Пређи на садржај

Пређи на садржај

Удовољити изазову материнства

Удовољити изазову материнства

Удовољити изазову материнства

Пошто деца представљају будућу генерацију, онда њихове мајке које их васпитавају стварно заслужују поштовање, част и подршку. Иако савремени свет има конфузна схватања о материнству, Библија јасно каже да су деца благослов од Бога и да родитељима могу бити извор среће (Псалам 127:3-5). Међутим, Писмо не затвара очи пред реалношћу материнства. Библија бележи многе његове изазове.

На живот и личност деце дубоко и трајно утичу одлуке које њихови родитељи доносе у погледу испуњавања своје улоге оца и мајке. Ове одлуке могу у великој мери променити начин живота родитеља, па се зато морају пажљиво доносити. Оне обухватају питања као што су: Да ли мајка треба да ради? Ако треба, колико? Ко ће чувати децу док је она одсутна? Напослетку, родитељи морају чинити оно што мисле да је најбоље за њихову децу, а што је такође исправно пред Богом.

Међутим, мајке не треба да се осећају усамљено у доношењу мудрих одлука. Оне могу извући велику утеху из речи у Исаији 40:11 (ДК), где се каже да се Бог посебно интересује за потребе мајки с малим бебама, које ће он „водити полако [„брижно“, NW]“. Бог показује то живо занимање на тај начин што преко Библије пружа многе смернице на основу којих материнство може бити пријатно и успешно.

Будите разумни. Хришћани треба да буду познати по својој разумности (Филипљанима 4:5). Џенет Пенли, списатељица и мајка, открила је колико је вредно ово начело. „Постала сам мајка с превеликим очекивањима“, каже она. „Мислила сам да ћу бити најбоља мајка какве никад није било. Прочитала сам све књиге и саслушала све стручњаке. Али, уместо да сам се осећала успешно и способно, на крају сам имала осећај недораслости и напетости.“ Она примећује да ако желите да „удовољите очекивањима других и настојите да се прилагодите неком ’савршеном‘ калупу, онда губите елан и стварате осећај забринутости и кривице“.

Поједноставите ствари. „У овој неразумној јурњави, породице ризикују да изгубе саму душу детињства и радост породичног живота“, писало је у часопису Newsweek. Зато многе мајке жуде за једноставнијим животом. Како то можете постићи? Као прво, утврдите приоритете тако што ћете пажњу усмерити на „важније ствари“, укључујући ту време и личну бригу за потребе своје деце (Филипљанима 1:10, 11). Као друго, анализирајте свој начин живота. Можда ћете морати да се одрекнете неких активности и материјалних ствари које вам заправо и нису неопходне.

Шта вам је најважније у животу? Да ли желите све одједном, или неке циљеве можете одложити за касније док радите на остварењу других? Керолин, једна мајка с ограниченим новчаним средствима, каже како успева да саставља крај с крајем: „Трудим се да живим једноставно и смањим трошкове.“ Глорија, мајка троје деце, присећа се: „Нисмо имали новца за маркирану гардеробу, па сам зато шила одећу за децу и говорила им да је то посебна одећа зато што је нема нико други.“

Божја Реч каже да ће особа која ’разум [„разборитост“, NW] стиче, наћи срећу‘ (Пословице 19:8). Разборитост је потребна да би се процењивале ствари у бескрајном ланцу слободних активности, апарата и трендова који обасипају мајке и децу. Једна мајка из Јужне Африке, Џудит, каже: „Непрестано смо бомбардовани новим производима, бољом технологијом и новим услугама!“ Ево како Ангела из Немачке, једна мајка четворо деце, излази на крај с овим изазовом: „Морате да утврдите шта је битно и корисно за вас, и да помогнете деци да чине то исто.“

Извршите промене које су могуће. „Користи здрав разум и здраво расуђивање“, подстиче Библија (Пословице 3:21, Contemporary English Version). Уколико сте тренутно запослени, да ли би ваша породица могла да се издржава само од прихода вашег супруга? Да бисте одговорили на ово питање, одредите колико чистог новца донесете у кућу након што одбијете порезе, трошкове за вртић, превоз, одећу, оброке на послу као и неке ванредне трошкове. Надаље, можда се плата вашег супруга више опорезује јер због укупног заједничког прихода спадате у групу с већим примањима. Можда ћете се изненадити колико мало остане после свега овога.

Неки раде скраћено радно време или ближе кући, што може значити мање новца али и више времена за децу. Уколико сте решили да више не радите, а посао вам је важан због осећаја да вредите и постижете нешто, размишљајте како те важне ствари можете постићи и код куће.

