Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко је арханђео Михаило?

Ко је арханђео Михаило?

Гледиште Библије

Ко је арханђео Михаило?

БИБЛИЈА наводи да у духовном подручју постоје милиони анђела (Данило 7:9, 10; Откривење 5:11). Од почетка па до краја, Писмо на стотине места говори о анђелима који су лојални Богу. Међутим, само су два оваква духовна створења поменута по имену. Један је анђео Гаврило, који је пренео поруке од Бога трима особама у периоду од око 600 година (Данило 9:20-22; Лука 1:8-19, 26-28). Други анђео поменут у Библији је Михаило.

Михаило је очигледно један истакнути анђео. Примера ради, у књизи Данила је описан како се за Јеховин народ бори против злих демона (Данило 10:13; 12:1). У надахнутом Јудином писму, Михаило се сукобљава са Сатаном у спору око Мојсијевог тела (Јуда 9). Књига Откривења показује да Михаило ратује са Сатаном и његовим демонима и баца их с неба (Откривење 12:7-9). Ниједан други анђео није приказан да има толико велику моћ и власт над Божјим непријатељима. Зато није ни чудо што Библија указује на Михаила као на ’арханђела‘, где префикс „архи“ значи „главни“ или „први“.

Спор око Михаиловог идентитета

Религије хришћанског света као и јудаизам и ислам имају опречне представе о анђелима. Нека објашњења су нејасна. Примера ради, The Anchor Bible Dictionary наводи: „Може бити један претпостављени и/или мала група арханђела (обично четири или седам).“ The Imperial Bible-Dictionary каже да је Михаило „име једног надљудског бића, у вези с ким уопштено постоје два опречна мишљења, наиме да је то Господ Исус Христ, Син Божји, односно да је то један од такозваних седам арханђела“.

По јеврејској традицији тих седам арханђела су Гаврило, Јеремило, Михаило, Рагуило, Рафаило, Саријел и Уријел. С друге стране, у исламу се верује у четири арханђела, наиме, Џибрила, Микала, Израила и Исрафила. У католицизму се исто верује у четири анђела: Михаила, Гаврила, Рафаила и Уријела. Шта каже Библија? Да ли постоји неколико арханђела?

Библијски одговор

У Библији се поред Михаила не помиње ниједан други арханђео, нити Писмо тај израз „арханђео“ користи у множини. Употреба одређеног члана на изворном грчком у Јуди 9 указује да само Михаило носи ту титулу. Зато је разумно закључити да је Јехова Бог једном, и само једном од својих духовних бића, поверио потпуну власт над свим другим анђелима.

Поред самог Створитеља, само се о још једној верној особи говори као о оној којој су анђели подложни — наиме о Исусу Христу (Матеј 13:41; 16:27; 24:31). Апостол Павле је конкретно поменуо „Господа Исуса“ и ’његове моћне анђеле‘ (2. Солуњанима 1:7). А Петар је описао ускрснулог Исуса речима: „Он је Богу здесна, јер је отишао на небо; и подложени су му анђели и власти и силе“ (1. Петрова 3:22).

Иако се у Библији нигде изричито не каже да је арханђео Михаило Исус, постоји један стих који повезује Исуса с положајем који има арханђео. У свом писму Солуњанима, апостол Павле је прорекао: „Сам [ће] Господ сићи с неба са заповедничким позивом, с арханђеловим гласом и с Божјом трубом, и прво ће устати они који су мртви у Христу“ (1. Солуњанима 4:16). У том стиху је Исус описан како прима своју моћ као Божји месијански Краљ. Међутим, он говори „арханђеловим гласом“. Запази такође да он има моћ да ускрсава мртве.

Док је био на земљи као човек, Исус је извршио неколико ускрсења. При томе је свој глас користио као заповеднички позив. На пример, када је ускрснуо мртвог сина једне удовице у граду Наину, он је рекао: „Младићу, теби говорим, устани!“ (Лука 7:14, 15). Касније, пре него што ће ускрснути свог пријатеља Лазара, Исус „повика јаким гласом: ’Лазаре, изађи!‘“ (Јован 11:43). Али, у овим приликама Исусов глас је био глас једног савршеног човека.

Након што је ускрснуо, Исус је као духовно створење подигнут на „виши положај“ на небу (Филипљанима 2:9). Пошто више није човек, он има арханђелов глас. Стога, када је Божја труба огласила позив да ускрсну на небо „они који су мртви у Христу“, Исус је дао ’заповеднички позив‘, овог пута „арханђеловим гласом“. Стога је разумно закључити да би само арханђео зовнуо „арханђеловим гласом“.

Наравно, постоје и други анђели на високим положајима, као што су серафими и херувими (Постање 3:24; Исаија 6:2). Међутим, Писмо указује да је ускрснули Исус Христ поглавар свих анђела — Михаило арханђео.