Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико су безбедни теписи?

Колико су безбедни теписи?

Колико су безбедни теписи?

КОЛИКО времена проводите у затвореним просторијама прекривеним теписима? Један извештај у часопису New Scientist указује да одговор може изазвати забринутост, нарочито кад су деца у питању.

Тај часопис је прокоментарисао: „Наша изложеност веома токсичним загађивачима је између 10 и 50 пута већа у затвореном простору него што је на отвореном.“ Џон Робертс, инжењер екологије у Сједињеним Државама, тврди да узорци прашине из тепиха типичних домаћинстава могу имати висок ниво загађивача. Ту спадају олово, кадмијум, жива, пестициди, и карциногени полихлорован-дифенол (ПХД) и полициклички ароматски угљоводоници (ПАУ).

Наводно, пестициди који су унети у кућу на ципелама и шапама кућних љубимаца могу 400 пута повећати садржај пестицида у прашини тепиха. Каже се да ови загађивачи опстају годинама. Пошто су пестициди и ПАУ полупостојани, они испаравају, шире се унаоколо и онда се поново таложе на тепих или друге површине.

Мала деца се често играју на поду и онда стављају своје прсте у уста. На тај начин су она посебно угрожена загађивачима. Будући да имају бржи метаболизам од одраслих, деца пропорционално тежини удишу много више ваздуха него одрасли.

Неки истраживачи се питају да ли је све веће коришћење тепиха у просторијама разлог за нагли пораст дечје астме, алергије и рака. Робертс примећује: „Кућа без тепиха и с неколико простирки садржаће око једну десетину прашине у односу на кућу с тепихом од зида до зида.“

Да би теписи били безбеднији, Робертс предлаже коришћење усисивача с великом усисном моћи. Затим, једном недељно у периоду од неколико недеља, пређите усисивачем 25 пута преко подручја које је око 1,20 метара од улаза, 16 пута пређите преко површина преко којих се често прелази и 8 пута пређите преко осталог дела тепиха.

Кад завршите овај једноставан поступак, ако сваке недеље урадите и половину од горе препорученог броја прелазака преко тепиха, онда би требало да буде мало прашине. Робертс такође саветује: „Ставите квалитетан отирач на свака улазна врата вашег дома и пре уласка двапут обришите ципеле.“