Пређи на садржај

Пређи на садржај

Светлији дани доносе бољи ноћни сан

Светлији дани доносе бољи ноћни сан

Светлији дани доносе бољи ноћни сан

ДА ЛИ патите од несанице? Проблем може настати услед недовољне изложености дневној светлости, поготово ако сте старија особа. Истраживачи у Јапану су недавно спровели једну студију са особама у старачком дому које пате од несанице, и открили су да је слаб сан повезан с њиховим свакодневним, смањеним излагањем природној светлости. Истовремено, анализа крви је показала да испитаници имају низак ниво хормона мелатонина.

Мелатонин излучује епифиза, која се налази у мозгу. Под нормалним околностима, њен свакодневни ритам лучења доводи до концентрације мелатонина у крви који је „током ноћи висок, а дању га скоро и нема“, гласи извештај у часопису The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Међутим, пошто старије особе нису биле довољно изложене светлости током дана, ниво мелатонина у крви је опао. Такође, изгледа да недостатак светлости замагљује разлику између дана и ноћи, за шта истраживачи верују да утиче на квалитет сна.

Када су те старије особе које пате од несанице биле изложене јакој вештачкој светлости, у трајању од четири седмице и то по четири сата свакодневно око поднева (од десет до дванаест часова и од четрнаест до шеснаест часова), лучење мелатонина се повећало „до нивоа сличног као код контролне групе која се састојала од младих људи“, гласи извештај. a Истовремено им се побољшао и квалитет сна.

Ова открића су водила истраживаче до „закључка да старије особе, нарочито оне које пате од несанице, не добијају довољно светла да би био подешен њихов 24-часовни животни циклус [унутрашњи часовник њиховог тела]“. Пошто неке старије особе узимају додатни мелатонин не би ли им то помогло при спавању, овај извештај запажа: „Осматрајући могуће нуспојаве дугорочног уношења мелатонина у организам, изложеност дневној светлости може пружити једно пожељније, моћније, безбедније и контролисаније терапеутско средство за оне старије особе које пате од несанице због смањеног лучења мелатонина.“

Дакле, ако сте већи део дана у кући, а патите од несанице, зашто не проведете мало више времена напољу — или пустите колико је год могуће више светлости у ваш дом током дана и нека вам спаваћа соба буде мрачна током ноћи. И ви можете открити да светлији дани доносе бољи ноћни сан.

[Фуснота]

a Ова студија је укључивала две контролне групе: десеторо младих и десеторо здравих старијих особа из истог старачког дома из ког су и они који пате од несанице.