Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу наћи доброг цимера?

Како могу наћи доброг цимера?

Млади питају...

Како могу наћи доброг цимера?

„Никако не бих могла служити као пуновремени јеванђелизатор и плаћати станарину и комуналне трошкове без цимерки“ (Лин). a

КАДА млади оду од куће често су шокирани сазнањем колико кошта живот у ’реалном свету‘. Многи излазе на крај с високим трошковима живота тако што деле издатке с једним цимером или с више њих.

Али, као што је претходни чланак из ове серије чланака истакао, делити собу с неким — посебно с потпуно непознатом особом — може бити прави изазов. b То је истина чак и међу младим хришћанима који живе заједно да би служили као пуновремени јеванђелизатори. Било да је то случај код тебе или не, ако мислиш да с неком особом делиш собу разумно је да користиш „мудрост“ кад бираш цимера c (Пословице 3:21).

Опасност од лошег друштва

Да би нашле потенцијалног цимера многе младе, пунолетне особе гледају огласне табле, прате мале огласе у новинама и користе Интернет. Али, за младе хришћане такви извори информација имају озбиљне замке. Они ће те вероватно водити до познанства са особама које не деле твоју веру, морал ни друга мерила. Да ли је ускогрудо или недруштвено желети да се соба дели само с неким ко је исте вере? Не, то је пут мудрости. Библија сама упозорава: „Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33).

Размотри случај једне девојке по имену Ли. Она још увек није била крштена хришћанка када је почела да живи у једном студентском дому. „То је била опасна средина“, присећа се она. „Неке од девојака би дошле у собу и затекле своје цимерке како имају полне односе с младићима.“ Тамошњи живот је ускоро негативно утицао на духовност Ли. „Пропуштала сам већину хришћанских састанака“, признаје она. Није изненађујуће што је њено понашање постајало све горе. „Једног дана сам затекла себе како се вулгарно изражавам, а једна од тих девојака ми је рекла: ’Да ли то Јехова одобрава?‘“ Како је то било понижавајуће! Срећом, Ли је напустила ту нездраву средину и почела духовно да напредује. Али њено искуство показује да је опасно живети с људима који не поштују твоја мерила.

Проналажење одговарајућег цимера

Где би онда могао потражити? Почни од своје локалне скупштине Јеховиних сведока. Занимљиво је да пуновремени јеванђелизатори често срећу и друге младе духовне особе у различитим школама и састанцима који се специјално одржавају за пуновремене проповеднике. d Родитељи, старешине локалне скупштине, путујући надгледници и други могу такође бити од помоћи; они можда познају неке младе који би били прикладни цимери.

Реци другима да тражиш цимера и то може бити од велике помоћи. Што више људи зна за твоју потребу, већа је вероватноћа да ћеш постићи успех (Проповедник 11:6). Пре свега, тражи од Јехове помоћ при проналажењу цимера и моли га да благослови твој труд (1. Јованова 5:14, 15).

Проверити неке ствари

Када нађеш неког потенцијалног цимера можда једва чекаш да почнете заједно становати. Али, мудро је да неке ствари прво провериш. Да ли је то особа о којој у њеној скупштини ’добро говоре браћа‘? (Дела 16:1, 2) Можда ти и твоји родитељи можете лично разговарати с духовно квалификованим особама које знају ту особу. Могао би питати: ’Какву репутацију има та особа? Да ли је та особа емоционално и духовно стабилна? Да ли она учествује у проповедању и у коментарисању на састанцима? Да ли је та особа позната по примерном понашању?‘

Запамти, „ко с мудрима иде, тај постаје мудар“ (Пословице 13:20). „Мој цимер је врло духовно настројен“, каже Давид. „То ми помаже да и ја одржавам своју духовност.“ Рене, која је имала доста цимерки, слично каже: „Нека од мојих цимерки би предложила да свако вече заједно читамо по једно поглавље из Библије. Пошто моји нису Сведоци, никада нисмо имали породични библијски студиј. Стога је за мене могућност да имам ’породични студиј‘ са својим цимеркама било стварно нешто изузетно!“ Да, имати цимера који дели твоју љубав према духовним стварима може бити прави благослов.

Отворено разговарати

Следећи корак је да се састанете и поразговарате о разним стварима. Такви разговори ти могу помоћи да установиш да ли се ваше личности могу сложити. Занимљиво је што је једна студија објављена у часопису Communication Research Reports, открила да цимери са сличним начином комуникације „показују да су изузетно задовољни својим цимером и да имају изузетну међусобну наклоност“. Ако си отворен, друштвен, изражајан тип, можеш имати потешкоћа са цимером који је резервисан, ћутљив или воли да буде сам.

