Пређи на садржај

Пређи на садржај

Висок крвни притисак — превентива и држање под контролом

Висок крвни притисак — превентива и држање под контролом

Висок крвни притисак — превентива и држање под контролом

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРАЗИЛА

МАРИЈАН се уплашила! Без икаквог упозорења, јурнула јој је крв на нос. „Мислила сам да ћу умрети,“ присећа се она. Једна докторка јој је саопштила да је узрок крварења из носа висок крвни притисак (артеријска хипертензија). „Али, осећам се добро,“ одговорила је Маријан. „Многи људи не знају да имају висок крвни притисак јер немају никаквих симптома,“ објаснила је докторка.

Какав је ваш крвни притисак? Да ли би ваш садашњи начин живота могао проузроковати висок крвни притисак у будућности? Шта можете учинити да бисте свој крвни притисак држали под контролом? a

Крвни притисак је притисак који крв врши на зидове крвних судова. Може се измерити коришћењем компресивне гумене манжетне која је обавијена око надлактице, и повезана са апаратом који региструје притисак. Очитавају се два бројна стања. На пример: 120/80. Први број је систолни крвни притисак, јер показује крвни притисак током откуцаја срца (систола), а други је дијастолни крвни притисак, јер показује крвни притисак док је срце у фази опуштања (дијастола). Крвни притисак се мери у милиметрима живиног стуба. Лекари сврставају пацијенте у категорију оних с повишеним крвним притиском када им је крвни притисак изнад 140/90.

Шта доводи до повећаног крвног притиска? Замислите да заливате вашу башту. Када отворите славину или смањите отвор на млазници ви повећавате притисак воде. Исто се дешава с крвним притиском: повећање протока крви или смањење пречника крвних судова подиже крвни притисак. Како долази до високог крвног притиска? У то су укључени многи фактори.

Фактори које не можете контролисати

Истраживањем је установљено да ако особа има рођаке с високим крвним притиском онда су веће и могућности да оболи од ове болести. Статистички подаци показују већу учесталост хипертензије код једнојајчаних него код двојајчаних близанаца. Једно истраживање говори о „лоцирању гена који су одговорни за артеријску хипертензију,“ од којих би сваки могао да потврди постојање наследних чинилаца одговорних за високи крвни притисак. Такође, познато је да се ризик од изузетно високог крвног притиска повећава како старимо, и да је већи код мушкараца црне расе.

Фактори које можете контролисати

Пазите на исхрану! Кухињска со (натријум-хлорид) може код неких људи повећати крвни притисак, посебно код дијабетичара, код оних са озбиљном хипертензијом, код старијих и тамнопутих људи. Превелика масноћа у крвотоку може створити наслаге холестерола на унутрашњим зидовима крвних судова (атеросклерозу), смањујући на тај начин њихов пречник и повећавајући крвни притисак. Људи који за 30 процената премашују своју идеалну телесну тежину, подложни су високом крвном притиску. Истраживања показују да повећан унос калијума и калцијума може смањити крвни притисак.

За пушење је везан повећани ризик од атеросклерозе, дијабетеса, срчаног напада и можданог удара. И с обзиром да је тако, пушење и висок крвни притисак су опасна комбинација која може водити до кардиоваскуларних обољења. Иако су неки показатељи противречни, кофеин — који се налази у кафи, чају и у напицима који садрже колу — као и стресови емотивне и физичке природе, могу такође поспешити висок крвни притисак. Поред тога, научницима је познато да појачано или дуготрајно конзумирање алкохолних пића и недостатак физичких активности могу повећати крвни притисак.

Здрав начин живота

Било би погрешно чекати да се појави висок крвни притисак а не предузети одређене корисне мере. За здрав начин живота треба се интересовати довољно рано. Ако сада водимо рачуна, у каснијим годинама ћемо имати квалитетнији живот.

Трећа бразилска конференција о артеријској хипертензији описала је које промене у начину живота доприносе смањењу артеријског крвног притиска. То је користан водич за људе с високим или нормалним крвним притиском.

