Пређи на садржај

Пређи на садржај

Жвакаћа гума — древни новитет

Жвакаћа гума — древни новитет

Жвакаћа гума — древни новитет

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

ЉУДИ ЈОШ ОД ДАВНИНА уживају у жвакању жвакаћих гума. Стари Грци су жвакали смолу мастике. Астеци су жвакали циктли, то јест чикле, од дрвета саподиле. Староседеоци Америке и Нове Енглеске су учили колонисте да жваћу смолу оморике. У ствари, почетком 1800-их груменчићи оморикине смоле су постали прве жвакаће гуме које су се продавале у Сједињеним Државама. Касније је постао популаран заслађени парафински восак.

Каже се да данашња жвакаћа гума потиче из друге половине 19. века. Бивши мексички председник Санта Ана је током свог изгнанства у Сједињеним Државама примећен како жваће комадиће чиклеа које је донео из Мексика. Један амерички проналазач је увидео да чикле има велике могућности уколико се заслади и дода неки укус, те га је увезао у Сједињене Државе да би направио жвакаћу гуму.

Чикле је лепљиви млечни сок саподиле, једног зимзеленог дрвета званог дрво жвакаће гуме. Оно потиче из Гране Петена, тропске кишне шуме северне Гватемале, Белизеа и мескичког полуострва Јукатан. Тамо се на неким подручјима на једном хектару може наћи и 175 стабала. Током кишне сезоне, скупљачи чиклеа, познати као чиклероси, праве на деблима саподиле цик-цак урезе и тако омогућују млечном соку да полако цури у посуду положену у подножју. Тада се она скупља, кува до жељене чврстоће и обликује у коцке за продају. Иако се чикле донекле и даље користи у индустрији производње жвакаћих гума — посебно ако се жвакаћа гума рекламира као природна — ипак је он 1940-их у Сједињеним Државама у великој мери замењен вештачким производима.

Зашто је жвакаћа гума тако популарна? Многи је жваћу да би освежили дах и очистили зубе кад није могуће да их оперу после оброка и ужина. a Други сматрају да жвакање жвакаће гуме опушта и да побољшава концентрацију. У ствари, зато што се зна да жвакање жвакаће гуме смањује напетост и повећава будност, америчке војне снаге су у Првом и Другом светском рату снабдевале своје трупе жвакаћим гумама, а на терену и током борби жвакаће гуме се и даље послужују заједно са следовањима хране. Неки возачи су приметили да их жвакаћа гума разбуђује више него кафа. Они који желе да престану с пушењем увиђају да жвакање жвакаће гуме помаже у томе. Такође је популарна и уместо ужине — у просеку садржи мање од десет калорија по комаду.

Међутим, многи имају замерке на жвакање жвакаћих гума. Има прилика када се сматра да не би било пристојно жвакати жвакаћу гуму. Стога, уколико имате ову древну, а ипак новотарску навику да жваћете жвакаћу гуму, чините то онда увиђавно. b

[Фусноте]

a Жвакаћа гума повећава лучење пљувачке, што помаже да се неутралише киселина са зубне глеђи, те тако доприноси здрављу уста. Зубари сматрају да за додатну заштиту од зубног каријеса треба користити жвакаће гуме без шећера.

b Реч опреза: Жвакаћу гуму немојте гутати, зато што може довести до закрчења црева и једњака. Надаље, претерано жвакање може довести до испуштања веће количине олова из амалгама.

[Слика на 31. страни]

Чиклероси праве цик-цак усеке на деблима саподиле

[Извор]

Copyright Fulvio Eccardi/vsual.com