Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Једно велико око

За змијачу се веровало да без очију опстаје у мрачним океанским дубинама. Истраживачи су били збуњени начином на који овај рођак морске звезде препознаје грабљивице и затим бежи од њих. „Сада су научници открили њену тајну“, извештава The New York Times. „Њен цели скелет формира једно велико око.“ Змијача користи низ перластих сочива да би, како се верује, формирала једно велико сложено око. Осим тога, њена сићушна сочива могу „фокусирати светлост бар 10 пута боље од микросочива која се данас производе у лабораторијама“, каже овај извештај. Ова студија показује колико природа ствара величанствене материјале, који у великој мери превазилазе данашњу технологију“, каже др Џоана Ајзенберг, водећи аутор ове студије.

Издржљиве бактерије

Земља врви од живота, чак и неколико километара под земљом, извештава канадски National Post. „Ове бактерије се налазе тако дубоко испод Земљине површине да би кишници требало 50 000 година да допре доле до њих“, каже професор Тери Бевриџ са Гвелфског универзитета. „Тамо нема ни светлости ни фотосинтезе, ни сложених шећера, а ни протеина с којима би могле да се хране. Како ове бактерије опстају? Према часопису Post, истраживачи из Канаде и САД открили су да бактерија Shewanella приања уз оксид гвожђа и исисава „електроне тог минерала да би добила енергију неопходну за метаболизам да би преживела“. Научници процењују да на десетине хиљада различитих микроба живи дубоко у земљи, али да је у потпуности идентификовано мање од 10 посто њих.

Оживљавање спаваће болести

„Истраживачи упозоравају на то да се спаваћа болест изнова појавила у алармантној мери у неким деловима Африке“, извештава British Medical Journal. Пјер Катан из Удружења за сузбијање трипаносомијазе у Африци, каже: „Сматра се да је шездесет милиона људи у опасности, али је само три до четири милиона под надзором, што има за последицу око 45 000 нових случајева годишње. Процењује се да је тренутно оболело најмање од 300 000 до 500 000 људи.“ Ову болест, за коју се током 1960-их веровало да је скоро искорењена, на људе преноси цеце-мува. Подручја која се сматрају најугроженијим и где је потребна међународна помоћ јесу Ангола, Демократска Република Конго и јужни део Судана.

Чеси окрећу леђа религији

Бројке које је објавила Статистичка служба Чешке Републике показују да је много људи у чешком друштву у протеклих десет година окренуло леђа религији. На пример, године 2001. само се 2,7 милиона Чеха изјаснило да су римокатолици, у поређењу са 4 милиона 1991. Током истог тог периода, јеванђелистичка црква и хуситска црква такође су претрпеле губитак од 32, односно 46 посто. Због чега је дошло до овог пада? Убрзо након пада комунизма, Чеси су осетили слободу да се сматрају члановима цркве. Међутим, данас скоро 60 посто чешке популације тврди да нису религиозни. Садашња Чешка, која је некада била дом добро познатог религиозног реформатора Јана Хуса, сада је постала једна од најнерелигиознијих земаља Европе.

Ишчезава етика рада

„Педесет пет посто интервјуисаних директора [у Сједињеним Државама] кажу да ће опадање етике рада имати тешке последице на успех корпорација у будућности“, извештава часопис Futurist. Велики број чињеница може довести до таквог опадања, каже овај часопис, што укључује и децу која су „посматрала своје родитеље који су остајали лојални својим послодавцима, а на крају били отпуштени“. То је навело многе који су рођени током 1960-их да на посао гледају као на „средство за постизање својих циљева: новца, забаве и доколице“. Овај чланак каже да из тих разлога „сигуран посао и већа плата нису више мотивациона сила као некад“. Два савремена симптома ишчезавања етике рада код радника јесу кашњење на посао и злоупотреба боловања.

Он-лајн погребна служба

Једна он-лајн служба сада омогућује да се посећују виртуална гробља у сајбер-простору, извештава The Japan Times. Пријатељи и рођаци могу преко Интернета одати поштовање умрломе. На компјутерском екрану појављује се слика једног надгробног споменика заједно с фотографијом и кратким текстом о умрломе. Обезбеђен је и простор тако да посетиоци могу да оставе поруку. Да би се изашло у сусрет посетиоцима који су будисти, притиском на миша може да се приложи воће, цвеће, мирисни штапићи и алкохолна пића. Према Тадашију Ватанабеу, председнику фирме која пружа ове он-лајн погребне услуге, „неки кажу да је ово веома добра идеја за људе који не могу тако често отићи на гробље, као што је случај са онима који живе у иностранству“.

Упозорење са Арктика

„До средине овог века биће озбиљно оштећено до 80 посто осетљивог арктичког подручја на планети уколико тамо не буде успорена индустријализација“, извештавају канадске новине The Globe and Mail. Извештај Програма УН за заштиту животне средине коментарише о све тежим последицама људског развоја на целокупно арктичко подручје. Према том извештају, ако се индустријски развој настави истим темпом као што је било од 1940. до 1990, последице ће бити погубне. Каже се да ова штета има потенцијал да се прошири и на друга подручја пошто су многе арктичке животиње селице. „Већ је“, кажу ове новине, „између 10 и 15 процената целокупног арктичког подручја [тешко] погођено индустријским развојем.“

Све већа гојазност код деце

„Током протекле деценије скоро да се удвостручио број тек проходале деце која имају вишак килограма“, каже лондонски The Times, коментаришући о недавној анкети коју је објавио British Medical Journal. „Скоро више него свако пето дете млађе од четири године има вишак килограма, а скоро свако десето је сврстано у гојазне.“ Др Питер Бандрид с Ливерпулског универзитета каже да многе мајке својој тек проходалој деци дају „готова јела с већим садржајем масти“, те их забављају тако што их поставе пред ТВ. Када постану школарци, многа од ове деце ићи ће у школу колима уместо да пешаче, и радије ће гледати ТВ уместо да се након наставе играју напољу. „Први пут се сусрећемо са оволиким бројем случајева повећане телесне тежине током детињства“, каже Бандрид.

Поново потврђен информисани пристанак пацијента

Десет година након прве одлуке, у јануару 1991, италијанско Министарство здравља је поново утврдило да се трансфузије крви не могу дати док се од пацијента не затражи информисани пристанак. Ова одредба, донета 25. јануара 2001, и објављена у Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana, гласи: „Након што је информисан о томе да трансфузије крви и крвних компоненти и/или давање деривата крви могу бити ризични, прималац који подлеже таквој процедури мора претходно писмено изјавити да ли пристаје на то или не.“

Будуће мајке под физичком претњом

„За нападе од стране супруга или невенчаног партнера, сада се зна да наносе више штете мајци и детету од свих здравствених компликација које лекари обично покушавају да идентификују и лече током трудноће“, каже лондонски The Independent. „Једна студија о насиљу у породици у Британији коју је водио Краљевски колеџ за акушерство... открила је да једна трећина свих напада на жене отпочиње онда када су трудне. Постоји све више доказа о томе да љубомора, изазвана будућим доласком бебе, неке мушкарце нагони на насиље.“ „Били смо шокирани када смо видели ове цифре које се односе на Уједињено Краљевство“, рекао је професор Џејмс Драјф с Краљевског колеџа за акушерство. Једна слична студија у Сједињеним Државама открила је да је узрок смрти код сваке пете труднице убиство, које је „најуобичајенији узрок смрти међу [тамошњим] трудницама“.