Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта има лоше у забављању младих?

Шта има лоше у забављању младих?

Млади питају. . .

Шта има лоше у забављању младих?

„Недавно су ме неки дечаци из школе питали да изађем с њима или да им будем девојка“ (Беки, 11 година). a

„Већина младих из наше школе се забавља. У ствари, није необично видети дечаке и девојчице како се љубе по ходницима“ (Лиана, друга година средње школе).

МНОГИ млади врло рано почињу да се забављају. Медији унапређују то као нешто нормално — као да је то безазлена рекреација. Дванаестогодишња Онада каже: „Скоро свако у школи има момка или девојку.“ Млада жена по имену Џенифер се присећа: „Сећам се дечака и девојчица из трећег разреда који су се забављали.“ Она додаје: „Почела сам да осећам притисак да се забављам када сам имала 11 година.“

Стога, разумљиво је што се, ако се не забављаш с неким, можда осећаш запостављено. У ствари, можда те чак задиркују и исмевају зато што се не забављаш. Пошто је сматрала да је премлада за забављање, Џенифер је одбила момке који су је питали да изађе с њима. Како су они реаговали? Џенифер се присећа: „Исмевали су ме и збијали шале на мој рачун.“ Нико не воли да га исмевају. Али да ли треба да се забављаш само зато што други то раде? Шта је у ствари забављање? И којој сврси служи?

Шта је забављање?

’Ми се не забављамо. Ми смо само пријатељи‘, тврде многи млади, чак иако много времена проводе са особом супротног пола. Али како год га назвао — забављање, заједничко излажење, или само виђање — кад младић и девојка искључиву пажњу посвећују једно другом и почињу заједно да проводе време, обично је укључено више од самог пријатељства. И забављање не мора да буде лицем у лице. Разговори у собама за ћаскање на Интернету, путем телефона, писама или Е-поште, такође могу бити облици забављања.

Питање је колико је опасно проводити време скоро искључиво са особом супротног пола?

Опасности забављања

У Пословицама 30:19 Библија говори о ’трагу човека код жене‘. Овај израз говори о томе да мушко-женски односи нагињу ка томе да имају исти образац. Када су обоје зрели и држе се Божјих моралних мерила, забављање може водити до љубави и, на крају, до часног брака. На крају крајева, Бог је створио мушкарца и жену тако да се привлаче међусобно. Али шта ако ниси довољно стар за брак? Тиме што прерано почињеш са забављањем доводиш себе у опасну ситуацију.

Зашто? Зато што је природно да се твоје емоције пробуде ако с неком особом супротног пола проводиш много времена. Пре него што си тога свестан, ти се већ радујеш томе што ћеш видети ту особу. Када нисте заједно, затичеш себе како размишљаш о њој. Међутим, веома често осећања су једнострана — и некоме ће срце бити сломљено. Чак и када су осећања обострана, још увек може доћи до фрустрације и великог бола када једна или друга особа нису довољно зреле или одрасле да би ступиле у брак. Заиста, до чега може довести такав однос? Једна библијска пословица каже: „Хоће ли ко ватру у недра метнути, а да му се хаљине не упале?“ (Пословице 6:27).

Узми у обзир једну девојку по имену Нина. Она прича: „Упознала сам једног момка преко Интернета. Сваки дан смо сатима разговарали у соби за ћаскање. Постала сам емоционално везана за њега и мој живот се окретао око њега. Веза није дуго трајала. Постала сам врло депресивна када се завршила. Онда ме је назвао и рекао да ће се убити због тога што смо раскинули. Због тога сам била још депресивнија.“ Гледајући уназад, Нина закључује: „Није било вредно тога! Веза се окончала пре две године, а ја сам још увек у депресији.“ Нина је једноставно била премлада да би се емоционално везала за некога.

Занимљиво је да када Библија говори о ’трагу човека код жене‘ то може да се односи на сексуалне односе. У данашњем свету, забављање је често увод у сексуалне односе. Може почети безазлено, једноставним држањем за руке. Затим следе загрљај на брзину и пољубац у образ. То није исто као када две младе, одрасле особе које су се озбиљно предале једна другој показују такве изразе наклоности. Али када су у питању две особе које су премладе за брак, такво понашање само може беспотребно да подстакне сексуалне жеље. Изрази „наклоности“ могу постати све неприкладнији и нечисти. Они чак могу довести до неке врсте блуда. b

Горки су плодови блуда. Неки који се упуштају у то могу добити сексуално преносиве болести. Други трпе због губитка самопоштовања и нанете штете њиховој савести. Неке младе девојке остају трудне. Није чудо што Библија даје следећу заповест: „Бежите од блуда“! (1. Коринћанима 6:13, 18; 1. Солуњанима 4:3). Избегавање прераног забављања помоћи ће ти да будеш послушан овој заповести.

