Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Погрешно усмерена помоћ?

Неки напори да се јапанске морске корњаче очувају од изумирања доведени су у питање, бележи The Daily Yomiuri. Када се јаја корњаче изваде из песка, ставе у инкубатор да би се развила а затим корњаче пусте у море, то може заиста пореметити урођену способност корњача за навигацију. Корњаче које се излегу на природан начин „док се гегају по песку откривају магнетизам Земље, развијајући на тај начин инстинкт за правац“, извештавају ове новине. „Вештачко излегање подразумева да се младунци корњаче држе у затвореном простору пре него што се преместе у природну средину океана, што их спречава да развију урођени осећај за оријентацију и способност навигације у океану.“

Тај тако важан осмех

„Један обичан осмех је најбољи начин да задобијете пријатеље и утичете на људе“, извештава лондонски The Times. Једна државна анкета која је спроведена за „Royal Mail“ открива да прва ствар коју већина људи запази код некога јесте његов или њен осмех. Скоро половина анкетираних је рекла да не би могли пословати ни са ким ко изгледа непријатељски настројен. Посебно директорке унапређују запослене који се осмехују. Брајан Бејтс, коаутор књиге The Human Face, каже: „Ово истраживање показује колико је осмехивање важно у друштву. Спремнији смо да своје поверење, наду и новац поделимо са особама које се осмехују.“ Осмех повећава у телу стварање ендорфина који смирују бол, додао је, и особе које се спонтано осмехују „имају успешнији приватни живот и каријеру“.

Најпрецизнији сат

Један тим научника из Сједињених Држава произвео је сат на бази јона живе, који је „прецизан у фемтосекунду — што је најмања јединица времена која се обично користи у науци“, извештава лондонски The Times. Каже се да је „око 1000 пута прецизнији од атомског сата који се користи за регулисање кооридинатног универзалног времена (КУВ), које је светски стандард за тачно мерење времена“. Физичар Скот Дидамс објашњава: „Директне примене ће се највише односити на фундаменталну физику како бисмо имали много боље разумевање свемира.“ Током времена ће имати користи и телефонске мреже и навигациони сателити. Док Дидамс тврди да је овај уређај који мери време „најтачнији сат на свету“, он каже да постоји могућност да се направи чак и тачнији.

„Најтачнији попис становништва“?

Попис становника Сједињених Држава у 2000. назван је „најтачнији попис у историји“, изјављује The Wall Street Journal. Међутим, „укупан попис 2000. обухвата и 5,77 милиона људи, за које Одељење за попис становништва верује да постоји, али заправо нису пронађени.“ Те новине објашњавају: „Када нису пристигли одговори са адреса за које се мислило да су настањене, Одељење је једноставно ’наредило‘ својим компјутерима да ’придодају‘ људе, и то на основу различитих индиција, што је укључивало и одговоре њихових комшија.“ Ово је учињено чак и када службеници нису били сигурни да на тој адреси неко живи. Претпоставке су могле укључивати број људи који су тамо живели, њихову старост, пол, расу и брачно стање. Један службеник је изјавио да се сматрало да су оне тачне, „јер слични људи воле да живе једни близу других“. У неким државама је овај број придодатих Американаца био преко 3 посто од укупног броја, и то придодавање је коришћено да би се употпунила расна категорија од преко 11 милиона људи.

Смртоносно дрвеће?

У Француској је вођена борба око тога шта ће бити с неких 400 000 стабала који оивичавају сеоске путеве. Све више се мисли да је дрвеће поред пута криво за смрт у саобраћајним несрећама. Од 7 643 смртна случаја на путу у 2000. години, 799 је изазвано ударом у дрво, извештава француски часопис L’Expres. Неки, међутим, тврде да дрвеће није прави узрок смрти, већ алкохол и превелика брзина. Па ипак, предвиђено је да се посече између 10 000 и 20 000 стабала која су засађена на мање од два метра од ивице пута. Указујући на уводни чланак у часопису The Wall Street Journal који се бавио овом темом, чланак раније споменутог француског часописа напоменуо је да изгледа да су дрвећа починила „озбиљан злочин јер се нису померила с пута пред пијаним возачима“.

