Пређи на садржај

Пређи на садржај

Слушање и учење

Слушање и учење

Слушање и учење

„СЛУШАЈУЋИ научимо 85 посто онога што знамо,“ извештавају новине Toronto Star. Иако проводимо много времена слушајући, 75 посто онога што чујемо ми заборавимо или смо расејани или заокупљени другим стварима. Ови пажње вредни статистички подаци истичу потребу за развијањем наше способности слушања.

„Лоша способност слушања је корен многих проблема у друштву,“ наводи овај извештај. Ребека Шафир, логопед и стручњак за комуникацију, сматра да је ово често један од узрока самоубиства, насиља у школи, распада породица и злоупотребе дроге.

Социолози примећују да људи на различите начине слушају. Једни су оријентисани на људе, и допада им се да чују све занимљиве детаље везане за причу. Други су оријентисани на догађаје и желе да говорник пређе на ствар. „Зато можемо очекивати да разговор између слушача који су оријентисани на људе и слушача оријентисаних на догађаје не успе“, кажу поменуте новине.

Исус је с добрим разлогом нагласио потребу да ’пазимо како слушамо‘ (Лука 8:18). Добро слушање одражава добре манире. То је врло важан део добре комуникације. Неки практични предлози о томе како током разговора треба слушати могу бити следећи: немојте дозволити да вам нешто одвлачи пажњу, мало се нагните напред и одржавајте контакт очима и климањем главе. Пошто већи део нашег учења зависи од ефективног слушања, пажња је нешто на чему сви ми морамо наставити да радимо.