Затражите помоћ. Божја Реч увек изнова показује да „вапај за помоћ“ може донети добре резултате (Излазак 2:23, 24NW; Псалам 34:16). Мајчин вапај за помоћ треба да покрене мужа да јој помогне. Уз његову помоћ можда ћете успети да створите неки систем поделе кућних послова, тако да вам остане времена да испуните заједничке циљеве — као што је рецимо да више времена проводите с децом. Тамо где је то могуће, мајка треба да ангажује оне који јој могу помоћи, као што су чланови породице и поуздани пријатељи који разумеју њена интересовања и циљеве.

Многе мајке примају вредну помоћ од локалне хришћанске скупштине суверника. Марија која има троје деце схватила је да је „држање уз скупштину“ један од начина на који „Бог показује љубав и саосећање према нама и своје занимање за нас“.

Нађите времена за опуштање. Чак и Исус који је био савршен и издржљив човек позвао је своје ученике да пођу на ’неко осамљено место сами, и мало се одморе‘ (Марко 6:30-32). Да ли ћете успети као мајка зависи од ваше способности да током тешког времена останете уравнотежени. Истина је да сте деци потребни, али као срећни и задовољни. Зато вам је потребно да се у разумној мери опустите.

Раније поменута Ангела има план када се опушта: „Одвојила сам мирне јутарње сате. Имам барем пола сата за себе. Поред тога, у току недеље супруг и ја имамо једно вече или две вечери кад се наша деца мало повуку и нешто тихо раде. Тако имамо сат времена за нас.“

Дајте приоритет духовности. Примећено је да када се из вида изгуби сврха материнства и када се не поставе приоритети онда се жена теже носи са изазовима материнства. Хришћанске породице су срећне када се заједно труде да Божју вољу стављају на прво место у свом животу. Апостол Павле је написао: „Оданост Богу корисна је за све, јер има обећање садашњег живота и оног који ће доћи“ (1. Тимотеју 4:8). Породица која живи у оданости Богу и следи његове смернице изнесене у Библији, пронаћи ће срећу. Боље је чак кад и само један члан породице примењује библијска начела него ниједан.

Адел, једна мајка и хришћанка која ради пуно радно време, увиђа користи од духовности. Она каже: „Имамо велики број смерница и информација у публикацијама темељеним на Библији које нас упознају с чим се наша деца суочавају и како можемо да им помогнемо. Када видите како се деца одазивају на вашу духовну поуку, онда знате да је све то вредно труда. Кад видите мале, добре ствари у њиховом понашању и расуђивању, схватате да прихватају то што им посредујете и да се ваш труд исплати.“ a

Да, ваше материнство, упоређено с трком с препонама, може бити успешно. Сам Бог нам пружа утешно засигурање да труд вредних и самопожртвованих мајки које се уздају у њега неће бити узалудан. Мајке које развијају близак однос с Богом могу наћи утеху у његовом обећању да он „уморном снагу даје“ (Исаија 40:29).

[Фуснота]

a Јеховини сведоци су објавили велики број публикација заснованих на Библији које су намењене васпитавању деце. Неке од њих су Моја књига библијских прича, Млади питају — практични одговори на њихова питања и Тајна породичне среће.

[Оквир на 10. страни]

Утицај мајке

Можда се некада питате колико као мајка у ствари имате утицаја на живот свог детета. Понекад изгледа да вршњаци, наставници, забава, видео-игрице и музика имају већи утицај од вас.

Осмотрите пример Мојсијеве мајке Јохаведе. Она је живела у изузетно тешким временима, и могла је само у ограниченој мери да утиче на оно што ће се дешавати с њеним сином. Међутим, користила је прилике које је имала и тако утицала на његов развој. Као прво, она је показала неустрашиву веру јер није допустила да Мојсије буде убијен. Бог је наградио њену веру не само тиме што је сачувао живот њеног детета већ се побринуо за околности у којима је Јохаведа могла да служи као његова дадиља — и мајка (Излазак 1:15, 16; 2:1-10).

Сасвим је очигледно да је Јохаведа учествовала у обликовању личности свог сина. То што се Мојсије као одрастао човек поистовећивао с Јеврејима и њиховим Богом, упркос везама с краљевском породицом у Египту, сведочи колики су утицај имали његови родитељи током његовог раног детињства (Јеврејима 11:24-26).

Ви као мајка сигурно имате више могућности него Јохаведа да утичете на своје дете. Да ли користите предност да у детињству које брзо пролази пружите својим малишанима непролазну поуку од Бога? Или допуштате да преовлађујући културни токови имају главни утицај на развој вашег детета?

[Слике на 10. страни]

Укључите и друге у кућне послове, одвојте време само за себе и дајте приоритет духовности