Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли хришћани треба да очекују Божју заштиту?

Да ли хришћани треба да очекују Божју заштиту?

Гледиште Библије

Да ли хришћани треба да очекују Божју заштиту?

Библија често говори о томе да је Бог способан да заштити своје обожаваоце. Краљ Давид је рекао: „Избави ме, Јехова, од човека злога, сачувај ме од насилника“ (Псалам 140:2). Данас има много обожавалаца Бога који су суочивши се с насиљем, криминалом или природним катастрофама, једва избегли смрт или неку повреду. Неки од њих су се питали да ли их је Бог у тим приликама неким чудом заштитио, посебно зато што постоје други случајеви када богобојазни људи нису били спасени, већ су доживели велике трагедије, чак и насилну смрт.

ДА ЛИ Јехова Бог неке појединце штити, а друге не? Да ли данас треба да очекујемо неко чудесно избављење од насиља и катастрофа?

Чудесна заштита у библијским извештајима

Библија садржи многе извештаје у којима се описује како је Бог чудесно интервенисао у корист својих обожавалаца (Исаија 38:1-8; Дела апостолска 12:1-11; 16:25, 26). Писмо такође говори да у неким другим ситуацијама Јеховине слуге нису биле избављене из невоље (1. Краљевима 21:1-16; Дела апостолска 12:1, 2; Јеврејима 11:35-38). Дакле, очигледно је да Јехова може из одређеног разлога или с неком намером пружити заштиту када год то жели. Због тога, када поједини хришћани нису избављени из искушења, не треба да закључе да их је Бог напустио. Морамо прихватити чињеницу да ће се лоше ствари дешавати чак и верним Јеховиним слугама. Зашто је то тако?

Зашто се лоше ствари дешавају Божјим верним слугама

Један од разлога лежи у томе што смо од Адама и Еве сви наследили грех и несавршеност. Зато се суочавамо с болом, патњом и смрћу (Римљанима 5:12; 6:23). Још један разлог је тај што живимо у последњим данима. О људима из нашег времена Библија говори да су „без природне наклоности, неприступачни за било какав договор, клеветници, без самоконтроле, брутални, без љубави према доброти“ (2. Тимотеју 3:1-5). Доказ тога је масовна појава силовања, отмица, убистава и других бруталних злочина.

Много верних Божјих слугу живи и ради међу насилним људима и понекад постају њихова мета. У ситуацију која је опасна по живот можемо доћи једноставно зато што смо се нашли на погрешном месту у погрешно време. Штавише, ми доживљавамо реалност коју је Соломон изразио када је рекао да ’све нас сналазе време и непредвиђени догађаји‘ (Проповедник 9:11NW).

Осим тога, апостол Павле је рекао да ће хришћани бити предмет прогонства зато што обожавају Бога. Он је рекао: „Сви који желе да живе у оданости Богу у Христу Исусу, биће такође прогоњени“ (2. Тимотеју 3:12). Последњих година то се показало истинитим у многим земљама.

Према томе, богобојазни људи нису поштеђени последица насиља, криминала, природних катастрофа ни смрти услед неког несрећног случаја. Сатана је покушао да употреби аргумент да је Јехова око Свог народа поставио ограду како би неповређени ишли кроз живот (Јов 1:9, 10ДК). То није тачно. Међутим, можемо бити сигурни да Јехова, чак и ако не пружи чудесно избављење из неке ситуације, ипак штити свој народ.

Како Јехова данас штити свој народ

Јехова преко своје Речи пружа вођство којим штити свој народ. Духовност и библијско спознање могу нас оспособити да добро просуђујемо и да будемо разборити, што нам помаже да избегавамо непотребне грешке и да доносимо мудре одлуке (Псалам 38:5; Пословице 3:21; 22:3). На пример, слеђење библијског савета о сексуалном моралу, похлепи, гневу и насиљу поштедело је хришћане многих невоља. Осим тога, ако нисмо блиски с лошим људима, мања је вероватноћа да ћемо бити на месту неке несреће — на погрешном месту у погрешно време (Псалам 26:4, 5; Пословице 4:14). Они који живе по библијским начелима имају узвишенији начин живота који често води до бољег менталног и физичког здравља.

Најутешније је знати да ће Бог, чак и ако дозволи да се догоде неке лоше ствари, својим обожаваоцима дати потребну снагу како би могли да их поднесу. Апостол Павле нас уверава: „Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани изнад онога што можете поднети, него ће с кушњом створити и излаз како бисте могли да је поднесете“ (1. Коринћанима 10:13). Библија такође обећава ’снагу која надилази уобичајену‘ која ће нам помоћи да издржимо невоље (2. Коринћанима 4:7).

Бог делује у складу са својом вољом

Да ли хришћани треба да очекују од Бога да их неким чудом избави из сваке несреће која прети? Библијски извештај не подупире такво очекивање.

Наравно, Јехова Бог може одлучити да директно интервенише у корист било ког од својих слугу. И ако неко верује да је због Божје интервенције избегао несрећу, не треба га критиковати. Али када Јехова одлучи да не интервенише, то никада не треба схватити као знак његовог незадовољства.

Будимо уверени да ће Јехова, без обзира с каквом се кушњом или ситуацијом суочимо, пружити заштиту својим верним слугама тако што ће променити ту ситуацију или тако што ће нам дати снагу да издржимо, или, ако умремо, тако што ће нас ускрснути за вечни живот у његовом новом свету (Псалам 37:10, 11, 29; Јован 5:28, 29).