ће бити потребно око 700 радника.

Како је рад био обављен

Када су Сведоци 18. априла обавестили званичнике општине Головински колико ће им грабуља и другог алата требати, званичници нису веровали да ће доћи ни близу 700 радника. Међутим, када су 21. априла у 9.30 ујутру представници општине стигли у парк, тамо је већ било на стотине Сведока, али имали су само 200 комада баштенског алата. С временом је набављено још 200 грабуља. Они који нису имали алат рукама су скупљали ђубре и стављали га у пластичне џакове. Сведоци су чак донели и дубоке рибарске чизме и чамац како би очистили велико језеро.

Представници општине су били запањени послом који је обављен. Приметили су да су људи радили као да су чистили своје двориште и да су радили с радошћу и одушевљењем. Све заједно, у раду у парку Михалковски учествовало је око хиљаду Јеховиних сведока и било је уклоњено више од 250 тона смећа. Они који живе у околини су рекли да већ дуго нису видели да је парк тако чист.

Као што је речено на почетку, званичници су били импресионирани оним што је било урађено и били су врло захвални. Један званичник општине Головински је написао: „Општина Головински која припада северној општинској регији Москве, захваљује религиозној заједници Јеховиних сведока за њено учешће у чишћењу парка Михалковски.“ Један други званичник је сличним речима изразио захвалност и закључио: „Ово часно и неопходно дело доноси корист и радост свим посетиоцима парка.“

Премда се Јеховини сведоци радују што могу да улепшају подручја око својих поседа — и да учествују у таквим пројектима какав је овај који је овде описан — њихово најважније дело данас јесте да људима преносе добру вест о Божјем Краљевству, владавини која ће на целој Земљи успоставити рајске услове (Матеј 24:14). Док су чистили парк Михалковски, чуло се како су неки говорили да је оно што су радили била добра вежба за рад после Армагедона када ће се улепшавати цела земља (Откривење 16:14, 16).

Наравно, сви они који воле Библију с радошћу ишчекују време када ће цела Земља бити једно дивно место, попут неког парка, баш онако како је Бог и намеравао када је створио први људски пар (Постање 1:28; 2:8, 9, 15; Откривење 21:3, 4).

[Слика на 15. страни]

Поновни сусрет оних који су се средином 1970-их окупљали у стану Мурата Шакирова

[Слике на 16. страни]

На четири конгреса који су ове године одржани у Москви присуствовало је укупно 18 292 особе

[Слике на 17. страни]

Овај бивши дом културе је преуређен у пет Дворана Краљевства

[Слике на 18. страни]

Уклоњено је преко 250 тона смећа