Истраживачи су препоручили да гојазне особе имају уравнотежену нискокалоричну исхрану, да избегавају брзе и „чудотворне“ дијете, и да се при том држе програма умерених физичких вежби. Што се тиче соли, они препоручују потрошњу не више од шест грама или једну кашичицу на дан. b У пракси, то значи да се употреба соли у припреми хране сведе на минимум, да се такође сведе на најмању могућу меру конзумирање конзервиране хране, хладних предјела (саламе, шунке, кобасица и осталог), и димљене хране. Унос соли може се смањити и на тај начин што не досољавате храну и што проверавате проценат соли на амбалажама прерађене хране.

Поменута бразилска конференција такође је предложила да повећате унос калијума, јер он може имати „антихипертензивно дејство“. И пошто је то тако, требало би да здрава исхрана укључује „храну која је сиромашна натријумом, а богата калијумом,“ као што су пасуљ, тамнозелено поврће, банане, диње, шаргарепа, цвекла, парадајз, поморанџе. Такође је важно да се уношење алкохола одржи на умереном нивоу. Неки изучаваоци указују да мушкарци с високим крвним притиском не би требало да конзумирају више од 30 милилитара алкохола на дан; а жене, или особе с малом телесном тежином, не више од 15 милилитара. c

Бразилска конференција је закључила да редовне физичке вежбе смањују крвни притисак и на тај начин смањују ризик од настанка артеријске хипертензије. Корисно је радити умерене физичке вежбе, као што је шетња, вожња бициклом и пливање, 30 до 45 минута, три до пет пута недељно. d Други чиниоци, који се повезују са здравијим начином живота, укључују престанак пушења, контролисање масноће у крви (холестерола и триглицерида) и дијабетеса, узимање одговарајуће количине калцијума и магнезијума, и контролисање физичког и емоционалног стреса. Неки лекови могу повећати крвни притисак, као што су: лекови против хиперемије који се узимају кроз нос, средства за неутралисање киселине која су богата натријумом, средства за смањивање апетита као и лекови против мигрене који садрже кофеин.

Наравно, ако имате артеријску хипертензију, ваш доктор је у најбољој позицији да вам пружи савет о исхрани и корисним навикама, према вашим личним потребама. Без обзира на стање у ком је човек, рано почети са здравим начином живота увек је корисно, не само за оне који имају висок крвни притисак, већ и за све чланове породице. Маријан, споменута на почетку овог чланка, морала је да изврши промене у свом начину живота. Сада узима лекове и води нормалан живот и поред свог здравственог проблема. Како је с вама? Док чекамо време када ће сви људи имати здрав живот и када „нико од становника неће рећи: болестан сам“, држите ваш крвни притисак под контролом! (Исаија 33:24ДК).

[Фусноте]

a Пробудите се! не подржава ниједан специфичан облик лечења, напомињући да је то ствар личне одлуке.

b Ако патите од артеријске хипертензије или неког обољења срца, јетре или бубрега и узимате неке лекове, посаветујте се са својим лекаром о дневним потребама у натријуму и калијуму.

c Тридесет милилитара алкохола је исто што и 60 милилитара дестилованог пића (вискија, вотке и осталог), 240 милилитара вина, или 720 милилитара пива.

d Поразговарајте с вашим доктором о томе који би вам програм вежби највише одговарао.

[Оквир на 22. страни]

ПОБЕДИТИ ВИСОК КРВНИ ПРИТИСАК

1. Мере које вам могу помоћи да висок крвни притисак држите под контролом

• Смањите телесну тежину

• Смањите унос соли

• Повећајте унос намирница које су богате калијумом

• Смањите потрошњу алкохолних пића

• Редовно вежбајте

2. Друге мере које вам могу помоћи да крвни притисак држите под контролом

• Узимајте калцијум и магнезијум

• Једите вегетаријанску влакнасту храну

• Смањите стрес

3. Додатне мере

• Престаните да пушите

• Контролишите ниво холестерола

• Контролишите шећер

• Избегавајте лекове који могу повећати крвни притисак

[Извор]

Приређено на основу Треће бразилске конференције о артеријској хипертензији — Revista Brasileira de Clinica & Terapeutica.

[Слике на 23. страни]

Редовно вежбање и здрава исхрана помажу у превентиви и држању под контролом високог крвног притиска