Пређи на садржај

Пређи на садржај

Многобројне дужности мајки

Многобројне дужности мајки

Многобројне дужности мајки

4.50 Алекс, који је још беба, почиње да плаче и полусањив подиже се на страну где спава његова мајка Хелен. Друго двоје деце — Пени (5) и Џоана (12), као и њен супруг Ник спавају. Хелен узима Алекса у свој кревет и доји га. Нема више спавања.

5.45 На прстима одлази до кухиње, кува кафу и чита.

6.15 –7.20 Устаје Ник. Хелен буди Пени и Џоан, спрема доручак и још нешто ради по кући. У 7.15 Ник креће на посао и одвози Џоану до школе. Стиже Хеленина мајка да чува Алекса.

7.30 Хелен одвози Пени до вртића. На путу до посла размишља како је бити мајка. „То је најтежи посао који сам икада имала“, каже она.

8.10 На послу је чека гомила обавеза. Забринута је јер би још једна трудноћа могла значити губитак посла. Породици је потребан тај додатни приход.

10.43 Кад је спустила слушалицу — а позив је био у вези с децом — једна колегиница по имену Ненси је теши: „Ти се стварно добро бринеш о њима.“ Низ Хеленине образе сливају се сузе.

12.05 Хелен на брзину узима сендвич и присећа се времена пре него што је родила прву ћерку. Тада је имала планове шта ће све радити у своје „слободно“ време. ’Каква шала!‘, закључује она.

15.10 Након неколико позива од куће у вези с Алексовим лудоријама, Хелен помиње посебан однос који има са својим малишанима: „Као да никог никада нисам тако волела.“ Овако дубока осећања су јој помогла да превазиђе почетне, неочекиване потешкоће.

17.10 Кад сврати по Џоану, жури да заврши још неке послове. Телефонира Нику и подсећа га да је његов ред да узме Пени.

18.00 –19.30 Враћа се кући и сада бака више не мора да чува Алекса, затим спрема по кући и припрема вечеру. Кад је питају шта све беба изискује, Хелен с уздахом каже: „Беба тражи целу мајку: њене руке, тело, млеко и тера јој сан са очију.“

20.30 –22.00 Помаже Џоани око домаћих задатака и доји Алекса. Док Ник пола сата чита Пени, Хелен обавља још неке кућне послове.

23.15 Кад су Пени и Џоана отишле у кревет, Алекс је још увек будан у мајчином наручју, али онда и он на крају тоне у сан. „Мислим да је спреман за кревет“, каже Хелен Нику којег већ хвата сан.