Пређи на садржај

Пређи на садржај

Светски мир није само сан!

Светски мир није само сан!

Светски мир није само сан!

КАД би Алфред Нобел могао да се осврне на прошли век, да ли би био оптимиста у погледу шанси за светски мир? Нема сумње да би му било драго кад би сазнао да су многи улагали искрене напоре да окончају рат. Ипак, био би суочен с грубом реалношћу. Професор Хју Томас је добро сажео ствари: „Двадесетим веком — иако је он уопштено гледано и век социјалног напретка и значајног удела владе у старању о сиромашнима — доминирали су аутоматска пушка, тенк, бомбардер B-52, нуклеарна бомба, и на крају ракета. Он је обележен ратовима који су крвавији и деструктивнији него икада пре.“ Томас додаје да је „због тога питање гледишта да ли се та ера стварно може окарактерисати као напредна или се не може окарактерисати као таква“.

Да ли шансе за светски мир сада изгледају веће него кад смо ушли у 21. век? Тешко! Алудирајући на терористичке нападе који су се 11. септембра 2001. догодили у Њујорку и Вашингтону, часопис Newsweek је навео: „У свету у ком се авиони боинг 767 могу претворити у навођене ракете, ништа не изгледа немогуће, апсурдно или, што је најгоре од свега, као нешто што се може спречити.“

Неки кажу да се морају догодити две ствари да би светски мир постао реалност: Као прво, треба да дође до радикалних промена у начину на који људи гледају на ствари и како се понашају; и као друго, све нације се морају ујединити под једном владавином. Библија прориче да ће доћи време када ће мир бити остварен — али не људским напорима. Псалам 46:10 каже следеће у вези са Створитељем, Јеховом Богом: „[Он] до краја земље ратове прекиде.“ Како ће Бог то постићи? Посредством свог Краљевства за које се многи искрени људи непрестано моле. То Краљевство није неко неопипљиво стање срца већ права владавина преко које ће Бог успоставити мир од једног краја планете до другог. Надахнути пророк Исаија је прорекао да се поданици те владавине неће „више боју учити“ (Исаија 2:4). Помоћу једног светског образовног програма, људи ће научити да живе у миру те ће ’од мачева својих ковати раонике и српове од копаља својих‘.

Јеховини сведоци то већ и сада раде. Они одбијају да употребе оружје против свог ближњег иако припадају многим етничким групама и живе у преко 200 земаља. Њихов неутралан став усред света који је разорен ратом доказује да мир није утопијски сан већ реална могућност.

Да ли бисте желели да сазнате нешто више о овој библијској нади за прави мир? Молимо пишите издавачима овог часописа користећи најближу адресу с 5. стране или ступите у контакт с Јеховиним сведоцима у месту у ком живите.