Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајте тајновитог снежног леопарда

Упознајте тајновитог снежног леопарда

Упознајте тајновитог снежног леопарда

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФИНСКЕ

МАЛО је животиња обавијено велом тајне као снежни леопард. Само га је шачица људи видела у природи, а и веома се мало зна како он живи.

Снежни леопард је велика атракција у Финској у хелсиншком зоолошком врту. Због необичних навика, ова животиња из реда мачака — коју многи сматрају најлепшом животињом из породице великих мачака — јесте једно фасцинантно створење.

Мачка на крову света

Иако се може наћи у доста земаља од Бутана до Русије, снежни леопард обично живи на Хималајима. Од лепоте ових највиших планина на свету застаје дах. Али оне нису прикладно место за људе. Заиста, ове планине у централној Азији спадају међу најхладније и најкршевитије на планети.

Међутим, снежном леопарду не сметају висине од 3 000 до 4 500 метара. Његово дебело крзно пружа адекватну заштиту од хладноће, док му велика носна шупљина омогућује да удахне довољно кисеоника из разређеног планинског ваздуха. Захваљујући великим крзненим шапама снежни леопард се спретно креће кроз дубоки снег. Али шта је с кршевитим планинским тереном? То за њега не представља проблем, зато што користећи велики крзнени реп као кормило, снежни леопард може да скочи с једне литице на другу у раздаљини од око 15 метара, премашујући тако чак и скок сивог кенгура.

Снежни леопард углавном тежи од 27 до 45 килограма, висок је око 60 центиметара и од врха носа до репа дугачак је два метра. Али оно по чему је снежни леопард заиста јединствен јесте његова нарав. „Веома је доброћудан“, каже Леиф Бломквист, управник хелсиншког зоолошког врта. „Снежни леопард се веома лако спријатељи с људима, и ујутро у зоолошком врту долази да поздрави свог хранитеља.“ Бломквист додаје да се ова доброћудност види чак и код младунаца. „Кад их радници у зоолошком врту мере и вакцинишу, они се не буне“, каже он. Али шта се дешава кад то треба да урадите неком другом леопарду истог узраста? „Готово је немогуће обавити тај задатак“, каже Блуоквист. „Требају вам заштитна одећа и рукавице, јер се агресивно бране.“

Зашто се ретко виђају?

Било би веома фрустрирајуће играти се жмурке са снежним леопардом, будући да се ова бело-сива мачка попут камелеона стапа с планинским тереном. Њена ефикасна камуфлажа јесте разлог због чега се у природи ретко виђа. Неки истраживачи који су се упутили у ове кршевите планине како би изучавали ову тајновиту мачку, вратили су се кући а да је ниједном нису видели!

Још један разлог због којег је тешко видети снежног леопарда јесте што је он велики самотњак. Поред тога, подручја по којима се креће прилично су велика, пошто је његов плен (обично дивље овце и дивокозе) веома редак у планинама. Нажалост, ловокрадице — похлепне за крзном снежног леопарда — доприносе смањењу његовог броја до те мере да је тренутно снежни леопард на листи угрожених врста. a Зоолошки вртови чине много тога за опстанак ове изузетне животиње.

Снежни леопард у Хелсинкију

Хелсиншки зоолошки врт има доста успеха у одгајању снежних леопарда. У ствари, ова установа је 1976. добила задатак да води међународни записник о пореклу снежног леопарда. Тај записник је корисна алатка у очувању ове затворене популације снежног леопарда.

Слични записници се воде и о многим другим врстама које живе у зоолошким вртовима, а нарочито о угроженим врстама. Ти записници садрже све детаље о свим животињама једне конкретне врсте која живи у зоолошком врту. Зоолошки вртови су одговорни да информишу оног ко води тај записник о придошлицама као и о премештају и смрти животиња. Ти извештаји се користе за одабирање погодних мужјака или женки. „Будући да су такве популације релативно мале, лако може доћи до дегенерације и парења животиња у блиском сродству“, објашњава Бломквист.

Само у хелсиншком зоолошком врту рођено је преко стотину младунаца, и већина их је послата у зоолошке вртове у иностранство. Да би се засигурала разноврсност у популацији, често се између зоолошких вртова врши размена снежних леопарда. Популација снежног леопарда у затвореном сада је толико разноврсна да нема потребе хватати оне који су још увек на слободи.

Многи зоолошки вртови, укључујући и овај у Хелсинкију, доприносе очувању дивљих животиња тако што настоје да одрже генетски здраву популацију. Наравно, они посетиоцима такође пружају и изузетну прилику да виде неке јединствене животиње. Заиста, снежни леопард оставља на човека дубок утисак и одаје част Створитељу који је ’начинио сваку лепу ствар‘ (Проповедник 3:11).

[Фуснота]

a Тешко је тачно рећи колико је снежних леопарда остало. Процењује се да их има између 3 500 и 7 000.

[Извори слика на 17. страни]

Страна 16: средина: ©Aaron Ferster, Photo Researchers; страна 17: горе десно: © Korkeasaaren Eläintarha/Markku Bussman; доле: ©T. Kitchin/V. Hurst, Photo Researchers

[Извор слике на 18. страни]

Chuck Dresner/Saint Louis Zoo