Пређи на садржај

Пређи на садржај

Риба св. Петра

Риба св. Петра

Риба св. Петра

У ЈЕЛОВНИКУ једног ресторана уз Галилејско море у Израелу, налази се јело под називом „Риба св. Петра“, што ће можда побудити вашу радозналост. Конобар ће вам рећи да је то једно од најпопуларнијих јела, нарочито међу туристима. Веома је укусно када је тек испржено. Али какве то везе има са апостолом Петром?

Један библијски догађај записан у Матеју 17:24-27 пружа одговор. Ту видимо да је за време посете Капернауму уз Галилејско море Петар био упитан да ли Исус плаћа храмски порез. Касније је Исус објаснио да он као Божји Син није обавезан да плаћа такав порез. Али да не би спотакао друге, рекао је Петру да оде до мора, забаци удицу, узме прву рибу коју ухвати и плати порез новчићем који нађе у устима рибе.

Назив „риба св. Петра“ потиче од тог догађаја забележеног у Библији. Али коју је рибу упецао Петар?

Море богато рибом

Од скоро 20 врста рибе у Галилејском мору, сматра се да је само 10-ак њих могло да буде врста коју је Петар упецао. Тих десет су подељене у три важне комерцијалне групе.

Највећа група се зове мушт, што на арапском значи „чешаљ“, јер пет врста рибе из ове групе има леђно пераје у облику чешља. Једна врста мушта достиже дужину од око 45 центиметара и тежину од око 2 килограма.

Друга група је сардина Хинерот (Галилејско море), која подсећа на малу харингу. У јеку сезоне, сваке ноћи се улови на тоне ове рибе, што је око хиљаду тона годишње. Ова риба се још од давнина маринира.

Трећа врста је бини, такође позната и као мрена. Три њене подврсте имају бодље на крајевима усана, зато семитско име ове рибе, бини, значи „коса“. Храни се мекушцима, пужевима и малим рибама. Дугоглава мрена може бити дуга око 75 центиметара и тешка преко 7 килограма. Мрене су веома дебеле рибе и популарно су јело у време јеврејског Сабата и прослава.

У ове три комерцијално важне групе нису укључени сомови, највеће рибе у Галилејском мору. Могу да буду дуге до 1,2 метра и тешке 11 килограма. Али сомови немају крљушт и зато су били нечисти по Мојсијевом закону (Левитска 11:9-12). Зато их Јевреји нису јели, и зато то није могла бити врста рибе коју је Петар ухватио.

Коју је рибу Петар ухватио?

Мушт је риба за коју се обично каже да је „риба св. Петра“, и под тим називом се и служи у ресторанима уз Галилејско море. Пошто има релативно мало ситних костију, лако се припрема и једе. Али, да ли је то стварно риба коју је Петар ухватио?

Мендел Нун је један уважени локални рибар који преко 50 година живи на обали Галилејског мора. Он каже: „Мушт се храни планктонима и друга храна га не занима. Зато се хвата мрежама, а не пецаљкама и удицама. Према томе изгледа да она баш и није неки кандидат. Још мање је кандидат сардина, будући да је премала да би била риба св. Петра.

Тако се избор сужава на мрену, за коју неки мисле да више одговара да буде „риба св. Петра“. Нун је запазио: „Рибари [са Галилејског мора] од памтивека користе удицу на коју је стављена сардина да би пецали мрене, које су грабљивице и хране се по дну морског корита.“ Он закључује да је „Петар готово сигурно ухватио мрену“.

Зашто се онда служи мушт као „риба св. Петра“? Нун одговара: „Постоји само једно објашњење за ову збуњујућу замену имена. То је било добро за туризам!... Кад су са удаљених подручја почели да пристижу ходочасници, било је несумњиво уносно дати мушту, који се послуживао у тим раним гостионицама дуж језера, назив ’риба св. Петра‘. Та риба, која је била најпопуларнија и која се лако припремала, добила је име које је имало највећу прођу!“

Иако не можемо с потпуном сигурношћу рећи коју је рибу ухватио Петар, ипак коју год да вам рибу послуже као „рибу св. Петра“ она ће највероватније бити веома укусно јело.

[Слика на 19. страни]

„мушт“

[Слика на 19. страни]

мрена

[Извор слике на 19. страни]

Garo Nalbandian