Кинеско писмо— уметност која изумире?

„Кинески знаци, које су кинеска деца генерацијама с муком учила напамет, суочавају се са својом досад највећом опасношћу— компјутерима“, изјављује лондонски The Daily Telegraph. „Чланови кинеске образоване елите, који су се одувек поносили својим знањем напамет 6 000 знакова, заборављају да пишу. Они још увек могу читати, али ако им одузмете њихове компјутере многи ће открити да им је стао мозак.“ Овај синдром је назван „’ти би ванг зи‘ — или заборавити знак чим престанете да пишете“. До 1980. скоро се све писало руком, али отада, модеран софтвер је омогућио да кинески знаци буду унесени обичном тастатуром. Као последица тога, уметност писања руком тих лепих знака, што је била једна високо цењена вештина за коју је речено да открива човекову унутрашњост, умире и „изазива узбуну код лингвиста, психолога и родитеља“.

Дијета код младих

Недавна анкета спроведена међу 1 739 канадских девојака, које имају од 12 до 18 година, открива да 27 процената показује симптоме поремећаја у исхрани, кажу новине Globe and Mail. Учесници из градских, приградских и сеоских насеља испунили су упитник о ставовима према храни и о незадовољству својим изгледом. Подаци показују да се неке девојке, као што су 12-годишњакиње, да би смршале, преједају и празне организам (изазивајући повраћање) или користе таблете за дијету, лаксативе и диуретике. Према речима др Џенифер Џонс, научног истраживача са Одсека за здравље Универзитета у Торонту, нарочито девојке „треба да развију здрав став према храни и вежбању. Потребно је да уче о свом телу и о томе да тела која гледају на рекламним паноима, часописима и рок видео-спотовима нису нормална“. Globe додаје да „многе тинејџерке нису свесне да је нормално да се масноћа нагомилава током пубертета и да је то неопходно за нормалан развој“.

Таблете у учионици

Немачки лист Südwest Presse извештава да све више и више деце узима таблете да би изашли на крај са све већим притисцима у школи. Каже се да у основним школама свако пето дете узима средства за смирење или лекове за побољшање успеха. У средњим школама то чини сваки трећи ученик. Међутим, Албин Данхојзер, председник Удружења баварских наставника, тврди да је узимање лекова да би се савладао стрес или да би се побољшали резултати лош избор, зато што то не помаже деци да реше своје проблеме. Он саветује родитеље да не захтевају превише од свог детета већ да „мисле на његово физичко и метално здравље као и на његов развој у једну стабилну личност“.

Досадан коров стављен у употребу

„Корови попут воденог зумбула, лантане и партенијума доводе узгајиваче до очаја због своје неуништивости“, изјављује India Today. Откад су је Британци донели у Индију 1941. да би је користили као живу ограду, Lantana camara заузима више од 100 000 хектара земље и готово ју је немогуће искоренити — било ручно, хемијски или биолошки. Отровно дејство овог корова спречава раст других биљака и после њихове инвазије читава се села морају иселити. Међутим, коров се за сељане из Лачивале показао економски вредним. Ланатана је заједно с блатом коришћена за подизање кућа и кокошињаца. Када се скине кора, од корова отпорног на штеточине и инсекте, прави се изванредан намештај и корпе. Лишће лантане се користи као средство против комараца и од њега се праве миришљави штапићи. Корен ове биљке у праху користи се у борби против зубне инфекције.

Утицај безнадежности

„Зашто неки људи умиру док други, који су исто тако болесни и даље живе?“, пита др Стивен Л. Стерн са одељења психијатрије у Центру за здравствена и научна истраживања при Тексаском Универзитету у Сан Антонију. „Један одговор на ово питање можда лежи у присуству или одсуству наде.“ Испитивање спроведено код 800 одраслих Американаца указује да безнадежност често води до превремене смрти. Међутим, научници указују да се утицај безнадежности разликује од човека до човека и да зависи од чинилаца као што су искуства из детињства, склоност ка депресији, културно порекло и економска сигурност.