Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ђаво — стварна, зла особа?

Ђаво — стварна, зла особа?

Ђаво — стварна, зла особа?

ЂАВО се у многим религиозним круговима у великој мери сматра једним празноверним остатком из прошлости — људском измишљотином. Зато је Диониђи Тетаманци, ђеновски надбискуп — и један од водећих кардинала — довео до прилично велике полемике својим пасторалним писмом од 40 страна о борби против Ђавола. У њему се наводи „10 заповести“.

Прва: „Не заборави да ђаво постоји“, будући да нас његова „прва лаж наводи да верујемо да он не постоји“.

Друга: „Не заборави да је ђаво кушач... Не мисли како си имун или нерањив.“

Трећа: „Не заборави да је ђаво изузетно интелигентан и лукав. Он је и даље подмукао јер заводи, као што је то учинио и с првим човеком.“

Четврта: „Буди опрезан: у очима и срцу. И буди јак: у духу и крепости.“

Пето: „Чврсто веруј у Христову победу над кушачем“, јер ће те то „учинити сигурним и мирним чак и пред најнасилнијим нападом који те може снаћи“.

Шеста: „Не заборави да ти Христ помаже да учествујеш у његовој победи.“

Седма: „Настави да слушаш Божју Реч.“

Осма: „Буди понизан и воли понижења.“

Девета: „Увек се моли, без престанка“, како би савладао искушење.

Десета: „Обожавај Господа, свог Бога и само њему приноси службу.“

Какав је утицај имало ово пасторално писмо? Оно није наишло на добар одзив Миланског центра теолошких студија. Овај центар је изнео тврдњу да „такво теолошко формулисање носи призвук средњовековног размишљања“. Према једном њиховом званичнику, „окривити ђавола у крајњем случају може људе лишити њихове [властите] одговорности“.

Иако не ослобађа људе одговорности за њихове поступке, Библија јасно идентификује Сатану Ђавола као ’бога овог система ствари‘ који је искушавао Исуса. Она такође разоткрива колико је Сатана моћан као и његову намеру да ’заслепи ум неверницима‘ (2. Коринћанима 4:4; Матеј 4:1-11).

Заиста, као што је апостол Петар написао, Сатана је попут „ричућег лава који тражи кога да прождере“ (1. Петрова 5:8). Није онда чудо што је апостол Јован подсетио сувернике: „Цели свет лежи у власти злога“ (1. Јованова 5:19). Мудро је да не игноришемо ова упозорења из Писма.