Пређи на садржај

Пређи на садржај

Освежавајуће пиће од једне егзотичне биљке

Освежавајуће пиће од једне егзотичне биљке

Освежавајуће пиће од једне егзотичне биљке

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ НИГЕРА

ДА ЛИ вам прија хладно пиће у врелом дану? Многе породице у западној Африци уживају у једном освежавајућем пићу јарке боје које је укусно, здраво и економично — а које је направљено од једне биљке. То пиће се зове бисап, а цветна биљка из које се добија је тропски хибискус. Ова биљка може достићи висину од два метра или више. Расте у различитим регионима света, али нарочито у сувљој клими која је заступљена у земљама као што су Нигер, Мали и Сенегал.

Како се припрема бисап?

Једна кашика цветних латица се стави у отприлике један литар воде. Ту смесу треба прокувати и онда оставити да одстоји 15 до 20 минута. Латице се процеде и чај се може попити топао или хладан, заслађен или незаслађен. Данас желимо да припремимо хладан напитак у којем ће уживати деца, тако да ћемо додати шећер. Неке породице такође припремају тај напитак с наном или с додатком ваниле. Хладан светлоцрвени бисап се улије у провидне пластичне кесице које се онда свежу на врху. Сада је спреман да се раздели нестрпљивој деци! Сва срећна, она откидају један крајичак те кесице и уживају у свом омиљеном напитку. Наравно, неки више воле да га пију из чаше.

Поред тога што је укусан, за бисап се каже да је и здрав. Садржи калцијум, фосфор, гвожђе, витамине А и Ц и још много тога! Неки кажу да је бисап такође благи лаксатив, диуретик и стимулативно средство за јетру. У сваком случају, како смо само срећни што нам ова биљка, поред свог дивног изгледа, обезбеђује и здраво, освежавајуће пиће!

[Извор слике на 31. страни]

Photo by Kazuo Yamasaki