Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад се мало боље размисли о бранама

Кад се мало боље размисли о бранама

Кад се мало боље размисли о бранама

НЕКАД ВЕЛИЧАНЕ КАО ПРАВО РЕШЕЊЕ за потребе воде и струје, сада се у многим земљама на бране гледа у мање повољном светлу. „Претпоставка да користи надмашују трошкове постала је мање извесна“, каже часопис World Watch. „Пошто је сада више од 45 000 великих брана (високих преко 15 метара) изграђено широм света, све већи број истраживања показује да њихови трошкови могу бити далеко већи него што су то многи икада замислили.“ Шта би све спадало у те трошкове?

Један од великих трошкова јесте деградација 60 посто водених токова. World Watch запажа: „Еколошки гледано, реке су под опсадом. Оне су исушене, скренут им је ток, загађене су и препречене у толикој мери да је широм света деградиран екосистем свеже воде. Имајући у виду да је половина река на свету препречена с најмање једном великом браном... бране су одиграле важну улогу у томе да се дестабилизује речна екологија. На пример, сада је угрожена или је изумрла најмање једна петина слатководних риба на свету.“ Такође је угрожена океанска риба као што је лосос, која може бити спречена у настојању да се узводно врати у реку да се мрести.

Сада се доводи у питање чак и општеприхваћено гледиште да хидроенергија не загађује. Зашто? Зато што труле органске твари које доспеју у акумулациона језера ослобађају велику количину гасова који доприносе ефекту стаклене баште. Постоје такође и социјални трошкови. Због брана је пресељено од 40 до 80 милиона људи — што је више од броја становника многих земаља — а пресељени су често с неких од најплоднијих подручја на свету.

Промена у ставу што се тиче користи од брана нагло се шири. На пример, Сједињене Државе које имају невероватних 75 000 брана разних величина раштрканих по свим воденим токовима те државе, сада предводе у отклањању и рушењу брана. Чак је и Светска банка смањила финансирање пројеката за изградњу брана.

Истина, бране су донекле корисне. Али као што је случај и с тако пуно других настојања, то што је човечанство навелико правило бране показало је недостатак мудрости и предострожности, потврђујући тако речи пророка Јеремије да „не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23).

[Извор слике на 31. страни]

FOTO: MOURA