Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чудесно нојево јаје

Чудесно нојево јаје

Чудесно нојево јаје

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈУЖНЕ АФРИКЕ

НЕПОКРЕТНО у инкубатору, нојево јаје не одаје утисак да се унутар њега ишта дешава, као ни узбудљиви догађај који ће ускоро отпочети. Међутим, овде на фарми нојева имамо прилику да сазнамо о фасцинантном развоју ноја који почиње с полагањем јајета.

Интензивна брига о јајима

Женка полаже јаја боје слоноваче, од којих свако тежи и до килограм и по, у једноставно гнездо у песку. a Онда радници свакодневно премештају новоснесена јаја у инкубаторе на фарми, који ће јајима бити дом око шест седмица.

Ово је време за интензивну бригу о јајима у којима се развија живот. Она се чувају ушушкана на око 37 степени Целзијуса — што је идеална температура за птиће који се развијају у јајима. Да не би дошло до тога да се жуманце или ембрион слегну на дно јајета и да се слепе са опном љуске, узгајивач чува јаја на посебним сталцима на којима се она аутоматски окрећу, или их он сам свакодневно ручно окреће. Овим се опонашају нојеви-родитељи који редовно окрећу јаја у свом пешчаном обданишту у степи.

Поглед у јаје

Међутим, како можемо знати шта се догађа у јајету? Нежно подижући јаје, узгајивач га ставља у рупу на врху кутије у којој се налази јака сијалица. Ово помаже узгајивачу да стекне помало мутну слику о изванредним збивањима унутар јајета. Он с времена на време прегледа јаја на овај начин како би проверио како унутра напредује живот. Ако се после неколико прегледа покаже да средиште јајета остаје течно, оно је очигледно неоплођено и не враћа се у инкубатор.

Током 39 дана колико јаје ноја проводи у инкубатору, унутар љуске сличне порцелану одиграва се чудесни раст. За то време, формира се ваздушна кеса која ће на крају заузети око једне трећине слободног простора у јајету. b Неизлеженим птићима постаје прилично тесно у јајету те се они припремају за скори излазак. Међутим, пре тога, мора да се одигра један пресудан догађај — жуманчана кеса треба да се кроз пупчану врпцу и пупак увуче у њихов мајушни трбух. Ово је јако важно зато што жуманчана кеса садржи хранљиве састојке и енергију која ће им требати чим изађу у спољњи свет.

Излазак из јајета

Коначно долази велики дан и ми смо ту да га дочекамо. Птићи најпре морају да се пробију кроз овојницу како би дошли до кесе с ваздухом пре него што дођу до саме љуске. За разлику од птића других птица који имају зуб за пробијање љуске, нојеви имају заштитни слој који штити врх њиховог меког кљуна. Док свој заштићени кљун држи уперен ка унутрашњој страни љуске, пиле се вратом одупире о овојницу која га одваја од оближње ваздушне кесе. После много гурања и гребања, ова овојница коначно пуца. Ово омогућава птићу да заузме цео простор унутар љуске. (Видите цртеж А.)

Најзад мајушна плућа птића први пут удишу ваздух! Његова мала плућа сада функционишу. Међутим, услед тог напрезања, птићу постаје јако загушљиво у скученом јајету. Он зато сада не може да одустане — он мора наставити да се бори и да пробије саму љуску. Птић из све снаге увек изнова забацује главу ударајући љуску врхом кљуна. Одједном, изморени мали птић види трачак светла док се на љусци појављује мала пукотина — захваљујући којој осећа стварно свеж ваздух! (Видите цртеж Б.)

Током преко потребног одмора, птић обнавља неопходну снагу да би наставио с пробијањем напукле љуске, тако што ће користити десну ногу и мајушни заштићени кљун. А онда, пошто је попут минијатурног Голијата раздвојио распукле делове љуске, птић покушава да се усправи, жмиркајући у спољашњи свет са свим поносом и самопоуздањем које једно тек излежено, тетураво младунче ноја може да сакупи. (Видите цртеж В.)

Зашто узгајивач не помогне малом птићу да изађе из разбијеног јајета? Ради самог птића. Потребно је неко време да жуманце из јајета прође кроз пупак пилета, који се онда скупља и затвара. Човек који не зна за ово би, покушавајући да убрза процес, могао да повреди крхко мало створење или да га изложи озбиљној инфекцији.

У сваком случају, птићи су се на овој фарми коначно излегли. За нас посматраче је узбудљиво да гледамо како младунци ноја — уморно али победнички — излазе из гомиле сломљених љуски.

Сусрет с родитељима који ће их усвојити

Убрзо после тога, топао ваздух из инкубатора суши паперјасте пилиће и они постају неодољиво слатки и лепи. Затим се стављају у мали ограђени простор на сунцу. Изгледа да стварно уживају у томе! Коначно својим малим климавим ногама могу приуштити вежбу за којом су толико чезнули.

Следећи дан је важан за паперјасте мале птице. Они се упознају с родитељима који ће их усвојити — одраслим нојевима који ће бринути о њима следећа три месеца. Све до сада птићи нису осетили глад зато што су их подржавале хранљиве материје из жуманцета. Међутим, након што прође неколико дана пошто су се излегли, почињу помало да осећају глад. Али шта могу да једу? На наше запрепашћење, птићи почињу да једу свеж измет својих родитеља! Узгајивач објашњава да то помаже да се ојача њихов неразвијени имунолошки систем.

Погледајте само те малишане како се упорно труде да прате џиновске кораке својих родитеља! За то је сигурно потребно много труда. Али птићи ноја расту невероватно брзо — запањујућих 30 центиметара месечно. Изненађује што за само месец дана могу да иду у корак са одраслим нојевима који су далеко већи од њих.

Када ови младунци напуне шест месеци, они ће бити потпуно одрасли и биће високи скоро два и по метра. Тешко је поверовати да су ова штркљава створења — сва у врату и ногама — пре само седам месеци била тек непокретна јаја у инкубатору на фарми нојева.

[Фусноте]

a За више детаља о ноју, молимо вас да погледате чланак „Брзонога и фасцинантна птица која не лети — ној“ у издању Пробудите се! од 22. јула 1999, стране 16-18.

b Јаје ноја „на љусци има пуно пора кроз које гасови продиру у јаје. Ваздушна кеса се формира између две овојнице у љусци, на затупастом делу јајета, и то зато што се јаје суши након што се снесе“ (Ostrich Farming in the Little Karoo).

[Дијаграм на 23. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ПРОЦЕС ИЗЛЕГАЊА

А

Б

В

[Извор]

Цртежи: Dr. D. C. Deeming

[Слика на 23. страни]

Велики дан — птићи излазе из јаја!

[Извор слике на 25. страни]

John Dominis/Index Stock Photography