Пређи на садржај

Пређи на садржај

Због чега је ваше радно место опасно

Због чега је ваше радно место опасно

Због чега је ваше радно место опасно

„На радном месту погине више људи него на путевима.“ Ове речи су исписане масним словима на једном постеру који је делила организација за безбедност на радном месту WorkCover у Новом Јужном Велсу (Аустралија).

НЕСРЕЋЕ које имају фаталан исход су, наравно, само део проблема. Сваке године милиони људи на својим радним местима доживљавају озбиљне повреде које им могу променити живот. Многи други превремено умиру зато што су на радном месту изложени опасним супстанцијама или услед последица стреса на послу.

Пошто се смртни случајеви везани за посао и озбиљне повреде дешавају у скоро свим областима индустрије и трговине, сасвим је на месту да се питате колико сте у ствари безбедни на вашем радном месту? Које ситуације можда представљају претњу вашем здрављу и животу?

Као у експрес лонцу

На раднике се често врши огроман притисак да буду продуктивни. У Јапану се израз кароши — „смрт услед претераног рада“ — најпре користио у захтевима за одштету које су подносиле ожалошћене породице. Према једној анкети која је тамо спроведена пре неколико година, 40 посто Јапанаца који раде канцеларијски посао плаши се могуће смрти услед претераног рада. Један адвокат који се специјализовао за такве захтеве процењује да „сваке године у Јапану има најмање 30 000 жртава карошија“.

Јапанска полиција је навела да су проблеми везани за посао главни фактор који доприноси све већем броју самоубистава међу људима који имају између 50 и 59 година. Према књизи The Violence-Prone Workplace, један суд је једног послодавца прогласио одговорним за самоубиство радника који је био обузет бригама везаним за посао.

Аустралијске новине The Canberra Times известиле су да су ’Американци надмашили Јапанце по броју радних сати и да су тако заузели водеће место у свету‘. Зато новински чланци с насловима попут овог: „Дуги радни дани терају људе у смрт“, говоре о премореним радницима, као што су на пример возачи хитне помоћи, пилоти, грађевинари, камионџије и они који раде у ноћним сменама, како гину на послу.

Док фирме пролазе кроз процес реорганизације и смањивања радне снаге како би остале профитабилне, на раднике се врши све већи притисак да буду продуктивнији. British Medical Journal је известио да смањивање радне снаге лоше утиче на здравље запослених.

Насиље на радним местима

Преоптерећени и напети радници не угрожавају само себе. Једно истраживање у Британији је открило да многи канцеларијски радници већи део радног дана проводе у напетим односима с колегама и да такви сукоби често доводе до насилних реакција.

„Сваке седмице отприлике 15 Американаца бива убијено на послу“, извештава часопис Business Week. Часопис Harvard Business Review каже следеће: „Насиље на послу није омиљена тема менаџера. Али и даље је чињеница да сваке године стотине радника нападну или чак убију управо њихове колеге.“

С друге стране, многи доживе насиље на радном месту од стране својих клијената или муштерија. Један аустралијски извештај из области криминалистике каже да се неки доктори толико плаше насилних напада да узимају пратњу за кућне посете. У опасности су још полицајци и наставници.

Још један облик насиља на радном месту је емоционално злостављање, које Међународна организација рада сматра психолошким насиљем. Главни облик тог злостављања је застрашивање.

Професор Роберт Л. Венинга са Универзитета Минесота (САД), каже да „стрес и болести које он узрокује утичу на раднике у скоро свим деловима света“. Он је прокоментарисао да је „главни проблем према Светском извештају о раду за 1993, који је дала Међународна организација рада при Уједињеним нацијама, у томе што стрес проистиче из безличних, несталних и често одбојних радних места“.

Дакле, питање је шта послодавци и радници могу учинити да њихово радно место буде безбедније? То ћемо осмотрити у следећем чланку.