Иако не желиш да ваш разговор пређе у нешто слично полицијском саслушању, било би добро да видиш који су садашњи циљеви и планови твог потенцијалног цимера. Да ли он односно она теже ка томе да духовно напредују или су можда само заинтересовани да побегну од затегнуте ситуације у кући? Лин указује на други проблем који може искрснути: „Имала сам цимерку која је имала дечка и њен дечко је све време био с њом у соби, задржавајући се до касно у ноћ.“ Лин сматра да је њихово испољавање наклоности неприкладно и сметало јој је. Међутим, такви проблеми се понекад могу избећи ако се унапред поставе нека основна правила. На пример, Рене каже: „Имале смо једно правило по ком младићи нису могли остати дуже након неког времена.“ Било би такође добро да се договорите око тога да никад не будете сами у соби или стану са особом супротног пола.

Такође је вредно разговарати и о таквим стварима као што су хоби, склоности и укус у музици. „Волео бих да делим собу с неким ко воли сличне ствари као ја, ко је сличног карактера и ко воли да ради исте ствари“, каже Марк. Наравно, то што постоје различити укуси не мора обавезно да значи да је заједнички живот немогућ. Право питање је колико сте обоје флексибилни? Да ли сте спремни да толеришете разлике и да се прилагодите један другом?

Ли предлаже: „Требало би такође да питаш ту особу шта очекује од цимерства. Неки људи очекују од тебе да будеш њихов најбољи пријатељ и другар. Али, то није оно што бих ја желела.“ Дејвид је слично рекао: „Свиђа ми се цимер с којим могу радити неке ствари, али који не мора увек да ми се прикачи када год желим нешто да радим с другима.“ Поред сличности, сазнај да ли особа жели да буде твој партнер у делу јевађелизирања или има нешто друго на уму, као што је служење у скупштинама на неком страном језику.

Најзад, немој занемаривати теме као што су кување (да ли обоје знате?), подела кућних послова, коришћење приватних апарата, простора у ормару, намештаја, складишног простора и држање кућних љубимаца. Разговор о таквим стварима може спречити неспоразуме и повређена осећања. Пословице 20:18 кажу: „Намере се разбором утврђују.“

„Пристојно и уредно“

Друго корисно начело се може наћи у Луки 14:28, где се каже: ’Израчунајте трошак.‘ Да, пробајте да израчунате колики ће бити ваши трошкови живота. Колико ће отићи на станарину? На храну? На комуналне трошкове? Да ли ћете користити заједнички телефон? Ако је тако, како ћете поделити рачун? „Ја свакако желим да се уверим да ли девојка може платити свој део трошкова пре него што је узмем за цимерку“, каже Лин. Часопис The Next Step, који је на Интернету, с правом запажа: „Цимери који не учествују при плаћању станарине или хране... или праве велике рачуне за комуналне услуге, стварају вам стрес који није ником потребан.“

„Понекад није проблем колико“, каже Рене, „већ када!“ Она објашњава: „Станарину плаћамо сваког трећег у месецу. Али понекад цимерка оде на викенд пре него што плати свој део и ја морам да се извињавам нашем станодавцу.“ Јасно је да је мудро учинити све „пристојно и уредно“ и важне ствари не препустити случају (1. Коринћанима 14:40). Често је мудро договор ставити написмено.

Ако си пажљив и разборит већа је вероватноћа да ћеш наћи једног цимера који ће бити прави благослов за тебе, а не извор тескобе. Међутим, шта ако дође до проблема и личних размирица? Један од будућих чланака размотриће ове ситуације.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Види чланак „Зашто је тако тешко да живим са цимером?“, који је објављен у нашем издању од 22. априла 2002.

c С обзиром на чињеницу да многи данас живе заједно из неморалних побуда, треба нагласити да овај чланак говори о цимерима који су истог пола и који живе заједно због уштеде и других погодности.

d Пуновремени јеванђелизатори имају предност да похађају Школу пионирске службе. Такође се одржавају и састанци за пуновремене јеванђелизаторе у склопу годишњих обласних конгреса.

[Слика на 26. страни]

Опасно је да станујеш са особама које се не држе библијског морала

[Слика на 26. страни]

Пре него што пристанеш да делиш собу с неким, састаните се и разговарајте о важним стварима