Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стручњаци за отклањање отпадака у свету инсеката

Стручњаци за отклањање отпадака у свету инсеката

Стручњаци за отклањање отпадака у свету инсеката

ЉУДИ су пре само 150 година почели да развијају сложен канализациони систем и систем за одстрањивање отпадака. Међутим, већ је постојао један стручњак за одстрањивање отпадака — један мали мрав који се може наћи у тропском делу Америке.

Једна типична заједница од отприлике милион мрава секача лишћа живи у једном великом подземном гнезду. Различити чланови радне снаге имају различите задатке. Једни мрави скупљају комаде лишћа док их друга група жваће и претвара у кашу. Мрави који служе као баштовани користе ту кашу за узгајање јестивих гљива унутар комора гнезда. Они такође уклањају све што би могло ширити инфекцију као што су штетне гљиве, мртви или полумртви мрави и трулеж. Али, како се ти мрави ослобађају својих отпадака?

Британски научници са Универзитета у Шефилду пронашли су одговор, извештавају новине The Independent. Близу комора где мрави баштовани раде налазе се веће просторије где се складиште отпаци. Мрави који раде са отпацима проводе тамо све своје време преврћући отпатке како би потпомогли процес труљења, при чему се уништавају бактерије које изазивају болести. Мрави баштовани никад не улазе у просторије са отпацима. Они уносе отпатке у један тунел, а мрави ђубретари их скупљају. Овај ефикасан систем за уклањање отпадака спречава било какав ризик од загађења и штити здравље колоније.

Јехова Бог је створио инсекте с њиховом инстинктивном мудрошћу, али је такође пре 3 500 година дао Израелцима практичне смернице о хигијени. Примена ових закона би спречила загађење залиха хране и воде, зауставила ширење заразних болести и осигурала безбедно одстрањивање отпадака. Колико се само патње и смрти могло избећи да су се примењивала ова начела! (Левитска 11:32-38; Бројеви 19:11, 12; Поновљени закони 23:9-14).