Пређи на садржај

Пређи на садржај

Најбољи начин да задовољите своје духовне потребе

Најбољи начин да задовољите своје духовне потребе

Најбољи начин да задовољите своје духовне потребе

ЗАШТО ЈЕ ЉУДИМА потребна религија? Неки би рекли да људи прибегавају духовним стварима како би пронашли сигурност у несигурном свету. Али то није све. Један чланак у часопису American Sociological Review запазио је следеће: „Потреба за сигурношћу није једина ствар која људе привлачи религији. Људи су одувек тражили одговоре на питања попут: Одакле потичемо? Куда идемо? Зашто смо овде?“

Несумњиво ћете се сложити да су то изузетно важна питања. Пошто јесу, зар онда не захтевају поуздане одговоре? Та питања су сувише важна и сувише значајна да бисмо их решили тако што бисмо из разних традиција једноставно покупили веровања која нам се допадају. Уколико желимо да пронађемо чврсте, поуздане одговоре на дубока животна питања, онда нам је сигурно потребан неки бољи метод.

Да ли постоји нешто боље? Ферар Фентон, један преводилац Библије, рекао је нешто значајно о тој књизи. Он ју је назвао „јединим средством које човеку разоткрива Мистерију свемира као и Мистерију о њему самом“. Да, Библија одговара на питања о прошлости, садашњости и будућности. Она нам говори одакле потичемо, шта је смисао живота, како можемо пронаћи срећу и шта нас чека у будућности. Ниједна друга књига у историји није имала толики утицај као Библија; нити је иједна друга књига преживела толико много опаких напада. Међутим, зашто толико много људи у потрази за одговорима на питања о животу занемарује ову јединствену књигу?

Многи људи нису спремни да издвоје време да би размотрили велику разлику између Библије и цркава с којима су добро упознати. Они виде како такозвани хришћани у Божје име врше покољ једни над другима. Многи се жале, као што је The Guardian забележио, да су „свештеници данас више заинтересовани за скупљање новца него за пастирске посете“. Можда мисле да то Библија подржава, то јест одобрава. Међутим, Библија хришћанима заповеда да ’воле једни друге‘ и онима који проповедају говори: „Бадава сте добили, бадава и дајте“ (Јован 13:34; Матеј 10:8). Да ли је онда поштено да Библију просуђујемо по делима људи који тврде да је поштују али не живе у складу с њом?

Многи верују да је Библија ненаучна, противречна и застарела. Али једно темељно истраживање показује супротно. Истина, Библија није неки научни уџбеник. Међутим, кад се дотиче тема везаних за науку — као што је редослед по ком су се појавили животни облици на Земљи, облик Земље, или исправно поступање у случају заразних болести — Библија не каже ништа нетачно. Управо супротно, она садржи изјаве које су вековима биле испред њеног времена. И премда се састоји од 66 књига написаних у раздобљу од 1 600 година, ипак су све те књиге у међусобном складу. Надаље, Библија показује изузетан увид у људску природу, што је чини савременијом него икада пре.

Ова изузетна књига каже нешто што је пресудно за обожавање Бога. Она каже да обожавање не сме бити по људским мерилима, већ по Божјим (Јован 5:30; Јаков 4:13-15; 2. Петрова 1:21). Али, врло мало људи се стварно држи тог принципа. Људи од најранијег доба смишљају религије које одговарају њиховим циљевима. То је случај кад праве своје богове од дрвета и обожавају их. То се види и кад религиозне институције научавају доктрине које су саме измислиле. И зар то није случај и код оних који кроје индивидуалну религију која би одговарала њиховом укусу?

Погледајте једну другу могућност. Зашто не урадите оно што је урадио један врховни судија Врховног суда САД? Користећи исти начин на који је судио случајеве на суду, он је непристрано истражио доказе за истинитост Библије и доказе против тога. С којим резултатом? Он је рекао: „Дошао сам до закључка да је Библија књига из натприродног извора, то јест да потиче од Бога.“

Како и ви можете да спроведете слично испитивање? Као предлог, можда бисте могли систематски проучити Библију, испитујући одговоре на питања постављена у уводу овог чланка. У 235 земаља света има око шест милиона Јеховиних сведока који на такав начин проучавају. Они добровољно користе своје време да би и другима пренели оно што су сазнали. Бесплатни кућни библијски студиј који они нуде помогао је милионима да пронађу веру која је више од неког помодног хира или личног укуса. Право, чисто хришћанство из Библије није само још једна религија у низу. Оно открива истину о Богу и његовим намерама. Стога, зашто се задовољити нечим мање вредним? (Јован 17:17).

[Слике на 10. страни]

Најбољи начин да задовољите своје духовне потребе јесте да о Богу учите из Библије и да се дружите с правим обожаваоцима