Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чудновати травни оркестар са Соломонових острва

Чудновати травни оркестар са Соломонових острва

Чудновати травни оркестар са Соломонових острва

Од дописника Пробудите се! са Соломонових острва

ДА ЛИ сте икада покушали да свирате панову фрулу? Од технике дисања може вам се завртети у глави. Али замислите да свирате фруле које су два метра дугачке, чији је пречник пет центиметара и за које треба да померате цело тело како бисте произвели неку ноту. Узмите 40 оваквих инструмената и добићете чудновати травни оркестар са Соломонових острва. Да, сваки инструмент у овом бенду направљен је од траве! Велика разноврсност трава у густим тропским шумама Соломонових острва обезбеђује фруле које производе звуке од највишег сопрана до дубоког звучног баса.

Хајде да посетимо једно складиште у Хониари, где Нарасирато фрулаши припремају своје инструменте и вежбају пре него што крену на турнеју по Тајвану. Неки инструменти су у ствари свежњи од три фруле подешене да звуче као трозвук, то јест акорд. Музичари држе све три фруле заједно и лагано их лупкају о раван камен да би проверили да ли су тонови усклађени. Ако нису, онда се с краја неусклађене фруле одсече један делић. У ове фруле се не дува. На дно сваке фруле се привеже гума и цео свежањ удара о земљу. Кроз простор се разлеже невероватан акорд! a

Тешко је описати звук фрула док оне почињу да „певају“. Каткад је звук изузетно мек; други пут је готово заглушујући. Свака композиција је пропраћена кореографијом у којој се музичари током свирања међусобно померају. Понекад од ове музике човека подилази језа, међутим најчешће је то весела музика уз коју се цупка. Можда нас једног дана посетите и ви и онда уживо чујете неки чудновати травни оркестар са Соломонових острва!

[Фуснота]

a Друге фруле производе звук тако што се ударају парчетом јаке гуме.