Када се забављати

Ово не значи да никад нећеш моћи да се забављаш. Али ако си тинејџер, вероватно си у добу које Библија назива „цвет младости“ (1. Коринћанима 7:36). Ти тек почињеш да се развијаш у мушкарца или жену. Током тог периода почињеш да сазреваш психички, емоционално и сексуално. Твоја осећања — укључујући и сексуалне жеље — могу бити на врхунцу. Међутим, та осећања могу бити и предмет брзих промена. Из тог разлога, тинејџерске романсе су обично кратког века. „Када сам се забављала“, присећа се једна тинејџерка, „то је обично почињало једне седмице, а завршавало се следеће.“

Очигледно је да није разумно забављати се у ’цвету младости‘. Најбоље је сачекати док не сазнаш ко си, шта волиш, а шта не, и ка којим циљевима желиш да тежиш. Поред тога, треба да будеш довољно стар да би испуњавао одговорности у браку. На пример, Јехова од мужа очекује да се брине за породицу — физички, материјално и духовно. Ако си младић у тинејџерским годинама, да ли си спреман да нађеш посао и да се бринеш за супругу и можда децу? Да ли си у позицији да им помогнеш да одржавају своју духовност? А шта ако си млада девојка? Од жене се захтева да воли и поштује свог мужа; она мора подржавати одлуке које он доноси. Да ли си стварно спремна на то на дуге стазе? Поред тога, да ли си спремна да се из дана у дан бринеш за домаћинство — да припремаш оброке и водиш бригу о деци? (Ефешанима 5:22-25, 28-31; 1. Тимотеју 5:8).

Да илуструјемо: у Западним земљама млади сањају о томе да возе ауто који припада њиховој породици. Али шта млада особа мора да уради пре него што јој се допусти тако нешто? У већини земаља мораш проћи кроз обуку и положити тестове пре него што ти се да дозвола. Зашто? Зато што је вожња озбиљна одговорност. Када се нађеш за воланом, твој живот и животи других биће у твојим рукама. Па, брак је исто тако веома озбиљна одговорност! Као тинејџер, ти можда једноставно још увек ниси спреман за то. У том случају, било би мудро да се одупиреш изазову да се забављаш, јер је забављање корак који води ка проналажењу брачног друга. Једноставно речено: ако ниси спреман за брак, не треба да се забављаш.

Да би у том погледу донео мудру одлуку, потребно ти је оно што Библија назива ’знање и размишљање‘ (Пословице 1:4). Стога, можда би била добра идеја да искористиш знање и искуство некога ко је старији. Хришћански родитељи су обично у најбољој позицији да ти помогну да оцениш своју спремност за брак. Поред тога, можда би такође било добро да добијеш неки мудар савет од зрелих чланова хришћанске скупштине. Ако твоји родитељи не желе да се забављаш, било би добро да их послушаш. Они желе да ти помогну да ’уклониш зло‘ (Проповедник 12:2).

Ако мисле да ниси спреман за забављање, могу ти препоручити да у међувремену прошириш свој круг пријатеља, уместо да своју пажњу усредсређујеш само на једну особу. Дружење са самцима и онима који су у браку, с младима и старијима, као и са онима твог узраста, може ти помоћи да употпуниш своју личност и да стекнеш реалнији поглед на живот и брак.

Чекати на време када ћеш бити спреман за забављање неће бити лако. Али вреди чекати. Тиме што користиш „цвет младости“ да израстеш у једну зрелу, одговорну одраслу особу, себе ћеш поштедети многих проблема. Даћеш себи времена да се развијеш у особу која ће моћи да издржи притиске и одговорности брака. Даћеш себи времена и да израстеш у духовну особу. На тај начин, када коначно будеш спреман за забављање, други ће вероватно на тебе гледати као на некога кога стварно вреди боље упознати.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Изворна грчка реч за блуд је порнија. Она се односи на сексуалну активност која укључује употребу гениталних органа ван брачне заједнице. У то спада манипулација гениталним органима и орални секс.

[Слика на 26. страни]

Изрази наклоности често воде у невољу