Пређи на садржај

Пређи на садржај

Паук који се прерушава у мрава

Паук који се прерушава у мрава

Паук који се прерушава у мрава

ПОСТОЈИ један мали паук који се увлачи у мравињак и живи прикривено међу својим непријатељима. Да не би био откривен, то јест примећен, он мења свој изглед и понашање. То је важно, јер ако се узнемире, мрави могу бити веома опасни. Пошто паук има другачију грађу од мрава, прерушавање је приличан изазов.

Мрав има шест ногу и два пипка, док паук има осам ногу и нема пипке. Како онда пауку успева да изгледа као мрав? Па, он трчи по мравињаку на шест ногу и подиже увис друге две ноге тако да оне изгледају као пипци.

Осим тога, своја два лажна пипка паук покреће доста уверљиво. Он их њише тако да изгледају као мрављи пипци. Овај мајстор прерушавања може чак опонашати испрекидано, кривудаво кретање мрава!

Паук настоји да буде у сваком погледу прави мрав, јер је за његову безбедност веома важно да буде прихваћен као становник мравињака. Унутар мравињака паук је заштићен од својих природних непријатеља, укључујући и осу која лови пауке. Птице певачице, које сматрају паука за посластицу, такође га остављају на миру. Чак су и пауци који лове друге пауке обманути „пипцима“ овог имитатора.

Међутим, ако нека птица, гуштер, или неко друго створење нападне мравињак, паук брзо открива своје право лице и бежи. За разлику од мрава, пауци имају бољи вид и могу скакати — што им омогућава да лакше побегну.

Током дана, паук даје све од себе да остане неопажен унутар мравињака. Међутим, ноћу је активан и хвата мраве у самом мравињаку, који је постао његов дом! Ако се његова активност открије, он користи предност својих осам ногу и брзо бежи.

Пауку се у мравињаку може придружити и његова женка. Она показује не само верност свом мужјаку већ предузима и велику иницијативу. У мравињаку она прави заштитни омотач од паучине, којом поред тога што штити свог мужјака, штити и своја јајашца.

Несумњиво, има још много тога да се учи о овом пауку. Штавише, исто се може рећи и за већину других животињских врста на земљи. Како ће у будућности бити лепо кад будемо још више учили о Божјим дивним створењима!

[Слика на 31. страни]

Паук између два мрава

[Извор]

Bill Beatty