Пређи на садржај

Пређи на садржај

Анатомија једног земљотреса

Анатомија једног земљотреса

Анатомија једног земљотреса

„ТОЛИКО СМО НАВИКЛИ ДА ЖИВИМО НА ЧВРСТОМ ТЛУ ДА НАМ СЕ ПАМЕТ ПОМУТИ КАДА ОНО ПОЧНЕ ДА СЕ ТРЕСЕ“ (THE VIOLENT EARTH).

„ЗЕМЉОТРЕСИ спадају међу најразорније и најмоћније силе у природи“, запажа The World Book Encyclopedia. Та изјава није претеривање, јер енергија коју ослободи један снажан потрес може бити и 10 000 пута већа од енергије коју је произвела прва атомска бомба! Овај ужас постаје још већи кад му се дода чињеница да се земљотреси могу догодити у било ком поднебљу, у било које доба године и у било које доба дана. И мада научници могу претпоставити где може доћи до јаких потреса, они не могу да одреде када.

До земљотреса долази када се померају огромне стене које се налазе испод земљине површине. Ово се непрестано догађа. Много пута, сеизмички таласи који настају услед тога нису довољно јаки да би се осетили на површини земље, али их сеизмографи могу регистровати и забележити. a У другим приликама, долази до пуцања стена и њиховог померања што је довољно снажно да се површина жестоко потресе.

Али зашто долази до непрестаног померања у земљиној кори? „Једно објашњење може се пронаћи у тектонским плочама, у једном концепту који је потпуно променио начин размишљања научника који се баве истраживањем Земље“, каже Национални центар за обавештавање о земљотресима (NEIC). „Сада знамо да се земљина кора састоји од седам великих плоча које су издељене на већи број мањих“, додаје NEIC, „и све се непрестано крећу у односу на друге, брзином која годишње варира од 10 до 130 милиметара.“ NEIC додаје да је већина земљотреса ограничена на узане појасеве који одређују границе плоча. То су места на којима ће се вероватно догодити 90 посто свих земљотреса.

Магнитуда и интензитет

Јачина земљотреса мери се његовом магнитудом или његовим интензитетом. Чарлс Рихтер је 1930-их година направио скалу за мерење магнитуде земљотреса. Како се повећавао број сеизмографских станица, тако су прављене нове скале засноване на Рихтеровој идеји. На пример, оно што се назива скала момента магнитуде мери енергију која се ослобађа у жаришту потреса.

Наравно, те скале не показују увек степен штете коју је земљотрес нанео. Узмите у обзир земљотрес, који је јуна 1994. задесио северну Боливију, чија је магнитуда била 8,2 јединице Рихтерове скале, а који је, како се наводи, убио само пет људи. С друге стране, потрес у Тангшану у Кини 1976. — с мањом магнитудом од 8,0 јединица Рихтерове скале — проузроковао је на стотине хиљада смртних случајева!

За разлику од магнитуде, мерење интензитета показује како земљотрес делује на људе, објекте и околину. То је у погледу тога како утиче на људе, много сликовитији опис озбиљности једног земљотреса. На крају крајева, сами потреси обично не наносе повреде људима. Уместо тога, зидови који се руше, гас који цури или прекинути каблови за струју, предмети који падају и тако даље, проузрокују највећи број повреда и смртних случајева.

Један циљ сеизмолога јесте да дају рана упозорења о активности која може довести до земљотреса. Развијен је дигитални програм који се зове Унапређени систем за сеизмичко истраживање и праћење. Према извештају CNN-а, тај систем — заједно с бржим приступом информацијама и јачим софтвером — помоћи ће званичницима „да готово истог трена одреде подручја где се догодио најјачи земљотрес“. То ће, за узврат, властима олакшати да пошаљу помоћ у погођена подручја.

Очигледно, када су људи припремљени за земљотрес, смањује се број повреда, оштећења имовине се своде на најмању могућу меру — и што је најважније — спасавају се животи. Ипак, и даље има земљотреса. Зато се поставља питање: како се људима помаже да се изборе с последицама?

[Фуснота]

a Сеизмограф је направа која током земљотреса мери и бележи кретање тла. Први такав уређај направљен је 1890. Данас широм света функционише више од 4 000 сеизмографских станица.

[Табела на 5. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Колико земљотреса?

Индекс Магнитуда Годишњи просек

Катастрофалан 8 и више 1

Разоран 7-7,9 18

Јак 6-6,9 120

Умерен 5-5,9 800

Слаб 4-4,9 6 200*

Једва осетан 3-3,9 49 000*

Неосетан <3,0 Магнитуда 2-3:

око 1 000 дневно

Магнитуда 1-2:

око 8 000 дневно

* Процена

[Извор]

Извор: National Earthquake Information Center By permission of USGS/National Earthquake Information Center, USA

[Извор слике на 5. страни]

Сеизмограм на странама 4 и 5: Figure courtesy of the Berkeley Seismological Laboratory