Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дан венчања — радостан али и тежак дан

Дан венчања — радостан али и тежак дан

Дан венчања — радостан али и тежак дан

КАКО Библија показује, први брак склопио је лично Јехова Бог — онај који познаје људе боље од било кога другог. Он је успоставио брак као основу људског друштва (Постање 2:18-24). У Божјој надахнутој Речи, Библији, налазимо разна начела која нас могу водити приликом планирања венчања.

На пример, Исус је рекао да хришћани треба да ’врате цезару цезарево‘ (Матеј 22:21). Према томе, они треба да се држе закона земље у којој живе. Када се брак склопи у складу са законским прописима, то на многе начине штити укључене стране, на пример тако што дефинише одговорности према деци (у шта би спадало издржавање и школовање) и право наследства. Такође постоје закони који штите чланове породице од злостављања и искоришћавања. a

Припреме

Које практичне ствари треба да осмотре двоје који одлуче да ступе у брак у складу с библијским законима и начелима као и законима земље у којој живе? Ту су, између осталог, датум и облик венчања који желе.

„Можда идеје које њих двоје имају неће бити баш исте као идеје родитеља, и можда ће се младенци колебати између тога да ли да изаберу баш оно што они желе или да се држе породичних традиција“, каже једна књига на ову тему. Шта тада? „Не постоје једноставна решења за то, осим да људи тактично слушају друге, разговарају о проблемима и направе уступке. То је за све њих време пуно емоција, и мало обазривости и разумевања могу много допринети да се све лакше организује“ (The Complete Wedding Organiser and Record).

Иако брижни родитељи могу урадити много тога да би тај дан био успешан, они треба да се уздржавају од наметања својих жеља. С друге стране, премда ће младенци донети коначне одлуке, они ипак треба да слушају добронамерне савете. Када њих двоје одлучују које ће предлоге прихватити, добро је да задрже на уму следећи библијски савет: „Све је дозвољено; али није све корисно. Све је дозвољено; али није све изграђујуће. Нека нико не тражи своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:23, 24).

У припреме спадају разни задаци, од слања позивница до организовања свадбе. „Што је неко организованији приликом тих припрема, што више размишља унапред и планира, мање ће бити уморан и напет“, каже Х. Бауман у својој књизи Marriage for Moderns. „Чак и када све иде како треба“, упозорава он, „можда ће се уморити, и паметно је да уради све што може да би тај умор био што мањи.“

Биће разних послова које треба обавити и доћи ће гости које треба примити. Да ли се пријатељи или чланови породице могу понудити да помогну? Да ли би се неке ствари које не морају да ураде сами младенци могле поверити другим одговорним људима?

Трошкови

Неопходан је један разуман фонд средстава. Није ни разумно ни лепо очекивати да се младенци или њихови родитељи задуже да би финансирали свадбу која превазилази њихове могућности. Многи који себи могу приуштити раскошнију свадбу ипак се одлуче за нешто скромније. У сваком случају, неки младенци су установили да је корисно имати један списак могућих и стварних трошкова. Такође је корисно да постоји један списак рокова када треба организовати све што је потребно. Ако се рокови памте уместо да се записују, то ће вероватно бити стресно.

Колико ће венчање и свадба коштати? Цене се разликују од земље до земље, али ма где да живите, било би мудро да се запитате: ’Можемо ли платити све што смо испланирали? Да ли је све то стварно потребно?‘ Тина, једна новопечена млада, рекла је: „Неке ствари које су изгледале ’обавезне‘ на крају се испоставило да су биле непотребне.“ Запазите који је савет дао Исус: „Ко од вас, кад хоће да гради кулу најпре не седне и не израчуна трошак, да види да ли има довољно да је доврши?“ (Лука 14:28). Ако не можете приуштити себи све што бисте желели, одреците се неких ствари. Чак и ако себи можете приуштити више, добро је да ипак будете једноставни.

На једном сајму у Италији, на коме су биле презентоване услуге и одећа за венчање, било је приказано колико потроши једна просечна италијанска млада. Шминка и фризура, 450 долара; изнајмљивање луксузних кола, 300 долара; снимање видео-камером, 600 долара; албум за венчање и свадбу (без фотографија), 125-500 долара; цвеће, 600 долара; свадба, 45-90 долара по особи; венчаница, најмање 1 200 долара. Кад се узме у обзир важност тог догађаја, разумљиво је што људи желе да то буде нешто специјално. Али у свим одлукама треба бити уравнотежен.

Док неки троше читаво богатство, други радије мало приштеде — или то раде зато што немају другог избора. „Обоје смо били пионири [пуновремени јеванђелизатори], и нисмо имали нимало новца, али то није ни било толико важно“, рекла је једна млада. „Свекрва је купила материјал за хаљину, коју је сашила једна пријатељица као свадбени поклон. Супруг је ручно исписао позивнице, а један сухришћанин нам је позајмио кола. Што се тиче свадбе, купили смо оно најосновније, а вино смо добили на поклон. Није било раскошно, али је било довољно.“ Када породица и пријатељи пруже практичну помоћ, „трошкови су много мањи“, каже један младожења.

Без обзира на то у каквој су финансијској ситуацији, добро је да хришћански парови ни у чему не претерују, да се чувају светских утицаја и да се не размећу (1. Јованова 2:15-17). Стварно би било жалосно да у једној тако радосној прилици као што је венчање неко запостави библијска начела што се тиче умерености, начела која упозоравају на преједање, опијање или било шта друго због чега неко не би био окарактерисан као „беспрекоран“ (Пословице 23:20, 21; 1. Тимотеју 3:2).

