Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хранљиве намирнице до којих можете доћи

Хранљиве намирнице до којих можете доћи

Хранљиве намирнице до којих можете доћи

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

АНХЕЛИКА је са својом десеточланом породицом живела у једној варошици у држави Оаксака у Мексику. Они су били сиромашни и њихова исхрана се састојала од кукурузних тортиља, пасуља, љутих сосова од паприка, водњикавог пиринча, слатког хлеба и чаја. „Нисмо много тога узгајали“, каже Анхелика. „Били смо ситни и мршави. Често смо се разболевали — имали смо стомачне тегобе, паразите и прехладе.“

Анхелика и њена породица су решили да се преселе у град Мексико у нади да ће пронаћи неки посао који ће им омогућити да побољшају своју економску ситуацију. Она сматра да је њихова исхрана сада много боља, будући да користе и млеко, јаја, месо, кајмак, извесно поврће и разноврсне прерађене намирнице. Али, да ли је њихова исхрана заиста постала богатија?

Лоша исхрана — колико је распрострањена?

Широм света око 800 милиона људи налази се у опасности да умре услед лоше исхране. Према Извештају светског здравља из 1998. од Светске здравствене организација (СЗО), око 50 посто свих смртних случајева код деце испод пет година повезано је с лошом исхраном. Чак и она која успеју да преживе лошег су здравља.

С друге стране, неки тврде да је чак 800 милиона људи у опасности да умру од превише хране. Неуравнотежена исхрана може довести до хроничних болести као што су гојазност, атеросклероза, хипертензија, дијабетес, цироза и различите врсте рака. Сумирајући ову ствар, СЗО наводи: „Лоша исхрана је стога кривац за велики спектар болести, укључујући и неухрањеност, мањак одређених хранљивих материја у исхрани и претерану ухрањеност; она убија, сакати, успорава напредак, онеспособљује, ослепљује и умањује човеков развој у заиста огромним размерама широм света.“

Унутар једне исте земље може постојати и неухрањеност и гојазност. Унутар истог домаћинства може доћи до неисхрањености код деце, али и до хроничних проблема с гојазношћу код одраслих. У неким случајевима, особа која је као дете била неухрањена, може постати гојазна кад одрасте. Ово последње се може десити онима који се из села преселе у град.

Многи не разумеју однос између свог здравственог стања и навика исхране. Можда зато што се последице лоше исхране по здравље не виде одмах. Али здрава исхрана може спречити многе болести. У ствари, СЗО процењује да би се 40 посто случајева рака могло спречити бољом исхраном и вежбањем. Али како можете побољшати своју исхрану?

Како можете побољшати своју исхрану

Неки сматрају да се храна дели у три основне групе. У прву групу спадају житарице, као што су кукуруз, пшеница, пиринач, овас, раж, јечам и просо, као и кртоласто поврће као што су обичан и слатки кромпир. Ови угљени-хидрати брзо дају енергију и протеине. У другу групу спадају махунарке као што су пасуљ, соја, сочиво, сланутак, боб и неке намирнице животињског порекла као што су месо, риба, јаја, млеко и млечни производи. Они су извор протеина, гвожђа, цинка и неких витамина. Трећа група обухвата воће и поврће. Они садрже неопходне витамине и минерале. Такође пружају и баластне материје и енергију, и представљају једини природни извор витамина Ц.

Према др Ектору Борхесу, директору Националног института медицинских наука и дијететике „Салвадор Субран“ (INNCMSZ) у Мексику, здрава исхрана мора бити комплетна, довољна и уравнотежена. Он предлаже да „у сваки оброк укључимо бар једну намирницу из сваке групе, правећи при том што више комбинација, и спремајући их на разноврсне начине“.

Погледајте случај Марије. Она и њена породица су живели у Атопикску у сеоском крају у држави Идалго у Мексику. Били су јако сиромашни и њихова исхрана се састојала само од тортиља, пасуља, теста, пиринча и љутих папричица. За разлику од Анхеликине породице поменуте у уводу, у њихову исхрану су спадале и мале бундеве, чајоте, печурке и зелене биљке које служе као зачин, као што су пркос и штир, од којих се многе скупљају по селима. Повремено су настојали да једу сезонско воће. Њихов труд је довео до бољег здравља.

Др Адолфо Чавез, шеф Примењене исхране и одељења образовања о исхрани при INNCMSZ, саветује да животињски производи буду додатак исхрани, а не њена основа. Примера ради, можете припремити неко јело од само неколико јаја у комбинацији с кромпиром, поврћем или пасуљем. „У исхрани се то зове ’проширивање‘ [вашег јеловника]“, каже др Чавез. Међутим, реч опреза: увек добро оперите воће и поврће, нарочито оно које ћете јести свеже.

Исхрана се такође треба прилагодити особи и морају се узети у обзир чиниоци као што су године, пол и начин живота. Неки наводе да одрасли треба да једу две порције воћа и/или поврћа за сваки оброк и да повећају узимање интегралних житарица и махунарки. Неки препоручују да се приликом сваког оброка храна животињског порекла једе само у малим количинама, и да се предност да риби, пилетини без коже и кртини. Такође се предлаже да се ограничи конзумирање масне хране и шећера.

Чак и они који живе у земљама у развоју и који су погођени сиромаштвом могу понекад побољшати своју исхрану. Како? Бирајући разноврсне и хранљиве намирнице и комбинујући их, на пример житарице с махунаркама. Додајући оброцима помало меса и јаја како би се повећала хранљива вредност. Користећи зелениш који расте на вашем поднебљу и сезонско воће.

Наш Створитељ даје да ’храна расте из земље‘ на задовољство човечанства (Псалам 104:14). Библија у Проповеднику 9:7 каже: „Хајде, једи свој хлеб с радошћу.“ Ако будемо уравнотежени и умерени, и ми можемо имати користи од укусних и хранљивих намирница које нам пружа Створитељ.

[Слика на 26. страни]

ПРВА ГРУПА: житарице и кртоласто поврће

[Слика на 26. страни]

ДРУГА ГРУПА: махунарке, месо, риба, јаја, млеко и млечни производи

[Слика на 26. страни]

ТРЕЋА ГРУПА: воће и поврће