Пређи на садржај

Пређи на садржај

Глобализација од које ћете имати користи

Глобализација од које ћете имати користи

Глобализација од које ћете имати користи

„Да би глобализација успела, она мора бити успешна и за сиромашне и за богате. Она мора донети права колико и богатства. Она мора довести до социјалне правде и једнакости колико и до економског напретка и боље комуникације“ (КОФИ АНАН, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА).

КАО што је Кофи Анан истакао, заиста успешна глобализација би побољшала живот сваког становника глобалне заједнице. Али оно што смо видели недавних година далеко је од тог идеала. Људска права и социјална једнакост много заостају за техничким и материјалним напретком.

Основни проблем лежи у томе што се економска глобализација води жељом да се заради новац. Када је подстицај остварење профита, ретко када се узимају у обзир сиромашни или дугорочне потребе планете. „Несређена глобална економија којом доминирају корпорације којима је новац једини циљ, у основи је нестабилна... и у многим погледима осиромашује човечанство“, говори др Дејвид К. Кортен.

Да ли ће светске владе успети да управљају глобалном економијом на такав начин да она пружи социјалну правду? Изгледа да неће. Владама је до сада било тешко да реше било који глобални проблем — било да се ради о глобалном криминалу, глобалном загревању или глобалном сиромаштву. „Да би се заштитили глобални интереси, потребна је заједничка акција“, објашњава Анан, „али у данашњем глобализованом свету, механизми који су на располагању за глобалну акцију једва да су развијенији од ембриона.“

За решавање глобалних проблема нису потребни само глобални механизми. Комисија глобалне владавине a каже да су свету потребне и етичке вредности. „Без глобалне етике“, истиче извештај те комисије, „трвења и тензије које ствара живот у глобалној заједници ће се повећавати, а без вођства ће пропасти чак и најбоље замишљене институције и стратегије.“

Какву врсту глобалне етике је она препоручила? „Људи треба да се опходе с другима онако како би волели да се други опходе с њима“, стајало је у том извештају. Исус Христ, највећи вођа кога је свет икада упознао, поучавао је овом мерилу понашања још пре око две хиљаде година (Матеј 7:12). Али тај принцип је и даље вредан. Нема сумње да би свакоме користила глобализација која би зависила од тог мерила. Да ли би икада могло доћи до тога?

Глобално решење другачије врсте

Библија прориче да ће у блиској будућности једна глобална владавина ујединити човечанство, али не на темељу новца или технологије, већ на темељу несебичности. Та владавина ће бити успешна јер има моћ и механизме за предузимање глобалне акције у корист читавог човечанства. Сам Исус Христ се усредсредио на ту глобалну владавину када је поучио своје следбенике да се моле ’да дође Божје краљевство и да буде Божја воља на земљи‘ (Матеј 6:10).

Божје Краљевство, небеска владавина у рукама Исуса Христа, служиће као пример те нове глобалне етике, оне исте етике којој је сам Исус поучавао када је био на Земљи. Принципи по којима ће се сви водити биће љубав према Богу и ближњем (Матеј 22:37-39). Многа пророчанства из Библије говоре о томе шта ће ова нова владавина урадити. У погледу њеног Владара, Исуса Христа, Библија обећава: „Он ће по правди судити сиромасима и подједнако бранити понизне у земљи“ (Исаија 11:4The New English Bible). Богати и моћни неће искоришћавати сиромашне. Исус ће се ’смиловати јадницима, убогима и сиромасима... Од преваре и насиља искупиће душе њихове‘ (Псалам 72:13, 14).

Брзо ће се решити проблеми са животном средином. Уместо стварања пустиња, „веселиће се пустош и цветаће ко ружа“ (Исаија 35:1). Уместо несташица хране, „биће пшенице у земљи изобиља“ (Псалам 72:16).

Божје Краљевство уједињује људе разног порекла. „Скупићу их као овце од стада“, обећава Бог. ’Даћу им чиста уста [„чист језик“, NW] да би ми сви сложно служили‘ (Михеј 2:12; Софонија 3:9). Овај „чист језик“ у који спада један општи скуп моралних и религиозних вредности, чак и сада уједињује људе.

Захваљујући томе што је данас лако путовати по свету, Јеховини сведоци редовно одржавају велике међународне конгресе који јачају везе међу групама различите расе, националности и културе. Ови конгреси су живи доказ јединства које укључује ум и срце, а не технологију и трговину. (Видите пропратни оквир.) Једна жена из Шпаније која је теолог, била је на тим конгресима и написала је: ’С конгреса сам отишла изграђена, не само просветљујућим библијским предавањима већ и јединством које постоји међу тим људима, њиховим високим моралом и лепим понашањем.‘

Јеховини сведоци користе и друге одлике глобализације да би олакшали проповедање добре вести о Божјем Краљевству. Примера ради, многи преводиоци широм света преводе часопис Пробудите се! на више од 80 језика користећи компјутерске системе и електронску пошту. Таква средства помажу Јеховиним сведоцима да њихов библијски образовни програм стварно буде глобалан. Очигледно је да се средства глобализације могу искористити и да изграде и да униште.

Исто тако, Божја глобална владавина ће, уместо да створи проблеме, као што је то урадила људска глобализација, пружити решења. Имамо сваки разлог за поверење у ову небеску управу. ’Ја ћу створити нову земљу‘, обећава Бог. „Што је пре било, то се неће помињати... радујте [се] и једнако веселите ономе што ћу сада ја створити“ (Исаија 65:17, 18). Од Божје ’нове земље‘ ће стварно сви имати користи.

[Фуснота]

a Ова комисија која се састоји од 28 истакнутих светских лидера, 1995. је припремила опсежан извештај под насловом „Наша глобална заједница“, у ком су наведени предлози за побољшање владања над светом.

[Оквир на 12. страни]

ПОВЕЗАНИ АЛИ ИПАК ПОДЕЉЕНИ

Премда је технологија смањила свет, поделе су остале укорењене. Телевизија, мобилни телефони и Интернет су се показали кориснима за повезивање људи, али не и за њихово уједињавање. Економска интеграција и крај ривалства међу суперсилама смањили су број ратова међу државама, али се у бруталним грађанским ратовима и даље убије и осакати на стотине хиљада људи сваке године.

Зашто? Зато што изгледа да мржња међу сукобљеним етничким, расним и религиозним групама — што је основни узрок грађанских ратова — не јењава. Осим тога, глобална трговина и синдикати криминалаца се старају да на располагању буде обиље јефтиног наоружања како би зараћене стране биле добро наоружане. Право јединство се никада не може остварити путем електронике. Нити раст на берзама унапређује социјалну правду.

На одређене начине, економска глобализација у ствари може допринети разједињености. Када после процвата уследи рецесија, осиромашени људи могу постати лак плен екстремистички настројених политичара који користе незадовољство економском ситуацијом зарад неких својих интереса. Шта је решење? „Мора бити створен нови облик државне и глобалне владавине — којој ће најважнији бити развој људи и једнакост“, признаје Human Development Report 1999. То је управо оно што ће Божје Краљевство урадити.

[Слике на 13. страни]

Глобалан библијски образовни програм Јеховиних сведока помаже да се уједине људи разног порекла