Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кеа — планински кловн

Кеа — планински кловн

Кеа — планински кловн

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! СА НОВОГ ЗЕЛАНДА

ПОШТО живи на висоравнима Новог Зеланда, кеа је позната као планински папагај. Својим неодољивим смислом за хумор и кловновским шалама она вас забавља и одушевљава — или вам пак иде на живце.

Замислите да сте дан провели пешачећи по планинама. Исцрпљени стижете до једног планинарског дома. Након обилног оброка, све што желите јесте да се баците у кревет и уживате у мирном сну. Али породица кеа има нешто друго на уму. Слећу на планинарски дом и увиђају да би клизање по валовитом челичном крову било страшно забавно. Канџе које гребу по челику звуче им као музика. Да би показале колико у томе уживају, док се спуштају оне креште од среће. Затим се пљескајући крилима веру назад и понављају цео бучни поступак.

Међутим, овим љубитељима забаве чак и ова игра може досадити и зато смишљају нове начине забаве. Сада котрљају камење низ кров а затим се и оне спуштају све време испуштајући крештаве звуке. Да би виделе како реагују они који су у кућици, обесе се наопачке и буље у прозор. Изгледа мисле да ће уморни планинари уживати у тој представи на крову. Али пре него што закључите да ли ови планински папагаји заслужују да буду названи кловновима, хајде да сазнамо нешто о њима.

Кеа је добила име по бучном зову док лети ’кееа‘. Она је староседелац Новог Зеланда и живи само у планинском крају Јужног острва. Будући да живи по узвишицама жбуновитих крајева, до границе где више нема вегетације, она се храни углавном бобицама и изданцима.

Кеа је жилава, снажна птица — мужјак је тежак чак 1,2 килограма и дугачак и до 50 центиметара. На њој преовладава зелена боја. Без обзира што се по изгледу стапа са жбуновитим стаништем, она је ипак упадљива птица. Њена одважност, упадљиви крици, величина и гримизна боја испод крила издвајају је од осталих птица.

Често ће се играти у ваздуху, користећи се у потпуности великом разноликошћу ваздушних струја у планинама где живи. Она је предиван призор док лебди над гудурама, надмећући се у јурњави за другом птицом и у бежању од ње. Сматра се једном од најинтелигентнијих птица на свету. Можда баш од те интелигенције и потиче њен смисао за хумор.

Воли да се игра

Несташно понашање је саставни део њене нарави. Због незасите радозналости она ће испитати све што се налази на њеном подручју, нарочито нешто ново или необично. То неће бити само испитивачки поглед, већ ће то бити испробавање и ћушкање предмета моћним кљуном све док јој тај предмет не досади или док га не уништи.

На једном планинском пролазу где је железничка станица, виђена је једна кеа како испитује две пуне кантице млека које су биле на перону. Безобразна кеа је отворила поклопац и забурила своју главу у млеко. Птица је затим била отерана а између две ручке је ради сигурности стављена метална шипка. То је није спречило да се врати, минут-два испитује „сигурносну справу“, и онда вешто врхом свог кљуна гурне шипку кроз ручке. Онда је пркосно поново отворила поклопац и узела још један гутљај. Прави су љупки неваљалци!

Кеа и кампери

Кампери који чувају своје ствари тако што се не удаљују од њих, биће занесени комичним лудоријама ових невероватних птица. Међутим, оставите ваш камп без надзора и нанесена штета може бити готово непојмљива. Својим снажним кљуном, оне могу искидати шатор на комаде. Оно што је некад била ваша врећа за спавање може у свако доба постати хрпа перја.

Све што је обло постаје савршен предмет за котрљање низ оближњу падину. Све што светлуца постаје драгоцено власништво. Пертле су нарочито занимљиве за игру. Још једна игра у којој уживају јесте да скупљају предмете и онда их испуштају с велике висине, вероватно се забављајући док гледају како они падају.

Ове птице које без неке посебне намере збијају кловновске шале и забављају публику стичу наклоност свих оних који имају предност да буду део њиховог света. С обзиром на те лакрдије, није никакво чудо што су назване новозеландски летећи мајмуни.

Кеа и скијаши

Ове птице воле да се окупљају тамо где имају публику, рецимо на ски-центрима. Ови такозвани планински кловнови сада су скијашима додатна атракција. Изгледа да и они желе да се придруже забави. Они ће пратити скијаше својим чврстим, играчким скоковима. Нарочито уживају у спуштању низ скијашке падине. Ако желе да успоре онда своје ногице наместе у облику латиничног слова в као што и скијаши чине са својим скијама. Тиме као да нас шеретски подсећају да у снегу не уживају само људи.

Њихова љубав према несташној и занимљивој шали креће се од стварања неугодности до мање штете. Техничари скијашких центара ће посведочити да морају сву своју опрему заштитити од ових птица. Битне справе се морају обложити или затворити. Чак се и ужад морају заменити жицама. Још није осмишљена канта за ђубре која би била сигурна од ових птица. Скијаши морају предузети неколико једноставних мера предострожности како би своје ствари заштитили од ових пријатељски настројених неваљалаца. Примера ради, ако оставите фото-апарат без надзора он ће постати њихова нова играчка.

Скијаши морају заштитити своја кола тиме што преко њих стављају одговарајућу цераду. Зашто? Кеа једноставно не може да не испроба квалитет и издржљивост било ког моторног возила. Највише воли да уништава брисаче и гумене украсне лајсне и да разбија пластику од стоп светла. Ако оставите отворен прозор, онда ће се уселити читава рушилачка банда кеа. Сешће на кола и крештати од весеља док систематски уништавају све што није обезбеђено. Зато се с добрим разлогом називају једином заштићеном уличном бандом на Новом Зеланду.

На градилиштима

Још једно омиљено кеино место за несташлуке су планинска градилишта. Када се градио комплекс барака за чувену новозеландску пешачку стазу Милфорд, кее с тог подручја су се прилично заинтересовале за то. Једна је почела да краде ексере. Док је љутити грађевинар терао овог напасника, друга птица му је украла цигарете. Док је ова дрска кеа цепкала дуван и папир, сви његови пајташи су промукло крештали у знак одобравања. Што се тиче радозналости и безобразлука, кеа је освојила прву награду међу пернатим створењима. Чим спази да људи долазе на њихова састајалишта, оне се окупљају и прате их као да се прибојавају да ће људи украсти њихов посед.

Оне напросто морају испитати и истражити све око себе. Шале које изводи пред онима који их повремено виђају неподношљиве су за оне који из дана у дан живе с њима. Ове птице прати однос окарактерисан љубављу и мржњом. Међутим, нико не може порећи да су оне ведре и пријатељски расположене птице. Пошто су у потпуности заштићене, оне се називају грађани првог реда у планинама.

Планински кловн

Ако сте икада видели ове интелигентне птице које воле да се забављају, сложићете се да су стварно кловнови. Оне уживају у друштву свих оних који се одваже да дођу у њихов планински свет и то показују тиме што изводе кловновске трикове. Њихова животна радост и смисао за игру су право уживање за очи.

Њихово интуитивно, весело, често кловновско понашање, подсећа нас да су и оне део стварства Јехове, срећног Бога (1. Тимотеју 1:11).

[Слика на 19. страни]

Кеа напада кишобран

[Слика на 20. страни]

Демолирају кола

[Извор слике на 18. страни]

Љубазношћу Willowbank Wildlife Reserve, Christchurch, New Zealand