Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Најсрећнији дан у нашем животу“

„Најсрећнији дан у нашем животу“

„Најсрећнији дан у нашем животу“

ВЕНЧАЊЕ је радосна прилика. Многи брачни парови су рекли: „То је био најсрећнији дан у нашем животу.“ Међутим, то може бити и један од најнапорнијих дана. Младенци и њихове породице могу доживети велики стрес и осетити велики умор због свих одлука које треба донети и свих припрема које треба обавити, као и због многих људи које ће младенци срести у том дану.

Венчање означава почетак једног новог начина живота за тај пар. Али венчање неће утицати само на њих. Када кћерка, син, сестра или брат ступе у брак, то значи да неко кога волимо оснива једно засебно домаћинство, и зато породица често проживљава разноразна осећања.

Обичаји приликом венчања разликују се од земље до земље, и овом приликом не можемо говорити о свима њима. Ови чланци ће се концентрисати на оно што је уобичајено у земљама Запада и сличним земљама. Тамо склапање брака може бити веома скупо. Неки на дан венчања потроше право мало богатство, јер између осталог треба изнајмити салу или ресторан за свадбу и припремити свадбени ручак. Процењује се да у Италији просечна свадба кошта преко 10 000 долара. У Јапану и другим земљама трошак може бити још већи. Обично рачуне не плаћају младенци. За то се брину њихови родитељи.

Венчања представљају велики бизнис. Многе фирме промовишу слику о „савршеном“ венчању, где ништа не фали. На крају крајева, они сматрају да тај дан треба да буде „најрадоснији дан у вашем животу“! Зато нуде брдо производа и услуга, „неопходних“ да би ваш значајни дан био „савршен“. Ту су личне позивнице, венчаница „из снова“, хаљине за деверуше и смокинзи или слична свадбена одела за мушкарце. Затим, треба обезбедити цвеће, лимузине, можда ресторан где ће бити свадба, фотографа, музичаре, и остало. Када виде списак ствари које би младенци могли пожелети, а исто тако и пропратни списак трошкова, многи очеви се најеже.

У многим срединама држању традиције се придаје велика важност. Постоји утврђен начин на који треба обавити читав низ обичаја, и од младенаца се очекује да све то ураде. Да, треба мислити о многим стварима, али време да се све то организује је ограничено.

Да ли је за вас све то узбудљиво или страшно? Без обзира на ваш одговор, размишљање о свему што је потребно за једно венчање повлачи за собом бројна питања. Шта у данашње време значи склопити брак? Да ли је све то стварно потребно да би венчање било „право“? Како је могуће савладати разне тешкоће што се тиче практичних ствари и владати својим емоцијама?

Упркос свом том стресу, многи су успешно испланирали детаље венчања и уживали су у тој прилици. Њихова искуства могу помоћи и другима који се припремају за тај исти догађај. Исто тако, ту су и библијска начела која могу помоћи приликом планирања венчања, тако да тај дан буде пријатно, радосно и изграђујуће искуство за све.