Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је лоше у експериментисању са окултизмом?

Шта је лоше у експериментисању са окултизмом?

Млади питају...

Шта је лоше у експериментисању са окултизмом?

ДА ЛИ су тинејџери заиста заинтересовани за окултизам? Једна група истраживача је покушала да то истражи тако што је анкетирала ученике у 115 средњих школа. Анкета је открила следеће статистичке податке: више од половине анкетираних (54 посто) рекло је да је заинтересовано за окултизам и натприродне појаве, а једна четвртина (26 посто) је рекла да је „веома заинтересована“.

Истраживачи при Универзитету Аласка у Енкориџу, кажу: „Приче из новина и часописа о наводној експлозији активности сатанског култа... веома су се умножиле током недавних година.“ Стручњаци кажу да постоји мало чврстих доказа да би се подржале тврдње о раширеном сатанизму код младих. Па ипак, нема сумње да су многи млади заинтересовани за разне аспекте сатанизма и окултизма, чак и ако је такво интересовање само повремено.

’Шта је лоше у експериментисању са окултизмом?‘ могли би неки млади да питају. Одговарајући на то питање погледајмо најпре начине на које се млади уопште упуштају у окултизам.

Мамац окултизма

Један чланак у часопису U.S.News & World Report запажа да „деца и тинејџери данас имају приступ и изложени су неописиво великом броју слика и информација што је било незамисливо чак и пре 20 година“. Радозналост нагони многе младе да читају књиге и часописе, гледају видео-касете или сурфују на Интернету по Web сајтовима који садрже окултни материјал.

Према Би-Би-Си он-лајн вестима популарне ТВ емисије које приказују вештице и вампире „подстичу код деце занимање за вештице, и то је потврђено“. Извесна хеви-метал музика на сличан начин истиче насилничке или демонске теме. Колумниста Том Харпур написао је у торонтским новинама The Sunday Star: „Морам изнети најснажније могуће упозорење на оно што се догађа [у музици]... Још никада нисам видео нешто тако изопачено. Песме су препуне лудила, опседнутости, демона, крви, клетви, насиља сваке врсте, укључујући и силовање, самосакаћење, убиство и самоубиство. Смрт и уништење, прорицање зле коби, негирање свега што је добро и прихватање свега што је ужасно и зло — то су теме.“

Да ли слушање такве музике заиста доприноси деструктивном понашању? Допринело је најмање у једном случају — у случају 14-годишњег младића у Сједињеним Државама који је до смрти избо своју мајку, а затим се и сам убио. Зидови његове собе били су прекривени постерима хеви-метал рок музичара. Његов отац је преклињао након тога: „Реците родитељима да пазе какву музику слушају њихова деца.“ Рекао је да је син у седмици пре него што је убио своју мајку, певао песму о ’крви и убијању мајке‘.

Затим, постоје игре са замишљеним улогама од којих неке пружају могућност учесницима да буду у улози врачева и других окултних фигура. Многе од ових игара истичу демонско насиље. a

Упркос свему, истраживачка организација Mediascope извештава: „Студије показују да наклоност према хеви-метал музици може бити значајан показатељ отуђења, злоупотребе супстанци, психичких поремећаја, склоности ка самоубиству... или рискантног понашања током адолесценције, али музика није узрок оваквог понашања. Претпоставља се да тинејџере који се већ боре са овим проблемима можда привлачи хеви-метал музика зато што текст изражава осећања која их муче.“

Не слажу се сви истраживачи око опасности од слушања сатанистичке музике. Али да ли може симболична исхрана видео-касетама, музиком или играма које величају насиље или самоуништење бити било шта друго осим отровна? Међутим, за хришћане експериментисање са окултизмом представља још већу опасност.

Божје гледиште о окултизму

У 1. Коринћанима 10:20, апостол Павле је упозорио хришћане: „Не желим да ви имате удела с демонима.“ Али ко су демони, и зашто је тако опасно имати везе с њима? Једноставно речено, демони су бивши анђели који су изабрали да следе Сатану Ђавола. Сатана значи „противник“, а Ђаво значи „клеветник“. Према Библији, овај бивши анђеоски Божји син начинио је себе противником и клеветником тако што је изабрао да се побуни против Бога. С временом, он је навео друге анђеле да му се придруже у том бунтовничком поступању. Стога су ти савезници постали демони (Постање 3:1-15; 6:1-4; Јуда 6).

