Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Вода Серија чланака „Хоће ли бити довољно воде?“ (22. јун 2001) била је веома поучна. Међутим, запазио сам да сте навели да се ’за производњу једне тоне челика утроши и до 280 тона воде‘. То мора да је нека грешка. Као саветник за потрошњу воде, знам да у неким индијским челичанама трошимо само од 20 до 23 тоне воде.

Н.К.К., Индија

„Пробудите се!“ одговара. Цифра коју смо навели односи се у ствари на то колико се воде користи током производње челика — а не на то колико се воде „потроши“. Како се испоставља, већи део воде која се користи у производњи челика није потрошен већ рециклиран. Жао нам је због овог неспоразума.

Далматинова Библија Док сам читао чланак „Далматинова Библија — ретка, али не и заборављена“ (22. јун 2001), изненадио сам се када сам на 15. страни прочитао: „Очигледно је [Далматин] преводио са изворног језика, али се тесно ослањао на немачки превод латинске Вулгате од Мартина Лутера.“ Мислио сам да је Лутер преводио са изворних библијских језика.

Р. С., Немачка

„Пробудите се!“ одговара. Нисмо хтели да наведемо на мисао да је Лутер искључиво користио „Вулгату“ када је преводио Хебрејске списе. Иако нико не зна све детаље везане за Лутеров немачки превод, опште је прихваћено да је „Вулгата“ била један од превода који је Лутер користио у разумевању текста на изворном језику. Лутер се, без сумње, у то време служио и другим расположивим средствима, као што је грчки превод познат као „Септуагинта“.

Навахо Индијанци Желим да вам захвалим на изграђујућем и предивном чланку „Божје име је променило мој живот!“ (8. јул 2001), према причи жене из Навахо племена, Санди Јаси Цоси. Њене речи су ме такле у срце и дирнуле до суза. Улило ми је наду то што сам прочитала кроз шта је све прошла да пронађе љубав и срећу, и да савлада своју депресију. Увиђам колико нас Јехова Бог све воли!

А. С., Сједињене Државе

Неописива трагедија Мислила сам да се неке ствари могу догодити само на филму. Била сам шокирана када сам прочитала искуство „Борба са неописивом трагедијом“ (22. јул 2001). Чим сам завршила с читањем, молила сам се Јехови тражећи да охрабри Џонатана, Оскара и Оскареву баку и деку. Искуства попут ових подстичу нас да наставимо да дајемо најбоље од себе Јехови, пре него што нас задесе ’времена и прилике‘ (Проповедник 9:11).

Е. П., Италија

Када сам прочитала страшан извештај о трагедији која је задесила Терезу и њену породицу, била сам дубоко погођена. Заиста, желим њеној породици да дам до знања да једва чекам време када ћу моћи да загрлим Терезу у новом свету који је Јехова обећао.

Л. Т., Италија

Има већ шест година како одуговлачим с крштењем. Фали ми одлучност да учиним извесне промене. Међутим, Терезино искуство ме је навело на размишљање. Дошао сам до закључка да нисам у стању да живим без Јехове, и излио сам своје срце пред њим. Иако је искуство ове породице трагично, мене је охрабрило.

М. Л., Чешка Република

Изненадила сам се што је једна Јеховина сведокиња постала жртва оваквог злочина, али ми је чланак помогао да схватим да нас Јехова не штити користећи чуда. Не знам да ли ћу се суочити с неком трагедијом ни када ће то бити, али када видим јаку веру Терезине породице у овој ситуацији, то ми помаже да будем још одлучнија да се одважно суочим с било каквим искушењем.

С. О., Јапан