Избегавајте тренд да настојите имати већу или бољу свадбу од других. Замислите екстравагантне велове које су носиле две младе у једној земљи — један вео био је пречника 13 метара и тежак око 220 килограма; други вео је био дугачак 300 метара, и морало је да га носи 100 деверуша. Ако би неко опонашао овакве спектакле, да ли би то било у складу с библијским саветом да будемо разумни? (Филипљанима 4:5).

Да ли се треба држати традиција?

Традиције везане за венчање разликују се од земље до земље, и зато је немогуће да коментаришемо о свима њима. Када доносе одлуку да ли ће држати извесни обичај, младенци треба да се питају: ’Које је значење тог обичаја? Да ли је он повезан с празноверном жељом да младенци буду срећни или да имају много деце — као што је обичај да се на младенце баца пшеница? Да ли је повезан с кривом религијом или другим поступцима које Библија осуђује? Да ли је то неразумно и нељубазно? Да ли бисмо тиме збунили или спотакли друге? Да ли би због тога неки могли посумњати у мотиве младенаца? Да ли је то неукусно?‘ Ако постоје сумње везано за било коју од ових ствари, било би боље да се младенци клоне тог обичаја и да, ако је потребно, унапред кажу гостима шта су одлучили.

Радост и емоције

У том значајном дану емоције могу варирати од еуфорије до суза. „Било је тако много радости, изгледало је као да ми се остварио сан“, каже једна млада. Али један младожења се сећа: „Био је то и најгори и најлепши дан у мом животу. Таст и ташта су плакали као киша, јер сам им одводио ћерку јединицу, моја жена је била сва у сузама зато што су њени родитељи плакали, а на крају сам и ја бризнуо у плач јер то више нисам могао да поднесем.“

Овакве реакције не треба да вас узнемиравају— то је све због напетости. А не треба да изненади ни то што су породични односи, чак и између самих младенаца, понекад мало затегнути. „На крају крајева, то је вероватно први важан догађај који они заједнички планирају, и узбуђење око свега тога вероватно ће у одређеној мери утицати на њихов однос“, каже The Complete Wedding Organiser and Record. „Ништа не помаже ако се узнемиравате зато што не иде све како је замишљено; изузетно је важно да се у таквом часу затражи савет и подршка.“

Један младожења је рекао: „Не могу да прежалим што нисам имао саветника у кога сам могао да се поуздам и коме сам могао да кажем све што ми је на души, а то бих веома ценио.“ Ко би боље могао да удовољи тој потреби од зрелог пријатеља, рођака или неке искусне особе из хришћанске скупштине?

Када родитељи посматрају како им дете напушта породично гнездо, они можда осећају и радост и понос и носталгију и зебњу. Међутим, треба да буду несебични и прихвате чињеницу да је дошло време да њихово дете ’остави свог оца и своју мајку‘, и да прионе уз свог брачног друга како би њих двоје ’били једна пут‘, као што је и била намера нашег Створитеља (Постање 2:24). Једна мајка прича како је реаговала када се њен син јединац оженио: „Било је суза, али поред суза жалосница било је и суза радосница, јер сам добила стварно предивну снаху.“

Да би венчање било пријатан и изграђујућ догађај, родитељи — а такође и младенци — треба да показују хришћанске особине, наиме да сарађују, да буду смирени, несебични и толерантни (1. Коринћанима 13:4-8; Галатима 5:22-24; Филипљанима 2:2-4).

Неке младе се плаше да ће се на дан венчања десити нешто ужасно — да ће се пробушити гума на ауту и да ће каснити на венчање, да ће време бити ружно, или да ће се венчаница у задњи час толико оштетити да се не може средити. Вероватно се неће десити ништа од свега овога. Међутим, будите реални. Не може све да иде као по лоју. Треба прихватити и неуспехе (Проповедник 9:11). Гледајте да не изгубите смисао за хумор када наиђете на тешкоће, и стално будите позитивни. Ако нешто крене наопако, задржите на уму да ћете се за неколико година можда смејати док будете причали о томе. Немојте дозволити да вам мање незгоде одузму радост самог венчања.

[Фуснота]

a У овом погледу, разне земље забрањују бигамију, инцест, варање, брачно насиље и брак с малолетником.

[Истакнути текст на 7. страни]

„Неке ствари које су изгледале ’обавезне‘ на крају се испоставило да су биле непотребне“ (ТИНА, МЛАДА).

[Оквир⁄Слике на 7. страни]

УЗОРАК СПИСКА ЗА ПРИПРЕМУ b

6 месеци унапред или чак и више

❑ Разговарајте о плановима с будућим мужем или женом, и са својим и његовим или њеним родитељима

❑ Одлучите какво венчање желите

❑ Израчунајте колико ће вас све коштати

❑ Проверите законске прописе

❑ Резервишите место за свадбу

❑ Контактирајте с фотографом

4 месеца

❑ Одаберите (од гардеробе коју имате), купите или сашијте одећу за венчање

❑ Наручите цвеће

❑ Одаберите и наручите позивнице

2 месеца

❑ Пошаљите позивнице

❑ Купите бурме

❑ Набавите потребна документа

1 месец

❑ Пробајте свадбену одећу

❑ Потврдите наруџбе и договоре које сте направили

❑ Напишите захвална писма за све поклоне које сте примили

2 седмице

❑ Почните да преносите своје ствари у нови стан

1 седмица

❑ Проверите да сви они који ће вам помагати знају шта се од њих очекује

❑ Организујте да се врате све ствари које сте изнајмили или позајмили

❑ Поверите другима све што можете

[Фуснота]

b Овај списак може да се прилагоди како би одговарао локалним законским прописима и личним околностима

[Слика на 8. страни]

„Што је Бог саставио у јарам, нека ниједан човек не раставља“