Исус је Сатану назвао ’владарем овог света‘ (Јован 12:31). Сатана и његови демони су ’веома гневни‘ због предстојећег уништења (Откривење 12:9-12). Не изненађује то што су они који су имали везе с демонима приметили да су демони зли. Једна жена из Суринама која је одрасла у породици која се бавила спиритизмом видела је из прве руке како су демони „уживали у мучењу својих жртава које су се опирале“. b Имати везе са овим окрутним духовним створењима на било који начин веома је опасно!

Из тог разлога, Бог је заповедио свом древном народу, Израелцима, да избегавају све окултне обичаје. „Гад [је] пред Јеховом ко год тако чини“, стоји упозорење у Поновљеним законима 18:10-12. Хришћани су били на сличан начин упозорени да ће ’они који се баве спиритизмом‘ бити уништени од саме Божје руке (Откривење 21:8). Бог осуђује чак и експериментисање са окултизмом. „Не дотичите оно што је нечисто“, заповеда Библија (2. Коринћанима 6:17).

Ослободити се окултних обичаја

Да ли си и ти направио ту грешку да си експериментисао са окултизмом? Онда осмотри шта се десило у Ефесу, граду из првог века. Тамо су се многи „бавили магијом“. Али неки су били подстакнути моћним делима апостола Павла која је чинио помоћу светог духа. Какви су били резултати? „Многи од оних који су се бавили магијом скупише своје књиге и спалише их пред свима. И прорачунали су њихову цену и утврдили да су вределе педесет хиљада сребрника. Тако је Јеховина реч на моћан начин све више расла и преовладавала“ (Дела апостолска 19:11-20).

Шта нам то говори? То нам говори да ако особа жели да се извуче из канџи демона, она мора уништити све реквизите везане за сатанистичко обожавање! То укључује све књиге, часописе, постере, стрипове, видео-касете, амајлије (предмети који се носе ради „заштите“) и демонски материјал скинут са Интернета (Поновљени закони 7:25, 26). Баци све предмете који би се могли користити за прорицање, као што су кристалне кугле или Ouija табле. Такође, реши се музике или видео-касета у којима се истичу сатанистичке теме.

Потребна је храброст и одлучност да би се предузели тако одважни кораци. Али користи могу бити велике. Једна хришћанка по имену Џин c купила је једну компјутерску игру која је на изглед деловала безопасно. Док је напредовала кроз нивое те игре, уочила је аспекте те игре који су имали примесе спиритизма. Ускоро је почела имати ноћне море препуне насиља! „Устала сам усред ноћи“, каже она, „и уништила сам CD-е с том игром.“ Какав је био резултат? „Отада више нисам имала никаквих проблема.“

Ако показујеш праву одлучност у томе да се ослободиш, успећеш. Сети се одлучности коју је Исус показао када је Ђаво покушао да га намами да га обожава. „Тада му Исус рече: ’Одлази, Сатано! Јер писано је: „Јехову свог Бога обожавај, и њему јединоме врши свету службу.“‘ Тада га Ђаво остави“ (Матеј 4:8-11).

Немој сам да се бориш

Апостол Павле нас подсећа да сви хришћани ’воде борбу... против злих духовних сила на небеским местима‘ (Ефешанима 6:12). Али немој покушавати сам да се бориш против Сатане и његових демона. Затражи помоћ од својих богобојазних родитеља и старешина у локалној хришћанској скупштини. Можда те је срамота да признаш да си се уплео у такве ствари, али ти признавање може помоћи да примиш жарко жељену подршку (Јаков 5:14, 15).

Сети се такође да Библија каже: „Супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас. Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:7, 8). Да, ти имаш подршку Јехове Бога! Он ће ти помоћи да се ослободиш замке окултизма.

[Фусноте]

a Види чланак „Млади питају... Да ли постоји нека опасност у играма у којима се глуми нека замишљена улога?“, у Пробудите се! од 22. августа 1999.

b Види чланак „Отарасити се јарма спиритизма“ у издању нашег пропратног часописа, у Кули стражари од 1. септембра 1987. (енгл.), који су објавили Јеховини сведоци.

c Име је промењено.

[Слика на 26. страни]

Отараси се свих предмета који су повезани са обожавањем Сатане

[Слика на 26. страни]

Чувај се Web сајтова који унапређују спиритизам