Пређи на садржај

Пређи на садржај

Парфем кроз векове

Парфем кроз векове

Парфем кроз векове

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

Парфем има дугу прошлост. Сматра се да су парфеми првобитно настали спаљивањем каучука и смоле као тамјана при религиозним церемонијама. Реч „парфем“ потиче од латинске речи пер фумум, што значи „преко дима“. Први записи о употреби парфема потичу из Египта. Када је отворена гробница фараона Тутанкамона, пронађено је преко 3 000 ћупова парфема који су и после 30 векова још увек донекле очували мирис!

Хиљаду петсто година пре нове ере, ’најбољи мириси‘ су били састојак рецепта који је Бог дао за састављање светог уља помазања које су користили израелски свештеници (Излазак 30:23-33). Јевреји су користили миришљаву маст и то у козметичке и медицинске сврхе, као и за припремање мртвих за погреб — што је несумњиво служило као дезинфекционо средство и средство за уклањање непријатних мириса. Примера ради, жене су понеле ароматично биље и мирисна уља у Исусову гробницу да намажу његово тело (Лука 23:56; 24:1). У израелском дому се сматрало чином гостопримства да се стопала госта намажу мирисним уљем (Лука 7:37-46).

У првом веку је Рим наводно годишње трошио око 2 800 тона тамјана и 550 тона мирисне смоле. Такве ароматичне ствари су биле донесене као поклон пред Исуса кад је био дете (Матеј 2:1, 11). Каже се да је 54. н. е. римски император Нерон на мирисе за једну забаву потрошио равно 100 000 долара у данашњој вредности. Скривене цеви у његовој трпезарији прскале су госте миришљавом водом. Кинези су почели да користе мирисе укључујући и врећице с мирисним биљкама од седмог века н. е. У средњем веку је парфеме почела да користи и исламска култура, нарочито ружину водицу.

Производња парфема је у Француској током 17. века била толико добро утврђена да је двор Луја XV назван парфимисани двор. Мириси нису стављани само на кожу, већ и на одећу, рукавице, лепезе и намештај.

Колоњска вода која је измишљена у 18. веку користила се приликом купања, мешала се с вином, стављала на коцку шећера и служила за освежавање уста, а и користила се у медицинске сврхе као клистир и катаплазма. У 19. веку су настали вештачки мириси. Тако су почели да се продају први парфеми који више нису били прикладни као лек. Данас је продаја парфема посао вредан милијарде и милијарде долара. a

[Фуснота]

a Проблем осетљивости на парфеме размотрен је у издању од 8. августа 2000.

[Слика на 31. страни]

Египат, ћуп с парфемом из гробнице Тутанкамона, 14. век пре н. е

[Извор]

Werner Forman/Egyptian Museum, Cairo, Egypt/Art Resource, NY

[Слика на 31. страни]

Грчка, 5. век пре н. е.

[Извор]

Musée du Louvre, Paris

[Слика на 31. страни]

Француска, 18. век н. е.

[Извор]

Avec lʹaimable autorisation du Musée de la Parfumerie Fragonard, Paris

[Слика на 31. страни]

Данашња бочица парфема