Пређи на садржај

Пређи на садржај

Земљотреси, библијско пророчанство и ви

Земљотреси, библијско пророчанство и ви

Земљотреси, библијско пророчанство и ви

ПРЕ своје смрти, Исус је прорекао догађаје и околности који ће бити доказ да је овај свет ушао у ’свршетак система ствари‘. Он је рекао да ће тај период бити обележен епидемијама болести, несташицама хране и ратовањем великих размера. Такође је споменуо ’велике земљотресе‘ који ће се догађати „у једном месту за другим“ (Матеј 24:3, 7; Лука 21:10, 11). Да ли је Исус говорио о нашим данима?

Многи кажу да није. Они тврде да се број земљотреса није значајно повећао у последњим деценијама. У ствари, Национални центар Сједињених Држава за обавештавање о земљотресима извештава да су земљотреси који су имали магнитуду 7,0 јединица Рихтерове скале били „прилично константни“ током 20. века. a

Међутим, запазите да испуњење Исусовог пророчанства не захтева број или јачину земљотреса. Све што је Исус рекао јесте то да ће у једном месту за другим бити великих земљотреса. Надаље, он је рекао да ће ти догађаји означити „почетак страдања“ (Матеј 24:8ДК). Страдање се не мери бројем земљотреса нити њиховом јачином на Рихтеровој скали, већ тиме како они утичу на људе.

Земљотреси су у наше време заиста проузроковали много страдања. У ствари, током 20. века, милиони људи су због оваквих катастрофа изгубили живот или остали без дома. Стручњаци кажу да се много ових смртних случајева могло спречити. „У земљама у развоју“, каже један извештај BBC-ја, „често се грађевински прописи занемарују због захтева̂ за јефтином и брзом градњом, како би се удовољило потребама убрзане урбанизације.“ Коментаришући о две недавне трагедије, Бен Виснер, стручњак за урбане катастрофе, каже: „Нису земљотреси убили те људе. Убила их је мешавина људских грешака, равнодушности, корупције и похлепе.“

Да, понекад су најсмртоноснији фактори у једном земљотресу људска себичност и немар. Занимљиво је да су такве особине истакнуте у једном другом библијском пророчанству које се тиче ’последњих дана‘ овог система. Библија каже да ће током тог времена људи бити „егоцентрични, љубитељи новца“ и „неосетљиви“ (2. Тимотеју 3:1-5, The Amplified Bible). Заједно са Исусовим речима о завршетку система ствари, ово пророчанство пружа јасан доказ да се приближавамо времену када ће Бог донети олакшање човечанству које је измучено свим данашњим узроцима бола и патње — у шта спадају и велики земљотреси (Псалам 37:11).

Да ли бисте желели да сазнате више о тој нади која се заснива на Библији? Ступите у контакт с Јеховиним сведоцима из вашег краја, или пишите на одговарајућу адресу на 5. страни.

[Фуснота]

a Неки кажу да се било какав повећани број извештаја о земљотресима једноставно може приписати напрецима у технологији, који су омогућили да се региструје више сеизмичких догађаја.