Пређи на садржај

Пређи на садржај

Грчка подржава религиозна права

Грчка подржава религиозна права

Грчка подржава религиозна права

ПРВИ ПУТ је грчка влада прошле године одобрила Јеховиним сведоцима да за један велики конгрес користе један од драгуља спортских објеката. То је затворена Олимпијска спортска дворана са 20 000 седишта. Ова климатизована арена је део комплекса који ће се користити за Олимпијске игре у Атини 2004. године.

Значајно је што су 1963. и 1988. године Сведоци организовали да за своје конгресе користе велике спортске објекте у Атини. Међутим, оба пута власти су попустиле пред претњама Грчке православне цркве и нису дозволиле Сведоцима да користе те дворане.

Другачији исход

У фебруару 2001. Сведоци су поднели молбу за коришћење Олимпијске спортске дворане — која спада у свега неколико затворених објеката који су довољно велики да приме већи број људи. Али питали су се да ли ће се историја поновити. Као што смо се и плашили, власти су најпре дале негативан одговор.

Међутим, одмах смо се обратили високим чиновницима који су познати по поштењу и непристраности. Да ли ће бити спремни да подрже уставна права обожавања и мирног састајања? Да ли ће одолети религиозном притиску? Хоће, и новом одлуком је поништена претходна. То је Сведоцима отворило пут да закажу конгрес у тој Спортској дворани од 27. до 29. јула 2001.

У исто време власти су Сведоцима дале одобрење за коришћење Палате спортова у Солуну, што је још један затворени спортски објекат у надлежности владе.

Интензиван притисак попушта

Док се први дан конгреса у Атини приближавао, узнемиравајућа питања су и даље била ту: да ли ће се власти држати своје обавезе упркос притиску од стране православног свештенства? И да ли ће Сведоци моћи да уживају у том скупу без страха од незаконитих елемената?

Православна црква је по свом старом обичају покушала да изврши притисак у правцу ометања конгреса. ТВ станице су обелоданиле да су православни свештеници захтевали да се конгрес уопште не спомиње. Међутим, сав труд цркве на крају је био безуспешан.

Права је иронија што је православна црква оптужила Сведоке да су нека тајна религија. Али у ствари црква је та која је покушала да сакрије од јавности шта се дешава у Спортској дворани. На сву срећу, храбри новинари из средстава јавног информисања нису попустили под притиском свештенства. Опширно и објективно су извештавали о конгресу.

Осим тога, хиљаде делегата су обавештавали јавност о конгресу и разговарали с људима о својим веровањима. Где год су ишли делегати су носили своје жуте конгресне беџеве. На конгрес су били позвани и многи људи који нису Јеховини сведоци и они су се одазвали том позиву, тако да је задњег дана у Спортској дворани у публици било 15 760 особа. Задња два викенда у јулу, на конгресима у Палати спортова у Солуну укупно је било 13 173 присутних.

Посматрачи су били одушевљени

Када је војска од 2 604 добровољца — све Јеховини сведоци — почела да врви Спортском двораном док су чистили, фарбали и спремали дворану за конгрес, управници арене су рекли: „Дошли смо да својим очима видимо нешто што се на овом месту још никада није десило.“ Један човек је рекао: „Требало би да сваке године користите овај објекат да бисте га потпуно реновирали.“

Андреас Вардакис, директор за односе с јавношћу те Спортске дворане, био је одушевљен. „Улепшали сте овај објекат“, рекао је. „Ми имамо особље које управља овим местом. Али ваше учешће је катализатор који је овај конгрес учинио успешним.“

За време конгреса, када је схватио да не мора да шаље људе да контролишу то мноштво мирољубивих људи, начелник полиције је узвикнуо: „Никада нисам видео такву учтивост и такав ред!“

Врхунац конгреса

У завршном конгресном говору било је објављено да је грчко Министарство просвете и вера признало Јеховине сведоке као „познату религију“. Осим тога, Министарство је званично признало национално представништво Јеховиних сведока у Атини. Владин документ делимично каже следеће:

„Влада сматра хришћанске Јеховине сведоке познатом религијом... са свим законским правима која из тога проистичу. Наведени члан Устава штити слободу обожавања, начин и средства изражавања обожавања и слободу избора што се тиче начина управљања и организације сваке цркве или религиозног састанка. Ова заштита се несумњиво односи и на простор и на објекте те организације у Марусију [подружница Јеховиних сведока као] на свето и освећено место, посвећено обожавању Бога. Ти објекти се зову Бетел, то јест ’Божји дом‘.“

Јеховини сведоци, као и сви други који подржавају религиозну слободу, захвални су за овакав развој догађаја. Они се моле да на основу тога људи могу да воде свој хришћански живот ’мирно и тихо, у потпуној оданости Богу и озбиљности‘ (1. Тимотеју 2:1, 2).

[Слике на 10. страни]

Сведоци у Олимпијској спортској дворани

[Извор]

Harry Bilios